Programul evenimentelor dedicate unirii Dobrogei cu România(1016)


Cu ocazia împlinirii a 135 de ani de la unirea Dobrogei cu România, Consiliul Județean Constanța a comunicat programul de manifestări culturale din data de 14 noiembrie 2013.


La sediul Bibliotecii Judeţene „I.N.Roman” Constanţa se organizează o serie de evenimente sub genericul „14 noiembrie – Ziua dobrogenilor” astfel:
- expoziţie de documente „Dobrogea – 135 ani” în holul de la parter;
- masă rotundă cu tema „Ziua Dobrogei, ziua tuturor dobrogenilor” la care vor participa elevii Şcolii Generale nr, 28 şi cei ai Liceului Tehnologic „Gheorghe Miron Costin” din Constanţa;
- un tur al bibliotecii judeţene cu prezentarea colecţiilor speciale;
- se vor oferi cărţi şi semne de carte vizitatorilor.


La Biblioteca Orăşenească Techirghiol va avea loc o masa rotundă „Povestind despre Dobrogea” la care vor lua parte veterani de război şi elevii Liceului Teoretic din localitate.


Direcţia Judeţeană a Distribuţiei şi Exploatării Filmelor Constanţa va participa la acest eveniment cu proiecţia primului film istoric românesc de lungmetraj, „Războiul de independenţă”, în care a fost recunoscută independenţa României şi unirea Dobrogei cu România, acţiunea se va desfăşura la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.


La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa se organizează următoarele evenimente, începând cu ora 11.30:
- dr. Custurea Gabriel – director MINAC va ţine un discurs de întâmpinare şi domnul Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa va rosti un discurs omagial;
- Prezentarea discursului AFCN Interferenţe culturale dobrogene româo-turce (în parteneriat cu Institutul de Turcologie şi Studii Central Asiatice din cadrul Universităţii „Babeş Bolyai” Cluj Napoca;
- Dansuri tradiţionale româneşti şi turceşti susţinute de ansamblurile folclorice „Dobrogeanca” (Centrul Cultural „Ovidiu”) şi „Fidanlar” (UDTR);
- Lansarea volumului "Moştenirea Culturală Turcă în Dobrogea", prezentată de dr. Tasin Gemil;
- Lansarea volumului d-nei. Carmen Bulzan, „Ada Kaleh, insula amintirilor", Ed. Priei, Drobeta –Turnu-Severin 2013, prezentată de Ibram Iusein – deputat UDTR, Varol Amet – deputat UDTTMR, PROF. Serin Turkoglu – UDTR, dr. Lavinia Gheorghe – MINAC, Vildan Iordache – insular.


Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” organizează împreună cu Teatrul de Stat Constanţa o expoziţie de fotografie documentară în holul Teatrului de Stat Constanţa şi la ora 18.00 spectacolul dedicat împlinirii a 135 de ani de la unirea Dobrogei cu România, susţinut de cursanţii Centrului Cultural Judeţean „Teodor T. Burada”.


Muzeul de Artă Constanţa organizează un vernisaj cu tema 135 de ani de la unirea Dobrogei cu România, la ora 11.30, la sediul Muzeului de Artă Constanţa.


La Pavilionul Expoziţional Constanţa, începand cu data de 14.11.2013, ora 17:00, va avea loc vernisajul de ceramică, pictură şi iconografie, organizat de Uniunea Artiştilor Plastici din România – filiala Constanţa.
 
jooble.org