Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
Invitatul ediției: ALEXANDRU AMITITELOAIE - 
O PROBLEMĂ DE SUVERANITATE

Invitatul ediției: ALEXANDRU AMITITELOAIE - O PROBLEMĂ DE SUVERANITATE(311)


Când statul emite o dispoziție și subiectul vizat refuză s-o execute, opoziția lui ar putea să aibă următoarele motivații:
- dispoziția îl obligă la o plată, care ar depăși ca valoare sancțiunea prevăzută; în acest caz sancțiunea n-a fost chibzuită în așa fel încât executarea să nu mai devină o alternativă;
- viciile aparatului de stat sau fondul legislativ general îi permit să găsească o cale de eschivare sau tergiversare;
- dispoziția prezintă vicii de legalitate sau constituținalitate ceea ce pune sub semnul îndoielii calitatea profesională sau morală a celor care au elaborat-o; dacă există temei, ea poate fi contestată;

Indiferent de motivație, dacă se refuză executarea sau respectarea unei reguli sau dispoziții de stat, așa cum procedează OMV, refuzând taxa de solidaritate, înseamnă că statul se află într-o criză acută de suveranitate. Dar, având în vedere că „suveranitatea națională aparține poporului român....” (art. 2, alin. 1 din Constituția României), înseamnă că statul nu-și îndeplinește mandatul dat de popor.

În acest caz, singura soluție este revocarea. Dar pentru aceasta românii trebuie să se trezească. Am spus-o de nenumărate ori, proprietar pe țară nu este statul, deși se folosește din obișnuiță sintagma „proprietate de stat”. Statul nu este decât un administrator al bunurilor de interes public, pe care le gestionează potrivit mandatului primit de la popor. Ca să ne recuperăm țara, dragii mei, soluția nu este alta decât retragerea mandatului și obligarea tuturor celor care au dispus dicreționar de averea poporului să suporte daunele. Complicat, dar nu imposibil.

 

ALEXANDRU AMITITELOAIE

Conf. Univ. Dr., doctor în politologie, președintele Senatului Universității “George Bacovia” Bacău, realizator TV, autor de cursuri universitare și cărți beletristice.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp
Mohammad Murad Candidat CJ Constanța



jooble.org ziare, stiri