Cristina Dumitrache: Este revoltător faptul că 50% dintre români consideră că violenţa domestică reprezintă un fapt normal

Cristina Dumitrache: Este revoltător faptul că 50% dintre români consideră că violenţa domestică reprezintă un fapt normal(606)


Trăim într-o societate din ce în ce mai agresivă şi, din păcate, repercursiunile se vor perpetua asupra generaţiilor viitoare. Manifestările violente devin parte din cotidian, le vedem pe micul ecran, le întâlnim pe stradă, se practică (chiar cu aroganţă, aş spune) în şcoli. Sub orice formă s-ar manifesta violenţa, fizică sau verbală, afectează grav educaţia şi evoluţia copilului. Probabil, şi din acest motiv, s-a simţit nevoia marcării (măcar simbolic) a “Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului”.

De asemenea, este adevărat că la 25 noiembrie se marchează “Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”.Cel mai nou raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că violenţa fizică asupra femeii a devenit o problemă globală, una din cinci femei - potrivit datelor statistice europene – este agresată, 38% dintre acestea fiind agresate mortal chiar de către partenerii de viaţă. Anumite date relevă faptul că în România, la fiecare trei secunde o femeie este abuzată fizic sau psihic. Sunt date statistice menite să tragă un semnal de alarmă. Cu toate acestea, eu militez pentru STOPAREA VIOLENŢEI DE ORICE FEL, în special în familie, care are efecte dezastruoase asupra copiilor.


Revoltător este faptul că la nivelul societăţii româneşti, aşa cum arată un studiu, 50% dintre români consideră că violenţa domestică reprezintă un fapt normal, percepţie care a făcut ca în 2012 infracţiunile intrafamiliale să crească cu 26%, faţă de 2009, în timp ce numărul loviturilor cauzatoare de moarte s-a dublat. Sigur, există tendinţa să dăm vina pe neajunsurile financiare, pe criză, să-i condamnăm pe cei cu venituri reduse pentru că ajung să comită acte de violenţă, mergând pe premisa că totul pleacă de la bani. Însă, datele statistice relevă faptul că sursa violenţei asupra femeilor, de exemplu, nu o reprezintă neapărat banii, ci educaţia primită în familie, în şcoală, în societate în general. De aceea este necesar să nu uităm de copiii noştri, martori involuntari - sau victime –ai violenţei în familie şi societate.


Cercetările arată că trauma copiilor care cresc într-o atmosferă de violenţă, chiar dacă nu ei sunt victime directe, este mai intensă şi cu consecinţe mai profunde şi mai de durată decât în cazul copiilor care suferă din pricina abuzurilor şi neglijării părinţilor. Într-o familie bântuită de violenţă, copiii cresc într-o atmosferă în care nevoile lor de bază (nevoia de siguranţă, de viaţă ordonată, de dragoste) sunt profund neglijate. În atmosfera de tensiune/violenţă, copilul devine cel mai adesea nebăgat în seamă, expus tuturor relelor, de fapt rămâne într-o singurătate umplută doar de ţipetele celor din jur. Această situaţie este probabil şi explicaţia numărului mare de accidente domestice ale căror victime sunt copiii.


Copiii care cresc în familii violente dezvoltă comportamente şi o condiţie fizică ce-i face uşor de recunoscut. Pentru ei trebuie să luptăm împotriva violenţei de orice fel, pentru ei trebuie să spunem STOP violenţei în familie!


Conform statisticilor, cele mai multe ordine de protecție pentru violență domestică au fost date în județele Bacău, Prahova, București, Vaslui, Iași, Neamț, Constanța, Argeș, Cluj, Suceava și Sibiu. Aproape 400 de persoane din judeţul Constanţa au fost, în anul 2010, victime ale violenţei în familie în majoritatea cazurilor, victimele violenţelor fiind femei.


Femeile, care reprezintă marea majoritatea a victimelor unor asemenea abuzuri, preferă să suporte situaţia decât să recunoască că au o problemă. Astfel, acestea acceptă să trăiască sub teroare, la fel ca şi sute de mii de copii, victime directe sau colaterale ale acestui tip de violenţă. Funcţia principală a familiei, creşterea copiilor, este distorsionată cu largi şi dramatice consecinţe în viitor. Acesta este şi motivul pentru care, ca şi în declaraţiile mele anterioare, am încercat să atrag atenţia asupra unor fenomene din viaţa de zi cu zi, de pe stradă, de la şcoală, din familie, pe care le ştim şi care, într-un fel sau altul, îi afectează pe copii, le afectează evoluţia, le afectează viitorul. Un viitor pe care noi toţi îl clădim astăzi şi pe care nu-l dorim “mutilat”. Aşadar, nu cred că ne putem permite să fim nepăsători faţă de nişte copii nevinovaţi, ei fiind primii care suportă consecinţele violenţei, sub orice formă s-ar manifesta ea!“

Cristina DUMITRACHE
Deputat PSD
  




jooble.org