Fregata ”Regina Maria” s-a întors din misiunea NATO

Fregata ”Regina Maria” s-a întors din misiunea NATO(1423)


Fregata "Regina Maria" a acostat ieri în portul Constanța, după ce a participat în octombrie la misiunea internațională "Active Endeavour" desfășurată în Marea Mediterană sub conducerea NATO.

Cei peste 200 de membri ai echipajului fregatei au fost întâmpinați cu emoție de câteva sute de rude și prieteni, dar și de oficialități. Printre ele s-a aflat și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa.


"Apreciez în mod deosebit modul în care militarii noștri marinari și-au îndeplinit obiectivele acestei misiuni, îl felicit pe comandantul navei pentru felul în care a coordonat activitatea și echipajul navei, alături de forțele multinaționale. (...) Sunt mândru de marinarii militari pentru felul în care își îndeplinesc aceste obligații, pe principiul apărării colective, și de felul în care armata română participă la misiunile internaționale pentru respectarea normelor de circulație maritimă și a restricțiilor care se impun într-o zonă de conflict", a afirmat ministrul.


Acesta a subliniat că "Active Endeavour" este una dintre "cele mai lungi" operațiuni executate de NATO în istoria sa, fiind activată la scurt timp după atacurile teroriste asupra Statelor Unite ale Americii din 11 septembrie 2001.
"România s-a alăturat țărilor contributoare la această misiune (...) în anul 2006, cu fregata Regele Ferdinand. În total, au fost șapte misiuni executate de fregatele românești, prin care România a demonstrat (...) faptul că armata și militarii români pot îndeplini orice misiune pe principiul apărării colective", a spus Mircea Dușa.
Potrivit reprezentanților Statului Major al Forțelor Navale, în perioada în care a participat la operația "Active Endeavour", fregata "Regina Maria" a parcurs aproape 5.800 de mile marine, având peste 600 ore de marș. Pe parcursul misiunii, echipajul navei a monitorizat aproximativ 200 de nave comerciale din zona de patrulare, interogând peste 80 dintre acestea, cu sprijinul piloților marinari care au efectuat peste 30 ore de zbor în cadrul acțiunilor de supraveghere aeriană.

Operațiunea "Active Endeavour" a fost lansată în anul 2001, ca răspuns imediat al NATO la atacurile teroriste împotriva SUA din 11 septembrie, în cadrul acesteia navele militare ale Alianței patrulând în Marea Mediterană pentru a monitoriza transporturile de mărfuri și pentru a descuraja activitățile teroriste și traficul ilegal.
Fregata ”Regina Maria” are un deplasament de 4900 tone, lungimea de 148,2m, lățimea de 14,75m și un pescaj maxim de 6,4m. Nava poate dezvolta viteze de până la 30 de noduri și dispune de o autonomie de 4500 mile marine. Propulsia este asigurată de 4 turbine Rolls Royce, iar sistemele și instalațiile de la bord sunt alimentate de 4 diesel-generatoare de câte 1 MW fiecare. Nava este comandată de către comandorul Bogdan Vochițu și are la bord un echipaj alcătuit din 224 marinari.
jooble.org