Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(474)


AMALGAME

 

* Şase plaje din Mamaia, Năvodari, Eforie şi Olimp au primit eticheta "Blue Flag" pentru calitate, conform Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT). Plajele premiate sunt: Vega Vintage (Mamaia), Marina Regia şi Phoenicia (Năvodari), Citadel şi Azur (Eforie), precum şi Phoenicia Blue View (Olimp).

Plaja Axxis Nova din Năvodari se află în faza-pilot pentru obținerea etichetei, în 2024. Programul "Blue Flag" premiază plajele și porturile de agrement pentru calitatea lor. Eticheta "Blue Flag" este recunoscută la nivel internațional și atrage turiști străini. Pentru a obține eticheta, plajele trebuie să îndeplinească un număr de criterii ecologice și de siguranță. Candidaturile sunt verificate de un juriu internațional, iar eticheta este valabilă pentru un singur sezon, fiind reevaluată anual.

 

* Cetățile antice din județul Constanța sunt deschise, iar Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța îi invită pe vizitatori să le descopere poveștile. Complexul Muzeal Adamclisi, cu cele trei obiective, Monumentul Triumfal, Muzeul de Sit și Cetatea, pot fi vizitate de luni până duminică. Aici, între 11 și 13 august, se va desfășura Festivalul Cetăților Antice Dobrogene. Un loc la fel valoros este cel al Cetății Histria. Deși clădirea muzeului este afectată de infiltrații și se află acum în plin proces de reabilitare, cetatea se poate vizita oricând, de luni până duminică. În data de 5 august, aici va avea loc un eveniment dedicat moștenirii grecești reprezentate de cetatea Histria, astfel că vizitatorii vor putea asista la dansuri grecești. Pe lista obiectivelor istorice din județul Constanța adăugăm frumoasa Cetate Capidava. Situată în comuna Topalu, aici, pe 29 iulie, va începe cea de-a doua ediție a Festivalului Cetăților Antice Dobrogene VinStoria – experiențe culturale cu arheologie, istorie și vin.
 

 

* Cum este cald, ne-am gândit că n-ar fi rău să vă sugerăm câteva două rețete de limonade. Limonadă cu mentă. Ingrediente: 1 litru de apă, 230 ml suc de lămâie, 125 g zahăr, câteva frunze de mentă. Preparare: Începe prin a pregăti siropul pentru limonadă. Pune o oală pe foc și adaugă o jumătate de cană cu apă (125 ml), împreună cu zahărul. Amestecă bine și lasă să fiarbă până când se topește zahărul. Lasă siropul să se răcească până când ajunge la temperatura camerei. Adaugă într-un recipient încăpător sucul de lămâie, siropul pe care l-ai pregătit anterior, apă, frunzele de mentă și amestecă bine. Poți să adaugi și câteva felii de lămâie. Pune limonada la frigider pentru câteva ore. Se servește rece! Limonadă cu ghimbir Ingrediente: 2 litri de apă, 3 lămâi, 6 cm rădăcină de ghimbir, zahăr sau miere, după gust, câteva frunze de mentă, câteva cuburi de gheață Preparare: Spală bine lămâile și stoarce sucul într-o cană. Curăță apoi coaja rădăcinii de ghimbir. Poți alege să feliezi ghimbirul sau îl poți da prin răzătoare, caz în care aroma va fi mai intensă. Adaugă apa într-o carafă, împreună cu sucul de lămâie proaspăt stors, ghimbir, mentă și zahăr sau miere, după gust. Adaugă apoi câteva felii de lămâie și cuburi de gheață și servește limonada rece.

 

* Este sezonul estival în toi și ne este dor de concertele cu Dumitru Lupu în prim plan. Vă reamintim că Dumitru Lupu s-a născut pe data de 25 mai 1952 în localitatea Giurgiu. A absolvit cursurile Liceului de Muzică și Arte Plastice din Pitești, apoi a studiat Canto Lirico la Conservatorul ”Ciprian Porumbescu” din București, promoția 1982. După absolvire, a fost dirijor la Teatrul ”Al. Davila” din Pitești, începând cu anul 1982 și până în 1990, apoi la Teatrul ”Fantasio” din Constanța, în perioada 1990-2004. Tot la Constanța a fost profesor la Universitatea Ovidius.

Printre cele mai cunoscute creații ale sale se înscriu șlagărele: ”Hai vino iar în gara noastră mică” – interpret Gabriel Dorobanțu, ”Ce mult te-am iubit” – interpretat de Ileana Șipoteanu, ”Mă-ntorc la tine iar și iar, mare albastră” – interpret Daniel Iordăchioaie, ”Viața mea” – interpret Alexandru Jula, ”M-ai părăsit” – interpret Fuego, ”Vino, uită despărțirea” – interpretată de Viorela Filip, ”Tu ești iubirea mea” – interpret Ovidiu Komornik. A fost căsătorit cu interpreta de muzică ușoară Ileana Șipoteanu din anul 1993. S-a stins din viață la 22 iulie 2017.

 

* Miercuri, 26 iulie, vor intra în vigoare noi reguli pentru afișarea prețurilor în magazine și farmacii, conform unui ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), publicat în Monitorul Oficial la sfârșitul lunii iunie. Practic, Ordinul ANPC nr. 182/2023 impune furnizarea către clienți a unor informații clare, ușor de înțeles și care să nu inducă în eroare, afirmă avocatnet.ro. Magazinele (inclusiv farmaciile) vor fi obligate să afișeze atât prețul întreg, cât și pe cel redus ca urmare a folosirii unui card de fidelitate.

Cele două prețuri trebuie să fie afișate identic, fără nicio deosebire de mărime, formă sau culoare între ele. Măsura se aplică îndeosebi magazinelor și farmaciilor care utilizează carduri de fidelizare, atât pentru vânzările fizice, în magazine, cât și celor online. Prețurile trebuie afișate la loc vizibil lângă produs sau direct pe el, utilizându-se pentru toate aceleași caracteristici ale scrisului: font, dimensiune, culoare etc. Nu vor mai fi permise etichete sau panouri unde prețul redus pe bază de program de fidelizare este cel mai vizibil, iar prețul normal, fără reduceri, este scris mai mic, potrivit sursei citate. Aceleași reguli vor trebui folosite de comercianți și în cazul vânzărilor online. Conform ordinului, comercianții nu vor mai putea cere și utiliza cardurile de fidelitate sau alte instrumente de fidelizare a consumatorilor, dacă acestea nu asigură un beneficiu clienților.

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri