Să ne amintim de...AUREL MANOLACHE

Să ne amintim de...AUREL MANOLACHE(284)


Aurel Manolache (n. 5 octombrie 1931, Galați, România – d. 9 martie 2010, Galați, România) a fost un compozitor, dirijor și director de teatru român.

În 1950, după absolvirea liceului, s-a angajat ca dirijor la Orchestra Populara “Valurile Dunării” din Galați (1950-52). A fost apoi dirijor la Ansamblul de Cântece și Dansuri al orașului Galați (1952-54), profesor suplinitor de muzică la școala Medie de Marină din Galați (1953-55), profesor la școala Metalurgică din Galați (1954-56), dirijor și director la Teatrul de Estradă din Galați (1954-56).

În 1956 se mută la Constanța unde devine dirijor la Teatrul Marinei Militare din Constanța (1956-59), dirijor și șef de secție estradă la Teatrul de Stat din Constanța (1959-69), prim dirijor și director la Teatrul Fantasio din Constanța (al cărui fondator este) (1969-90). Aurel Manolache revine la conducerea Teatrului Fantasio din 2002, pentru încă doi ani, până la desființarea sa, în 2004.

A devenit membru al Uniunii compozitorilor și muzicologilor din România în anul 1968. Melodiile sale au fost cântate de Margareta Pâslaru, Corina Chiriac, Cătălin Crișan, Loredana Groza sau Dan Spătaru. Julio Iglesias a ales să interpreteze, în 1969, la Festivalul "Cerbul de Aur", piesa „Ale tale”, piesă compusă de Manolache.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a (1981), cu opt premii la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia și cu patru premii ale Uniunii Compozitorilor. A dirijat și numeroase spectacole și ediții ale Festivalului național de muzică ușoară de la Mamaia. În anul 2001 Aurel Manolache a inițiat Festivalul “Mamaia Copiilor” (al cărui director a fost în perioada 2001-10) împreună cu Dumitru Lupu (directorul artistic al festivalului).

Dintre șlagărele compuse să amintim câteva: Ale tale – duet Margareta Pâslaru și Dan Spătaru, Comoara mea – Simona Florescu-Dichiseanu, De dragoste – Corina Chiriac, Hai, vorbește! – Loredana Groza, În casa cu mulți copii – duet Eva Kiss și Cornel Constantiniu, La noi - Margareta Pâslaru, Mai gândește-te – Dan Spătaru, Mangalia - Gigi Marga, Ninge, ninge – Margareta Pâslaru, Măi, măi, măi - Margareta Pâslaru, Singurătate - Margareta Pâslaru, Zărzărelul - Margareta Pâslaru, Vorbește marea – Cătălin Crișan, Mama - Cătălin Crișan. Chiar și Julio Iglesias, la cea de-a doua ediţie a prestigiosului Festival Internațional „Cerbul de aur“ de la Braşov, în anul 1969, a ales să cânte o piesă compusă de Aurel Manolache, numită „Ale tale“

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, clasa a II-a (1981), cu opt premii la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia și cu patru premii ale Uniunii Compozitorilor.

La fel ca și fratele său, actorul Gelu Manolache, Aurel Manolache s-a stabilit la Constanța în 1955 şi a marcat orașul tomitan, fiind fondator, director și dirijor în cadrul unuia dintre cele mai cunoscute teatre de revistă din țară - „Fantasio“. Constanța îi datorează lui Aurel Manolache existența Baletului constănțean, deoarece el a fost cel care, în 1978, a crezut în visul maestrului Oleg Danovski și le-a dat casă și masă tinerilor balerini care, în scurt timp, aveau să ducă peste hotare faima Ansamblului de Dans Clasic și Contemporan „Fantasio“.

Pe 9 martie 2010, directorul fondator al Teatrului „Fantasio”, compozitorul şi dirijorul Aurel Manolache, în vârstă de 78 de ani, se stingea din viaţă, la Galaţi, ca urmare a unui infarct, lăsând în urmă fapte memorabile, esenţiale pentru istoria culturală a urbei tomitane. În istoria comunităţii culturale constănţene, Aurel Manolache a fost şi va rămâne o „bornă” a seriozităţii şi curajului, un model de profesionist dedicat vieţii artistice de la malul mării până la identificare.
                                                       

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri