1 Decembrie – “Mândria de a fi român”

1 Decembrie – “Mândria de a fi român”(1256)


Manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Naţionale a României în Şcoala Gimnazială nr. 30 “Gheorghe Ţiţieica” din Constanţa, reunite sub genericul “Mândria de a fi român”, s-au derulat practic pe tot parcursul săptămânii şi au culminat vineri, 29 decembrie, zi în care fiecare clasă a marcat momentul împreună cu învăţătorul sau dirigintele ei.

La ora prânzului, pe scările şcolii se revărsau prichindei care, cu căciuliţele strâmb puse pe cap şi cu fularul îngrămădit în jurul gâtului, aveau grijă să nu îndoaie harta României pe care tocmai o pictaseră sau pe care o împodobiseră cu floricele. Alţii fluturau mici drapele confecţionate de mânuţele lor. Toţi au purtat însemnul tricolor, au intonat cântece patriotice şi au recitat poezii închinate ţării, încercând printre rânduri să desluşească, îndrumaţi de învăţători, complicatul şir de întâmplări care au condus la Marea Unire. Astfel, elevii clasei a IV-a C, coordonaţi de prof. Rodica Radu şi de bibliotecara şcolii, Anca Moşoiu, au desfăşurat un concurs de cultură istorică, încercând să recreeze atmosfera trecutului şi emoţia evenimentului.


Dintre activităţile de la nivel gimnazial, menţionăm faptul că elevii claselor a V-a A şi a VI-a B s-au deplasat, joi, 28 decembrie, împreună cu Crina Martinescu, profesoara lor de limba română, la Muzeul de Artă Populară pentru a participa la un atelier de meşteşuguri, ei confecţionând păpuşi din linguri de lemn, îmbrăcate în costume naţionale. Una dintre elevele participante la activitate ne-a mărturisit: “Mi-aş dori să mă joc întreaga zi cu păpuşa mea. Este făcută de mine, iar în costum naţional este mai frumoasă decât sutele de păpuşi de pe rafturile marilor magazine. Maria, căci aşa am numit-o, este unică!” Alte clase un realizat expoziţii cu obiecte tradiţionale, expoziţii de desene şi mese rotunde la care au dezbătut cea mai mare realizare istorică a românilor, Unirea de la 1 Decembrie.

De asemenea, elevii claselor a VI-a A, C, D şi a VIII-a A şi B, coordonaţi de Florentina Zestran, profesoară de istorie, au realizat o activitate amplă, cu caracter ştiinţific, la care elevii au trecut în revistă lungul drum al realizării Marii Uniri prin amenajarea unor panouri cu fotocopii ale documentelor istorice referitoare la eveniment, prin crearea unor prezentări ppt şi prin prezentarea de scurte referate. Toate acestea au condus, de fapt, la recrearea filmulului evenimentului. La finalul activităţii, Corina Vlad, directorul adjunct al Şcolii “Gheorghe Ţiţeica”, a declarat: “Sunt impresionată atât de sârguinţa cu care elevii au avut răbdare să adune date pentru a fi riguroşi în prezentările lor, cât mai ales de interesul lor pentru istoria naţională şi de un sentiment cald de patriotism, lucruri pe care credeam că generaţia actuală le pierduse în nebuloasa jocurilor electronice ori a pasiunii pentru a fi activ mai degrabă pe reţele de socializare.”

  
jooble.org