5 dintre SUBIECTELE ZILEI

5 dintre SUBIECTELE ZILEI(296)


* PNL a venit astăzi cu un proiect de lege prin care copiii sub 16 ani vor avea acces la rețelele sociale doar cu control parental. Inițiatoarea, Nicoleta Pauliuc, senator PNL, zice că a stat ea de vorbă cu mai multe mame şi cu părinţi îngrijoraţi, dar și cu colegele din Organizaţia Femeilor Liberale și a ieșit propunerea asta. Și că așa o să avem o generaţie sănătoasă, echilibrată fizic şi emoţional Până atunci, Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că peste 2 ani vor fi introduse noi materii despre istoria comunismului, a Holocaustului și a sclaviei romilor. Primele două sunt obligatorii.

 

* Avem și o explozie de fotovoltaice. Numărul prosumatorilor, persoane și companii care produc și consumă energie electrică, a crescut în România de la 303 în 2019 la 77.638 la jumătatea acestui an. Cei mai mulți sunt în Ilfov, Timiș și Dolj.


* Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a autorizat la plată peste 83,11 milioane de lei pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovin, în anul 2022, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, a anunţat, APIA. Fondurile totale autorizate la plată se acordă prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pentru solicitanţii care au accesat această formă de ajutor de stat.

Astfel, din suma totală autorizată la plată peste 20,73 milioane de lei vor fi alocate în sesiunea II pentru un număr de 3.867 beneficiari, iar cuantumul ajutorului de stat este de 73 euro/cap vacă adultă. De asemenea, tranşă suplimentară sesiunea I + II se acordă pentru un număr de 16.246 beneficiari şi este în valoare totală de 62,37 milioane lei, respectiv 37 euro/cap vacă adultă. Potrivit APIA, valoarea totală a ajutorului ce poate fi acordată pentru fiecare beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 250.000 euro, la cursul de schimb valutar stabilit de Banca Naţională a României, valabil la data intrării în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 3/2023. Sumele primite prin alte scheme de sprijin finanţate de la bugetul de stat pe Secţiunea 2.1 - Cuantumuri limitate ale ajutoarelor, pct. 56, lit.a) din Comunicarea Comisiei Europene, se deduc din pragul maxim de 250.000 euro/beneficiar, notează Agerpres.

 

* Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă a scăzut cu 7,17% în primele opt luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului trecut, fiind înregistrate 3.975 de insolvenţe, conform datelor publicate pe site-ul Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Cele mai multe firme şi PFA intrate în insolvenţă au fost înregistrate în Bucureşti, respectiv 732, în creştere cu 2,38% faţă de perioada ianuarie-august 2022. Pe locurile următoare în ierarhia insolvenţelor se află judeţele: Bihor, cu 358 insolvenţe (minus 2,45%), Cluj - 243 (minus 24,77%), Timiş - 193 (minus 5,39%) şi Constanţa - 185 (plus 9,47%). Cele mai puţine insolvenţe s-au consemnat în judeţele Botoşani - 12 (minus 40%), Harghita - 15 (minus 28,57%) şi Covasna - 16 (minus 15,79%). Pe domenii de activitate, cel mai mare număr de insolvenţe s-a înregistrat în comerţul cu ridicata, amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, respectiv 1.108 (minus 2,46% comparativ cu primele opt luni din 2022), construcţii - 784 (minus 5,77%) şi industria prelucrătoare - 465 (minus 16,06%), notează Agerpres.

 

* Antreprenorii din zona de Sud-Est a țării (județele Constanța, Brăila, Buzău, Galați, Tulcea și Vrancea) sunt invitați la Constanța, cu ocazia lansării ScaleOut 4x10 – program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România. În cadrul evenimentului de marți, 10 octombrie 2023, se vor deschide în mod oficial înscrierile pentru companiile care pot aplica pentru un loc în program. Ca beneficiari ai ScaleOut 4X10, antreprenorii vor avea acces la mentori și experți locali și internaționali.

40 de companii românești din patru regiuni ale țării vor fi selectate în programul ScaleOut 4x10. Sub umbrela ScaleOut 4x10, mentorii programului vor pune la dispoziția antreprenorilor din țară patru modele de scalare identificate în practică și testate cu succes prin programele de educație implementate în ultimii ani: Bootstrapping, Slow Scaling, Fast Scaling și Blitzscaling. Cele 10 firme selectate din fiecare regiune a țării (în care RBL și ING Bank România vor desfășura programul) vor alege un model de creștere. Pe baza nevoilor de scalare identificate în procesul de selecție, acestea vor fi pregătite pentru scalare la nivel național, prin extinderea operațiunilor, și la nivel regional, prin primele activități de internaționalizare. Industriile în care activează firmele selectate în program variază de la producție, transporturi și servicii, la agricultură, comerț, construcții și tehnologie.

 

TIMPUL INFO

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri