Adunate de pe plajă

Adunate de pe plajă(235)


AMALGAME

 

* Nu doar litoralul s-a aflat în topul zonelor căutate pentru minivacanța de Rusalii. Și în Delta Dunării camerele s-au epuizat încă de acum două săptămâni. Potrivit estimărilor touroperatorilor, zeci de mii de turiști s-au aflat pe țărmul românesc al Mării Negre, iar stațiunea Mamaia a fost printre zonele cele mai aglomerate. Și turiștii care au ales Delta Dunării au umplut unitățile de cazare. Minivacanța de Rusalii se închide luni, 5 iunie.


* Pescarii sportivi reclamă scăderea accentuată a speciilor de ştiucă şi biban din Delta Dunării înregistrată în perioada 2019-2023. Din acest motiv, concursurile pe care le organizează în Rezervaţie nu mai au ca obiect ştiuca, specie importantă din punct de vedere economic, ci avatul, o specie cu valoare scăzută. Braconajul şi lipsa unui control eficient al autorităţilor sunt cauzele declinului sever al resursei piscicole – spun pescarii sportivi.

Preşedintele clubului Delta Spinning din Tulcea, Leontin Rusu, a declarat pentru AGERPRES că şalăul şi ştiuca trag tot mai rar în undiţele pescarilor. La concursul organizat anul acesta, în urmă cu câteva luni, în Delta Dunării, pescarii sportivi au prins doar avat. O singură echipă a găsit nişte biban, că nici bibanul nu se mai prinde în Deltă – a mai spus preşedintele clubului Delta Spinning. În Delta Dunării, pescuitul comercial şi sportiv/recreativ este interzis până pe data de 7 iunie, inclusiv, activitatea fiind permisă doar pe fluviu, pe segmentul care constituie frontiera de stat cu Ucraina, inclusiv în golful Musura.


* În a 3-a sâmbătă din luna iunie, la Jurilovca, este programată inaugurarea celui mai modern port din Dobrogea, după cum a anunțat Primăria Comunei Jurilovca. Este vorba de noul port turistic din localitate, cea mai mare investiție în infrastructură, din fonduri europene, realizată până acum în comuna Jurilovca, ce ajunge la aproape 19,5 milioane de lei.

Evenimentul de inaugurare va avea loc pe data de 17 iunie 2023, începând cu ora 12.00, iar la ora 22.00 va începe un show aerian cu peste 200 de drone ce vor spune „povestea pescarilor lipoveni, a riscurilor pe care și le asumă aceștia atunci când pleacă în larg, la pescuit, și a emoțiilor soțiilor lor, care îi așteaptă să se întoarcă teferi acasă, mai ales în zilele în care marea sau lacul Razelm sunt lovite de furtună”.

Spectacolul, ce va aduce astfel în fața publicului cele mai moderne tehnologii ale show-urilor de lumini, va fi acompaniat de „Întoarcerea în port”, o capodoperă muzicală de 7 minute, compusă special pentru acest spectacol de către Nicu Alifantis, unul dintre cei mai iubiți muzicieni români, ce a venit la Jurilovca pentru a înregistra părți ale compoziției alături de corul Juraveli, creația sa fiind inspirată și de cântecele locale.

În plus, participanții la eveniment se vor putea delecta cu preparate din gastronomia locală și vor putea admira creațiile meșteșugarilor și producătorilor locali iar pe scena amplasată în noul port vor concerta, pe parcursul zilei, Nicu Alifantis &ZAN, Radu Captari, Millenium și corurile comunităților din Jurilovca. Seara se va încheia cu focuri de artificii.
 

* Societatea Ornitologică Română (SOR) a organizat cea de-a 10-a ediție a evenimentului Noaptea Privighetorilor. Cel mai relaxant duet dintre oameni și păsări s-a desfășurat la București, Cluj-Napoca și Agigea, la date diferite. La noi evenimentul a avut loc la Stațiunea Biologică Marină „Prof. dr. Ioan Borcea” din Agigea, județul Constanța.

 

A consemnat moș ION ROATĂ de la ROTATIVĂ


George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri