Baza de la Mihail Kogălniceanu, nod de transport esenţial pentru echipamentele ce revin din Afganistan

Baza de la Mihail Kogălniceanu, nod de transport esenţial pentru echipamentele ce revin din Afganistan(746)


Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti, Duane Butcher, a afirmat, sâmbătă seară, la Constanţa, că baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan.

El a precizat în cadrul discursului său susţinut în cadrul unei recepţii organizate la bordul navei Mount Whitney, în fața unor politicieni, oficialităţi militare, oameni de afaceri și reprezentanți ai mass media, că România este unul dintre cei mai buni şi mai loiali aliaţi ai SUA.

"În ultimul deceniu, în calitatea sa de membru NATO din anul 2004 România s-a transformat într-unul dintre cei buni şi mai loiali aliaţi ai Statelor Unite, aducând o contribuţie timpurie la eforturile NATO şi ale coaliţiei în Kosovo, Irak şi Afganistan. România este un participant de încredere în cadrul operaţiunilor internaţionale de menţinere a stabilităţii, aţi lucrat strâns cu Forţele Armate ale Statelor Unite în operaţiuni pretutindeni în lume, aţi menţinut forţe compuse din mai mult de două batalioane dislocate drept componente ale Forţei Internaţionale de Securitate din Afganistan şi aţi contribuit cu sute de jandarmi la instruirea forţelor de poliţie afgane. Statele Unite sprijină România în aceste dislocări internaţionale, oferind pregătire, exerciţii, finanţare, achiziţii în domeniul asistenţei de securitate şi în alte programe de colaborare pentru a mări numărul de militari români complet echipaţi şi pregătiţi să conlucreze umăr la umăr cu forţele americane", a spus însărcinatului cu afaceri al Ambasadei SUA.
El a menţionat că pe lângă sprijinul acordat în misiuni internaţionale, România îndeplineşte şi alte activităţi importante pe teritoriul său.

"Sprijinul românesc este evident în străinătate, dar România joacă de asemenea multiple roluri esenţiale acasă. Centrul de pregătire de luptă de la Cincu pregăteşte militari şi civili din mai multe ţări pentru a participa la operaţiuni în sprijinul păcii. România găzduieşte şi Black Sea Rotational Force, care este un contingent permanent de militari ai Corpului de Infanterie Marină al Statelor Unite care lucrează la baza aeriană de la Mihail Kogălniceanu pentru a instrui sute de militari din aproximativ 10 alte ţări", a afirmat Duane Butcher.
El a subliniat că Mihail Kogălniceanu va avea un rol important retragerea echipamentelor militare din Afganistan.

"Vorbind despre Mihail Kogălniceanu, România ne-a permis cu generozitate să utilizăm în mod extins unităţile sale pentru transportul trupelor şi echipamentului spre şi dinspre Afganistan. Pe măsură ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esenţial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan", a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucureşti.

El a menţionat că legăturile dintre România şi SUA devin din ce în ce mai puternice.
"Statele Unite consideră România ca fiind printre cei mai buni prieteni ai săi. Împărtăşim atât de multe idealuri, opinii şi poziţii încât este firesc ca legăturile dintre noi să devină din ce în ce mai puternice. Am luptat umăr la umăr în Irak şi Afganistan, am făcut aceleaşi sacrificii şi ne-am asumat aceleaşi riscuri în sprijinul misiunilor NATO. Parteneriatul nostru în domeniul securităţii, atât cel bilateral, cât şi cel în calitate de aliaţi în cadrul NATO asigură mai multă securitate pentru cetăţenii noştri şi a adus mai multă securitate şi libertate cetăţenilor din Libia, Afganistan şi Irak. Am găsit în România un partener cu care putem conlucra umăr la umăr într-o gamă completă de chestiuni", a mai spus Duane Butcher.
jooble.org