Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(229)


AMALGAME

 

* Situată pe malul lacului Golovița, Jurilovca a resimțit nevoia de a investi într-un nou port turistic, iar el a fost deja inaugurat în urmă cu câteva zile. Pentru comunitatea locală noile facilități pe care le oferă se pot traduce printr-un ajutor dat pescarilor din zonă, dar și dezvoltării turismului deltaic, Jurilovca fiind o destinație accesată tot mai mult în ultimii ani.

Laurențiu Despina a dialogat cu doi oameni de-ai locului despre noul port turistic și despre beneficiile de natură economică pe care acesta le oferă. Vorbim de noul port pentru că aici, în urmă cu 8 ani, au fost deja create unele facilități portuare, dar localitatea a resimțit nevoia de a satisface mai multe solicitări ale pescarilor, precum și ale turiștilor care se arată interesați de a vizita zona.

De altfel, pescuitul și turismul sunt cele două componente de natură economică pe care comunitatea locală mizează. La rândul lor, pescarii din zonă privesc noile amenajări ca fiind un lucru benefic pentru activitatea lor cotidiană, poate și ca un nou restart al acestei tradiționale îndeletniciri a celor aflați în perimetrul deltaic. Jurilovca a devenit în ultimii ani o destinație turistică foarte căutată, dar gazdele se așteaptă ca noul port să fie vizitat de un număr și mai mare de turiști ce vor avea parte de relaxare și experiențe gastronomice despre care nu se poate spune că sunt povești pescărești.

De asemenea, revigorarea activității piscicole ar putea genera și crearea unei piețe a peștelui care să fie alimentată constant cu pește proaspăt și la un preț corect. Acum există deja create premisele pentru a materializa un astfel de proiect. În prezent se fac ultimele acte administrative, dar activitatea portuară se poate spune că deja a început, vorbim la timpul prezent, astfel încât există deja așteptări ca din punct de vedere economic localitatea să beneficieze din plin de facilitățile oferite de noul port turistic de la Jurilovca.


* După foarte mulți ani de pauză, se reia tradiția reprezentațiilor muzicale la foișorul de pe faleza tulceană. Unul dintre locurile emblematice ale falezei, cunoscut de mulți tulceni sub denumirea „la fanfară”, va găzdui instrumentiști profesioniști ce vor interpreta muzică live. Cu ocazia Zilei Internaționale a Dunării, s-a ascultat un program de muzică café-concert, pregătit de orchestra Ansamblului Baladele Deltei, la care se s-au alăturat elevi ai Liceului de Arte, precum și alte două tinere talentate, Diana și Alexandra, cu un program muzical original.

 

* Damen Shipyards Mangalia, cel mai mare şantier maritim din sud-estul Europei, anunţă lansarea unei ample campanii de recrutare a forţei de muncă, pentru a completa echipa cu 227 de noi membri. Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii şantierului naval, campania face parte dintr-un proces continuu de adaptare la cerinţele pieţei, urmărindu-se eficientizarea proceselor de construcţie, montaj şi finalizare a navelor într-un mod cât mai flexibil.

Damen Shipyards Mangalia caută forţă de muncă pentru următoarele meserii specifice domeniului naval: lăcătuşi, sudori, tubulatori, mecanici, maiştri producţie şi alţi specialişti. Pentru a sprijini noua generaţie de constructori de nave, şantierul naval de la Mangalia pune la dispoziţie cursuri de formare şi cazare, oferind oportunităţi de carieră pe termen lung, într-un mediu stabil, competitiv, multicultural, internaţional, promovând iniţiativa şi munca în echipă.

Şantierul naval Damen Mangalia este situat pe coasta Mării Negre şi funcţionează ca un joint venture între Ministerul Economiei, reprezentat prin Şantierul Naval 2 Mai S.A. Mangalia şi Damen Holding B.V. Acesta din urmă a preluat şi deţine managementul operaţional al şantierului, începând cu data de 20 iulie 2018. Şantierul dispune de trei docuri, având o lungime totală de 982 de metri şi un spaţiu de andocare ce se întinde pe 1.6 kilometri şi poate asigura o capacitate totală de debitare a tablei de 15.000 tone/lună. Docurile, cu o lăţime de 48 şi 60 de metri, permit abordarea construcţiei şi conversiei de nave şi structuri maritime de mari dimensiuni, precum nave şi structuri offshore. Suprafaţa totală a şantierului de aproximativ un milion de metri pătraţi face din acesta cel mai mare şantier naval din România, unul dintre cele mai mari din Europa şi cel mai mare din cadrul Grupului Damen.

România găzduieşte două şantiere navale mari şi complet echipate – Damen Shipyards Galaţi şi Damen Shipyards Mangalia. Cu peste 3.300 de angajaţi şi alţi peste 1.000 de lucrători în cadrul subcontractorilor, aceste şantiere navale au o experienţă vastă în construcţia şi proiectarea de nave, Damen producând peste 400 de nave pentru piaţa externă, inclusiv peste 30 de nave militare pentru 13 state, printre care membri ai NATO şi UE, mai menţionează sursa citată.

 


A consemnat moș Ion ROATĂ de la ROTATIVĂ
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri