Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
Campanie TIMPUL* -   Reactivarea Mitropoliei Tomisului(II)

Campanie TIMPUL* - Reactivarea Mitropoliei Tomisului(II)(231)


Continuare din ediția trecută

 

Oare Patriarhul Daniel nu vrea să recunoască străvechimea Mitropoliei Tomisului pentru simplul fapt istoric că Mitropolia ortodoxă a Tomisului este mai veche și decât Mitropolia Kievului și decât Mitropolia Moscovei ?

(II)

Stimată Doamnă Roberta Metsola, Președintă a Parlamentului European, Stimați coordonatori ai Comitetului pentru Cultură și Educație din Parlamentul European,

Vă rugăm să judecați cum se cuvine, în orizontul spiritual al europenității, faptul că Patriarhul Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Române, nesocotește cinstea și strălucirea religioasă a poporului român. Nesocotește totodată fundamentele religioase ale europenității care au răsărit odată cu celebrul Sinod de la Niceea din anul 325. La Sinodul de la Niceea a participat primul Mitropolit al Tomisului pe numele său Marcus. Dinastia Merovingienilor are un rescript din Dionysius Exiguus din secolele VI-VII, rescript în care apar numele Mitropolitului Marcus (Köln, Erzbischöfliche Diözesan - und Dombibliothek, Cod 212, Secolele VI-VII). Rescriptul trebuie să fi aparținut Împăratului Clotaire I, sau urmașilor săi. Numele Mitropolitului Marcus al Tomisului apare și într-un rescript care i-a aparținut Împăratului Charlemagne, rescript aflat la Reims (Bibliothèque Carnegie de Reims. Ms. 671, Anul 801).

Stimată Doamnă Roberta Metsola, Președintă a Parlamentului European, Stimați coordonatori ai Comitetului pentru Cultură și Educație din Parlamentul European,

Întreb, evident retoric: poate cineva, fie el Patriarhul Daniel de la București, să nesocotească scrierile Sfântului Dionysius Exiguus, numele și faptele Mitropolitului Marcus al Tomisului, participant și semnatar al Canoanelor stabilite de Sinodul de la Niceea, unde, în anul 325, s-a fondat simbolic chiar Europa. Fondarea simbolică a Europei la Sinodul de la Niceea, când împărat la Constantinopol era însuși Constantin cel Mare, a fost tratată ca fondare memorabilă de marele filosof român Constantin Noica (din generație cu Mircea Eliade și Emil Cioran) în cartea De dignitate Europae. V-aș ruga, Excelențele Voastre, să luați în seamă și să cumpăniți importanța Sinodului de la Niceea din anul 325, fiindcă în anul 2025 se vor împlini 1700 de ani de la fondarea simbolică a Europei. Acolo a participat și celebrul Mitropolit al Tomisului, pe numele său Marcus. Este bine și obligatoriu să respectăm tradiția simbolică și religioasă a ortodocșilor europeni, ortodocși care au participat prin marii lor ierarhi religioși la fondarea simbolică a Europei. Și să-i atrageți atenția, într-un fel sau altul, Patriarhului Daniel, capul Bisericii Ortodoxe Române, că este obligat să respecte tradiția multimilenară a credinței. Că este obligat să respecte Mitropolia Tomisului, veche încă din anul 325, mitropolie care este de aproape 2000 de ani arborele vieții religioase a străromânilor și românilor.

 

Acad. Constantin Barbu 12 iunie 2023, Constanța, Membru titular al Academiei Europene de Științe, Arte și Litere din Paris

Cîteva comentarii suplimentare: E posibil ca o racolare a vârfurilor preoțimii române să fie racolate de vestul ateu încă din anii 80.Toți preoții cu șanse de avansare reală în ierahie au făcut vizite în Elveția, Franța, Germania de vest până-n anii 90! Ciubotea Daniel e unu dintre ei. La referendumul pt. familie nu a mișcat, ca și Dragnea, iar acum prin lipsa de acțiune, de poziționare în favoarea reactivării Mitropolieei Tomisului ale cui interese le reprezintă? Nicidecum ale bisericii ortodoxe române milenare. Să avem acte încă din timpul anului 325 de la Nicea ,de la Charlemagne, regii Merovingieni cărora li se atribuie fondarea Franței ca țară, nu oricine are în Europa și în lume.. Nu pricep de ce trebuie să ceri dreptate de la lupi.

Ce treabă are UE cu mitropolia Tomisului și cu vechii ei episcopi, mitropoliți și sfinți? Ce treabă are anticreștina UE cu rezolvarea situației unei mitropolii ortodoxe? Chiar ne-am pierdut discernământul și în loc să mergem la Dumnezeu să-I cerem ajutor, mergem la ăl-cu-coarne ca să-și bată joc de noi? Hai, măi!

 

Dan Grăjdeanu: Dreptate pentru Mitropolia Tomisului! 

Duminică 16 iulie, vom fi la Patriarhie la Sfânta Liturghie!

Doamne ajută, fraților! Astăzi, 4 iulie, au început lucrările Sfântului Sinod al BOR, lucrări la care mai marii Bisericii Ortodoxe Române refuză să ia în considerare reactivarea Mitropoliei Tomisului, deși IPS Teodosie a prezentat în urma unor seminarii științifice o mulțime de dovezi din partea oamenilor de știință, a academicienilor, a istoricilor. Totuși, Patriarhia preferă să treacă cu vederea acest lucru, deși reactivarea Mitropoliei Tomisului n-ar face decât să aducă în față utilitatea apostolică a Bisericii Ortodoxe Române.

 

- Va urma
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri