Investiţiile vor reprezenta în 2014 o prioritate bugetară pentru USL

Investiţiile vor reprezenta în 2014 o prioritate bugetară pentru USL(509)


După acest an în care USL, prin Guvernul său, a reuşit să pună economia românească pe un trend ascendent important în comparaţie cu alte ţări europene, în anul următor, 2014, facem demersuri pentru a trece, aşa cum este firesc, la etapa următoare, şi anume la prioritizarea construcţiei bugetare, cu un accent evident pe investiţii.


Încă din acest trimestru, în contextul rectificării bugetare, Guvernul USL a negociat cu partenerii financiari internaționali majorarea deficitului bugetar cu 0,2% din PIB, bani care vor fi destinați exclusiv cofinanțării proiectelor europene. Astfel, o parte din banii luați de la ministere vor fi îndreptați spre cofinanțarea proiectelor europene, adică spre investiții. Este vorba despre proiecte europene pentru care statul român va avea sumele necesare pentru cofinanțare, proiecte care înseamnă investiții noi în România, prin utilizarea celei mai ieftine și accesibile surse de finanțare, fondurile europene.

Cred că este destul de limpede faptul că, în primul rând pentru noi, ca liberali, cel mai important deziderat - şi acest lucru este ilustrat de către prevederile programului nostru de guvernare şi de politicile liberale pe care le susţinem, în mod consecvent, în plan guvernamental -, îl reprezintă consolidarea economiei de piaţă şi atragerea semnificativă a investiţiilor de capital.

Ori acest lucru se poate efectua atât prin consacrarea unor sume importante investiţiilor prevăzute concret în construcţia bugetară, dar şi prin luarea unor măsuri susţinute de relaxare fiscală, măsuri care să aibă efecte în crearea unui mediu de afaceri predictibil şi atractiv şi, implicit, în atragerea investitorilor importanţi.

Bineînţeles că noi, liberalii, am sprijinit întotdeauna şi măsurile guvernamentale cu impact social şi aş da ca exemplu faptul că noi am luat, alături de partenerii noştri din USL decizii importante în acest sens, cu privire la pensii şi salarii, decizii care au avut rolul de reîntregire a salariilor la cuantumul din 2010, precum şi de returnare a sumelor reţinute abuziv pensionarilor de către fostele guverne ale PDL.

Mai mult decât atât, susţinem ca în bugetul de stat pentru anul 2014 să fie prevăzute creșteri de salarii și pensii, astfel: toate pensiile să fie crescute cu 3,75% - fiind vorba de mărirea punctului de pensie în urmă indexării cu rata inflației, iar bugetarii cu venituri mici să primească majorări - urmând a se mări fie salariul minim, fie venitul unor categorii specifice care câștiga prea puțin în prezent, precum medicii rezidenți şi profesorii debutanți.

Dar, în acelaşi timp, noi, ca liberali, considerăm că România are nevoie de o economie solidă şi de cât mai multe locuri de muncă, iar acestea pot fi create numai prin măsuri concrete şi susţinute de relaxare a fiscalităţii şi de atragere a unor investiţii majore.

Mihai Lupu, deputat PNL Constanța
jooble.org