Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
George Andrei Popescu Candidat Primăria Constanța
Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(376)


AMALGAME


* Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-dobrogean din cadrul Institutului de Cercetări Eco-muzeale „Gavrilă Simion” Tulcea anunță desfășurarea la Muzeul de artă Tulcea a expoziției-atelier intitulată „Fabrica de gravură Ion Tițoiu”. Ion Tițoiu (născut în jud. Constanța, pe 21 august 1949) este întemeietorul primei școli de gravură din Dobrogea (21 august 1978) iar deschiderea oficială a expoziției a avut loc vineri, 4 august, la parterul Muzeului de artă Tulcea, din str. Grigore Antipa nr. 2.

Cuprinzând un spațiu amenajat similar unui atelier de gravură, cu două prese și plăci de gravură realizate de către artistul Ion Tițoiu pe parcursul carierei sale, evenimentul va include și debutul editorial al curatoarei expoziției, artista Iulia Mihalcea, care își va lansa volumul „Bric à brac”. Invitați de onoare ai maestrului au fost artiștii Nicolae Alexi, Marieta Besu și Aurel Bulacu, alături de criticul de artă Ana Amelia Mădălina Dincă.

Ion Tițoiu a debutat în anul 1972 la Galeria „Dalles” din București. În 1978 a absolvit Institutul de Artă „N. Grigorescu” din București, unde i-a avut profesori pe Eugen Popa și Gheorghe Ivancenco. În 1980 devine membru al UAP România, Filiala Constanța iar în 1992 membru al Asociației Internaționale de Arte Plastice (AAIAP) – UNESCO, Paris. În anul 2001 avea să devină cetățean de onoare al orașului Techirghiol iar în 2009 al municipiului Constanța. Cariera sa, desfășurată pe parcursul mai multor decenii, a fost marcată de numeroase expoziții personale și colective, atât în țară cât și în străinătate. Expoziția „Fabrica de gravură Ion Tițoiu” va putea fi vizitată la Tulcea până la finalul lunii august, de marți până duminică, între orele 9:00-17:00 (ultima intrare la 16:30).

 

* Municipiul Constanța va fi, timp de 10 zile, gazda evenimentului „Pirouette Ballet Academy”, care se adresează atât constănțenilor cât și turiștilor aflați pe litoral. Proiectul este finanțat de Primăria Municipiului Constanța și presupune organizarea a 10 spectacole coregrafice, în perioada 4 – 13 august 2023, între orele 20:30 – 21:30, în Piața Ovidiu. Prestațiile artistice vor fi susținute de 24 de balerini cu experiență și dansatori profesioniști, coregrafia fiind asigurată de Petronela Iordache, prim-solist la Teatrul Național de Operă și Balet Constanța. Repertoriul celor 10 spectacole va cuprinde în special valsuri vieneze și tangouri argentiniene, dar, pentru o diversitate cât mai mare a actului coregrafic, vor face parte din program și melodii din repertoriul clasic internațional bolero, flamenco, latino și altele. Accesul publicului la cele 10 spectacole coregrafice este gratuit.

 

* La Mamaia sâmbătă, 5 august, de la ora 20:30, pe scena amplasată în Piațeta Cazino vor urca două dintre cele mai îndrăgite artiste din România, într-un spectacol pop-dance, pentru toate vârstele. Andreea Bănică și Misha promit o seară incendiară care să dea startul ultimei luni de sezon pe litoral, așa cum se cuvine. Prezentarea va fi asigurată, ca de obicei, de carismaticul MC Ionuț Trică. Evenimentul este unul deschis pentru toți cei care doresc să se bucure de spectacol, în inima stațiunii, pe cea mai animată faleză de pe litoralul românesc.

Seria de concerte organizate de Organizația de Management al Destinației Mamaia-Constanța a cunoscut un mare succes, în ultimele săptămâni. Cu nume sonore precum What’s Up, Mălina Avasiloaie, Anda Adam, Adda, Bibi, Lidia Buble, Alexia ori Formația Azur, stațiunea a fost gazda unor show-uri muzicale memorabile, care au adunat mii de spectatori din rândul turiștilor și constănțenilor. Atmosfera din stațiune, dar și vremea bună și ofertele de servicii ale hotelierilor, restaurantelor, teraselor și cluburilor au adus vara aceasta la Mamaia un număr de turiști în continuă creștere atât weekend, cât și în timpul săptămânii.

 

* La Constanța, Ziua Porților Deschise în Portul Militar Constanța este planificată sâmbătă, 5 august, orele 09.00-17.00. Publicul va putea vizita navele militare maritime și fluviale, diferite standuri expoziționale cu armament, tehnică și echipamente cu specific de Marină, precum și standuri prezentate de ligile și asociațiile socio-profesionale ale marinarilor. În cadrul evenimentului, Regia Autonomă Monetăria Statului va lansa setul de medalii „Farurile care veghează coasta României de la Marea Neagră”, alcătuit din șapte piese care simbolizează, fiecare, farurile de la Mangalia, Tuzla, Constanța, Midia, Gura Portiței, Sfântul Gheorghe și Sulina.

 

* Prima etapă a „Festivalului cetăților antice dobrogene“ s-a încheiat cu o proiecție de film, special ales. Proiectul va continua, la sfârșitul acestei săptămâni, sâmbătă, 5 august, cu etapa a doua, care este dedicată unei alte cetăți importante din Dobrogea, Histria. Cei care vor lua parte la eveniment se vor putea bucura, pe lângă turul cetății, și de o serie de momente culturale special alese și vor putea degusta, din nou, din produsele specifice locului. Obiectivul general al „Festivalului cetăților antice dobrogene“ este de a evidenția diversitatea posibilităților de dezvoltare culturală, socială și economică de care dispune județul Constanța. De asemenea, se urmărește atragerea atenției asupra stării în care se află aceste obiective istorico-arheologice, unele necesitând lucrări de reabilitare și restaurare, pentru a deveni astfel un factor activ în dezvoltarea comunității locale, dar și în dezvoltarea sustenabilă a turismului cultural la nivel general.

 

* Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Constanța informează că în data de 01.08.2023 în județul Constanța, s-a confirmat un nou focar de pestă porcină africană, în localitatea Năvodari. S-a dispus declararea oficială a focarului de boală și uciderea imediată a suinelor rămase în exploatație. Echipa de medici veterinari oficiali împreună cu medicul veterinar de liberă practică împuternicit continuă ancheta epidemiologică pentru a clarifica modul în care s-a confirmat prezenta virusului pestei porcine africane în exploatație și se asigură de aplicarea urgentă a măsurilor de ecarisare a cadavrelor prin îngropare într-un loc avizat. Pe lângă uciderea suinelor din focar și ecarisarea cadavrelor,

 

* Primăria Municipiului Mangalia organizează, în perioada 5 – 15 august, ample manifestări prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române. Mii de spectatori sunt aşteptaţi, în Portul Turistic Mangalia, în ziua de 15 august, începând cu ora 09.45, să asiste la evenimentele organizate de militarii Forțelor Navale Române, dar și la alte activități specifice. Astfel, încă de sâmbătă, 5 august, între orele 09.00-14.00, marinarii invită turiștii și localnicii, în Portul Militar Mangalia, să participe în număr cât mai mare, la manifestările derulate sub genericul „Ziua Porților Deschise”. Vizitatorii vor avea ocazia să admire navele militare și tehnica din dotare, să asiste la ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului și marelui pavoaz, care reprezintă simbolul gloriei, onoarei și vitejiei pentru Marina Română.

Din program nu vor lipsi parada ambarcaţiunilor cu vele, jocurile marinăreşti şi atelierele de confecționare a nodurilor marinărești, iar la Cercul Militar Mangalia vor avea loc diferite activități interactive, organizate de Comenduirea Garnizoanei, în colaborare cu ligile și asociațiile socio-profesionale militare locale. Totodată, între 7 – 14 august, la Cercul Militar Mangalia, sub semnul spiritualității marinărești, în fiecare seară, vor avea loc spectacole şi lansări de carte, expoziții de instrumente de navigație, etc.

Joi, 10 august, între orele 19.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va susține un spectacol în Piața Republicii din centrul Mangaliei, iar Ziua Recunoștinței va fi marcată, luni, 14 august, începând cu ora 10.00, printr-un un ceremonial militar și religios, la Monumentul Marinarului și Constructorului Naval, din Portul Turistic.

Pentru ziua de 15 august, militarii Forţelor Navale au pregătit mai multe evenimente inedite, care se vor desfășura în Portul Turistic, începând cu ora 10:00. Manifestările vor debuta cu ceremonialul militar reprezentat de întâmpinarea comandantului Garnizoanei Mangalia, comandor Mihai Dănilă, de către Garda de Onoare. Vor urma, conform programului, ceremonialul religios şi exerciţii militare demonstrative. După exerciţiile militarilor, zeul Neptun va declara deschise jocurile marinăreşti.

Pe parcursul întregii zile, cei prezenți vor avea prilejul să cunoască îndeaproape atât jocurile marinărești, cât și exercițiile de forță și tehnica de luptă a militarilor Forțelor Navale Române, iar de la ora 21.00, cei prezenți în Portul Turistic vor putea urmări retragerea marinarilor cu torțe în mâini, în timp ce, în Portul Militar va fi aprins pavoazul electric la nave. Ca în fiecare an, evenimentele prilejuite de sărbătorirea Zilei Marinei Române se vor încheia cu un spectaculos foc de artificii, organizat în Portul Turistic Mangalia.

 


* Festivalul Enisala Unitate la Cetate revine în forță și anul acesta în perioada 18-20 august 2023. În fiecare seară, artiști de renume vor urca pe scenă și vă vor încânta cu concerte de excepție! Irina Rimes, Vița de Vie, Plăieșii, Compact, Ilie Caras și Ansamblul, Iuliana Beregoi, Iris cu Cristi Minculescu, Valter si Boro, Connect-R, Zdob si Zdub, Raluk & Balkanic și mulți alții. SC TransEvren SRL asigură transport către cetatea Enisala, în cele trei zile ale festivalului Festivalul Enisala – Unitate la Cetate, organizat de Consiliul Județean Tulcea, în perioada 18-20 august 2023. Biletele pot fi achiziționate de la biroul societății din Autogara Tulcea. Ultima zi de vânzare va fi joi, 17 august 2023, ora 17.00. Preț bilet: 20 de lei (Tulcea – Enisala) / 35 de lei (Tulcea – Enisala și retur);Program: Microbuzele vor pleca din 30 în 30 de minute, începând cu ora 15.00. Ultima plecare din municipiu: ora 21.00. Pentru informații suplimentare / rezervări: 0756839396.

 

* Ziua Porților Deschise, va avea loc sâmbătă, 5 august, între orele 09.00-14.00, pe faleza Ivan Patzaichin (zona centrală), unde doritorii vor putea vedea și vizita navele militare fluviale. Vor fi expoziții interactive de tehnică, armament și echipamente specifice de Marină, conform Statului Major al Forțelor Navale. Miercuri, 9 august, în intervalul orar 19.00-20.00, Muzica Militară a Forțelor Navale va fi prezentă pe faleză pentru a susține un concert cu piese muzicale din repertoriul marinăresc, iar luni, 14 august, marinarii militari vor depune coroane de flori în memoria eroilor marinari, în cadrul unui ceremonial organizat în Portul Militar Tulcea.

Ziua Marinei Române va fi sărbătorită marți, 15 august, între orele 10.00-13.00, pe faleza Ivan Patzaichin, prin exerciții militare demonstrative, expoziții de tehnică militară, jocuri și concursuri marinărești.

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ

Mihai Lupu Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri