Dr. Doru Petrovici, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Constanţa: „La ora actuală se poate face medicină dentară fără durere”

Dr. Doru Petrovici, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti Constanţa: „La ora actuală se poate face medicină dentară fără durere”(8589)


În anul universitar precedent, la materia “Medicină Dentară Comunitară” , şef lucrări Dr. Doru Petrovici a pregătit împreună cu studenţii Facultăţii de Medicină Dentară proiecte de prevenţie dentară aplicabile atât în mediul urban, cât şi în cel rural. Ocupă funcţia de preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti (CMD) Constanţa, motiv pentru care i-am solicitat opinia avizată faţă de problemele cu care se confruntă ocrotitorii zâmbetelor noastre.

Reporter: Care sunt avantajele şi dezavantajele sistemului de învăţământ universitar din 2013 faţă de cel din perioada studenţiei dumneavoastră?

Dr. Doru Petrovici: Din păcate, sistemul de învăţământ stomatologic din România anului 2013 suferă de acceaşi mare problemă ca şi cel de dinainte de 1989 şi anume, subfinanţarea. Lipsa banilor pentru investiţii şi materiale face ca posibilităţile la nivelul standardelor vest-europene să fie limitate. Marea diferenţă pozitivă în favoarea prezentului este posibilitatea de a avea informaţii de ultimă oră în ceea ce priveşte dezvoltarea medicinii dentare în lume, ceea ce înainte de 1989 era practic imposibil.


Reporter: Care sunt problemele cu care vă confruntaţi în calitate de preşedinte al Colegiului Medicilor Dentişti din Constanţa?

Dr. Doru Petrovici: Principala problemă a Colegiului Medicilor Dentişti din judeţul Constanţa cred că este suprapopularea cu cabinete şi medici a mediului urban şi în special a municipiului Constanţa. Pe de altă parte, există comune unde populaţia suferă din lipsa unui cabinet medico-dentar. În acest sens s-au demarat o serie de discuţii cu autorităţile locale pentru a găsi posibilitatea ca acestea să colaboreze cu CMD Constanţa pentru deschiderea unor cabinete, în sensul ca primăriile să pună la dispoziţie spaţii pentru cabinet sau chiar să le şi doteze, urmând a realiza un contract cu medici care doresc să lucreze acolo, dar care nu ar avea posibilităţi financiare pentru un cabinet complet. Astfel, medical fiind degrevat de costurile cabinetului ar putea practica şi nişte preţuri mai mici pe care populaţia rurală şi le-ar putea permite.

Reporter: Cabinetul de medicină dentară este în continuare pentru marea parte a românilor, un loc de temut. Care credeţi că sunt motivele pentru această teamă şi cum credeţi că ar trebui combătută? Întrucât predaţi medicină dentară comunitară, ce proiecte credeţi că ar îmbunătăţi starea de sănătate oro-dentară a cetăţenilor oraşului nostru?

Dr. Doru Petrovici: Cele două întrebări se pot cumula la nivelul “fricii” deoarece ar trebui realizate nişte programe de informare prin care populaţia să ştie că la ora actuală se poate face medicină dentară fără durere datorită metodelor de anestezie locală foarte performante în prezent. De asemenea, se pot realiza diverse programe în şcoli care să se bazeze pe buna informare a copiilor vizavi de igiena orală, s-ar putea relua programul de fluorizare etc. Din păcate, pentru toate acestea sunt necesare fonduri şi nu puţine, care, aşa cum spuneam la început, nu există sau nu se doreşte finanţarea medicinei dentare, care este singură specialitate medicală care începând din 2013, nu primeşte nici un ban de la Ministerul Sănătăţii.

Reporter: Care sunt criteriile după care ar trebui să se ghideze un pacient în alegerea medicului dentist optim?

Dr. Doru Petrovici: Nu cred că putem vorbi despre medicul dentist optim. Cel mai bun medic este cel care rezolvă problema de sănătate a pacientului, lucru valabil nu doar pentru medicina dentară, ci pentru medicină în general. Cred că pacientul trebuie să aleagă medicul în care are încredere că vor duce împreună la bun sfârşit tratamentul, spre satisfacţia amebelor părţi.

Reporter: Încurajaţi constănţenii să apeleze la serviciile sistemului social al Facultăţii de Medicină Dentară, unde toate tratamentele sunt realizate de studenţi supravegheaţi de cadre medicale şi unversitare?

Dr. Doru Petrovici: Bineînţeles! Este singurul loc din oraş unde pacienţii cu posibilităţi financiare mai reduse pot fi trataţi din punct de vedere stomatologic. Chiar dacă cei care lucrează sunt studenti, aceştia sunt sub strictă supraveghere a unor cadre didactice foarte bine pregătite.

Reporter: Care elemente de igienă dentară nu ar trebui să lipsească din rutina zilnică a nimănui?

Dr. Doru Petrovici: Rutina zilnică înseamnă periaj dentar corect dimineaţa şi seara şi folosirea corespunzătoare (la sfatul medicului) a accesoriilor, adică aţa dentară, scobitori, periuţe interdentare, apa de gură. La acestea trebuie adăugat un control odată la şase luni la cabinetul dentar, pentru a nu se ajunge la legendara “durere de măsea” de care se sperie toată lumea, dar şi pentru a depista orice problemă dentară în stadiu incipient.

  

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri