Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(317)


AMALGAME

 

* Cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER a fost desemnat „Seaside Stories” – Teatrul de Stat Constanța.

Piesa este semnată de Marius Chivu, Lavinica Mitu, Dan Alexe, Simona Goșu, Tudor Ganea, Nicoleta Dabija.

Regia, scenariul, universul sonor: Radu Afrim

Scenografia: Theodor Cristian Niculae Asistent regie: Mara Oprea

Lighting design: Cristian Niculescu Video: Andrei Dermengiu, Marian Adochiţei, Radu Afrim Asistent scenografie: Paula Rusu

Montaj: Andrei Dermengiu

Make-up artist: Arina Cocoș

Distribuţia: Liliana Ghiță / Mirela Pană, Ștefan Mihai, Theodor Șoptelea, Cătălin Bucur, Marian Adochiței, Cătălina Mihai, Iulian Enache, Laura Iordan, Liliana Cazan, Mihaela Velicu, Alina Manțu, Cristiana Luca, Lana Moscaliuc, Nina Udrescu, Remus Archip, Andrei Bibire, Alex Burcă, Anaïs Agi-Ali.

Producător: Teatrul de Stat Constanța

De asemenea, premiul UNITER pentru Debut a fost decernat scenografului THEODOR CRISTIAN NICULAE pentru scenografia spectacolului Seaside Stories.

Premiul UNITER pentru Întreaga Activitate a fost decernat scenografei Carmencita Brojboiu, care și-a început cariera la Constanța și a lucrat mulți ani la Teatrul Maghiar de Stat Cluj. Din anul 2021, Carmencita Brojboiu este membru în Consiliul Artistic al Teatrului de Stat Constanța și este de asemenea Artist Emerit al Teatrului constănțean.

„Seaside Stories”, o succesiune de povești cu personaje diferite, cu întâlniri fulgurante, scurte momente intense decupate din viață, poate dintre acelea pe care le-am trăit cu toții, cu picioarele pline de nisip, cu pielea încrețită pe care soarele a uscat apa mării, cu simțurile percepând constant, dincolo de întâmplări, în background, fâșâitul valurilor, oglinda apei cu nuanțele ei niciodată aceleași, linia orizontului, liniștea adâncului, gustul sărat al aerului, mirosul algelor și scoicilor în putrefacție, muzica repetitivă a teraselor, culorile stridente ale jucăriilor de plajă.

Substratul comun al poveștilor este acel sentiment al vacanței pe litoral, pe care îl împărtășesc, deși nu-l conștientizează întotdeauna, și cei ce locuiesc în apropierea lui, și cei ce revin aici an de an sau măcar din când în când. Și în toate este Marea, ca un personaj mitologic care umple cu sensul ei toate poveștile.

Cea de-a 31-a gală a Premiilor UNITER a avut loc la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Timișoara, în prezența a peste 250 de artişti și profesionişti din lumea culturală.


* Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a anunţat la Constanţa, deschiderea Comandamentului Litoral 2023, serii formate din câte 24 de comisari ai instituţiei urmând să participe timp de trei luni la acţiuni de control. În Comandamentul Litoral vor fi mobilizaţi prin rotaţie, timp de câte o săptămână, toţi cei peste 400 de comisari ai Protecţiei Consumatorilor din ţară, în timpul controalelor ei dispunând de câte un rucsac ce conţine, printre altele, termometru, telemetru, staţie de emisie recepţie, tabletă.

Potrivit lui Horia Constantinescu, litoralul a devenit o „caşcarabetă” în sensul în care activităţi de alimentaţie publică se desfăşoară în locuri inadecvate şi, totodată, ar trebui ca, prin implicarea autorităţilor locale, staţiunile turistice să fie „recalibrate”, în aşa fel încât „să poată răspunde efectiv serviciilor turistice doar anumite zone, iar alte zone să fie dedicate locuitorilor din arealul respectiv”.

Acţiunile de control vor avea la bază intransigenţa, susţine reprezentantul ANPC. Conform acestuia, vor fi verificaţi agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea pe plajă, pe faleză, o atenţie sporită fiind acordată magazinelor alimentare.  Sursa – Agerpres

 

* Ce s-a decis pentru a încerca salvarea a ceea ce a mai rămas din examenele naționale și finalul de an? Printr-o OUG s-a stabilit că probele orale ale Bacalaureatului vor fi echivalate cu notele din liceu. Probele scrise la Evaluarea Națională și la Bacalaureat rămân la datele stabilite deja. Susținerea examenului de titularizare va fi doar cu proba scrisă. Evaluarea la clasa a VI-a nu se va mai susține.

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ



 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri