Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(224)


AMALGAME

 

* Federația Națională Feroviară Mișcare Comercial Vagoane, cea mai mare organizație sindicală a ceferiștilor din România, afiliată la Blocul Național Sindical, anunță că, pe 15 septembrie, va declanșa o grevă de avertisment de două ore, care are scopul de a atrage atenția asupra impasului în care s-a ajuns în ceea ce privește dialogul social dintre ceferiști și stat. Greva de avertisment din 15 septembrie va avea o durată de două ore, în  intervalul orar 7,00 - 9,00. Gradul de participare la grevă este de 82%. Trenurile care vor fi oprite fie nu vor pleca din stațiile de formare, fie vor fi oprite în prima stație din parcurs. Niciun tren nu va staționa în camp.

 

* Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, spune că este analizată posibilitatea testării antidrog a elevilor de către personal medical, în şcoli, în cazul în care „manifestă vizibil comportament caracteristic consumului de droguri”. El a precizat că o astfel de testare s-ar face doar cu acordul părinţilor.

Ministrul de Interne a făcut aceste declarații luni seară, când a prezentat concluziile Corpului de control în cazul accidentului de la 2 Mai, unde un băiat de 19 ani, care conducea drogat, a ucis cu mașina doi tineri. Reamintim că anul trecut un proiect controversat al unui deputat PSD prevedea posibilitatea ca elevii şi studenţii să fie testaţi pentru droguri la şcoală sau facultate! Iar cei care refuză acest lucru riscau până la cinci ani de închisoare. Între timp, proiectul a fost respins.

 

* Numărul constănțenilor diagnosticați cu COVID a crescut cu 50% în doar o săptămână, iar Constanța se menține în topul județelor unde s-au înregistrat cele mai multe cazuri de COVID. Institutul Naţional de Sănătate Publică a informat că, în săptămâna 21 – 27 august, 38,4% dintre cazurile de COVID-19 au fost înregistrate în Bucureşti şi în judeţele Constanţa, Prahova, Bacău şi Galaţi. În perioada de referinţă au fost diagnosticate 3.326 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 şi au fost raportate patru decese la pacienţi cu COVID-19. Potrivit Direcției de Sănătate Publică din Constanța, în intervalul 21 – 27 august, în tot județul s-au înregistrat 151 de cazuri, față de săptămâna precedentă când au fost semnalate 95 de cazuri. Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase Constanța spun că a crescut și numărul pacienților, atât adulți, cât și copii, care au nevoie de internare.

 

* Numărul salariaţilor din judeţul Constanța era, la sfârșitul lunii iunie 2023, de aproape 199 de mii de persoane, în creștere nesemnificativă față de luna mai 2023, dar mai mare cu aproape 3.300 de persoane, comparativ cu situația de anul trecut.

Conform Direcției Județene de Statistică din Constanța, câştigul salarial mediu net a fost în luna iunie 2023 de 6.352 de lei, cu 15,4% mai mare decât în iunie 2022. Luând în calcul rata inflaţiei din ultimele 12 luni, câştigul salarial mediu net este, în termeni reali, mai mare cu 4,7% în luna iunie 2023 faţă de iunie 2022. La sfârşitul lunii iunie 2023, în județul Constanța erau înregistraţi 4.747 şomeri, cu 130 mai mulți decât cei consemnați în aceeași lună a anului 2022.  Astfel,  rata şomajului în județul Constanța, în luna iunie 2023, era de 1,7%, la fel ca în luna iunie 2022,  nivel mai scăzut decât media pe ţară de 2,9%. Din totalul şomerilor din județ, 58,8% erau femei, arată datele Direcției  de Statistică din Constanța.  La data respectivă, primeau indemnizaţie de şomaj 1.092 persoane, iar 3.655 de persoane erau şomeri neindemnizaţi.

* Peste 52 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională au fost alocaţi pentru sprijinirea achiziţionării a 37 de trenuri electrice pentru 13 rute interregionale din România, în urma aprobării proiectului de către Comisia Europeană. Cu o capacitate de minimum 300 de călători pe tren, aceste garnituri electrice de ultimă generaţie vor îmbunătăţi semnificativ calitatea serviciilor feroviare de pe principalele coridoare feroviare interregionale electrificate, care leagă Bucureştiul de centre precum Arad, Cluj-Napoca, Constanţa, Braşov, Timişoara, Iaşi, Galaţi, Craiova, Petroşani şi Suceava.

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri