Primarul Adrian Stan face la Techirghiol o grădină botanică ca la Balcic

Primarul Adrian Stan face la Techirghiol o grădină botanică ca la Balcic(2144)


Turiștii care vor vizita litoralul Mării Negre și sunt interesați de natură vor avea o nouă posibilitate de petecere a timpului liber începând cu anul 2015 deoarece o grădină botanică după modelul celei de la Balcic va fi creată la Techirghiol, pe malul lacului. Pe o suprafaţă de aproape trei hectare vor fi plantate 130 specii de plante (trandafiri, rozarium, cactus etc), care vor împodobi spaţiul pe care vor fi amenajate o seră, un lac artificial, o cascadă, alei, pergole, chioşcuri, foişoare și bănci.


Proiectul realizat cu fonduri europene este derulat de Consiliul Local Techirghiol. În primăvara lui 2015, malul lacului Techirghiol va oferi astfel o promenadă spectaculoasă pe o lungime de 6 kilometri, începând de la intrarea în oraş dinspre Eforie Nord şi până la lacul Zarguzon, unde este crescătoria de peşti.

Potrivit primarului orașului Techirghiol, Adrian Stan, groapa de gunoi situată la marginea localităţii va dispărea, iar turiştii şi localnicii se vor plimba pe întreaga faleză a lacului. Edilul a mai precizat că, pe distanţa de șase kilometri, promenada va cuprinde un parc acvatic, terenuri de sport, plajă, faleză, pistă de biciclete, băile reci, parc, plajă de agrement cu yachting, Clubul Nautic Român şi grădina botanică. La realizarea grădinii vor fi folosite materiale specifice Dobrogei, respectiv, piatră, calcar, lemn care să redea atmosfera de epocă a Techirghiolului.
De altfel, astfel de materiale au fost folosite şi la construirea Castelului de la Balcic, reşedinţa preferată a Reginei Maria. Diferenţa este de relief deoarece la Balcic grădina este aşezată în pantă, cu vedere la mare, iar la Techirghiol relieful va fi înălţat artificial, la patru metri, cu vedere la lac. Sediul administrativ al grădinii va fi similar intrării în palatul de la Balcic. Mentenanţa grădinii va fi asigurată prin parteneriat de Primăria Techirghiol şi de Sanatoriul Balnear al Casei Avocaţilor.

„Acest obiectiv va spori atractivitatea oraşului care poate avea un sezon prelungit, inclusiv în anotimpul rece. În acest moment avem 400 turişti veniţi la sanatoriu pentru tratament balnear“, a declarat primarul Adrian Stan, ieri, la prezentarea proiectului.

Valoarea investiției este de 1,5 milioane euro. Cei cinci parteneri ai proiectului sunt Consiliul Local Techirghiol și Universitatea Ovidius Constanța, din România, și Centrul Cultural „Palatul Balcic”, Grădina Botanică Balcic – Universitatea Sofia și Primăria Balcic, din Bulgaria care vor participa activ la implementarea proiectului, contribuind la dezvoltarea noului produs turistic transfrontalier.

Proiectul are o durată de implementare de 18 luni, în perioada iulie 2013 – ianuarie 2015, şi buget total de 1.507.842,86 euro, din care valoare eligibilă din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala este de 1.278.952,32 euro, iar cea aferentă bugetului naţional este de 196.019,56 euro. Fondurile vor fi utilizate în construcția şi dotarea Grădinii Botanice Techirghiol, pentru modernizarea Grădinii Botanice Balcic și la crearea punctului de informare turistică Arka, Balcic, ceea ce va determina crearea a 16 noi locuri de muncă – 10 la Techirghiol și șase la Balcic.
 
jooble.org