Clubul Umoriştilor Constănţeni loveşte din nou: deschide ”Prăvălia cu umor”(1207)


Clubul Umoriştilor Constănţeni (CUC le place membrilor săi să-l numească, şugubăţ, cum altfel... ) anunţă lansarea unui nou volum colectiv, care, de fapt, este al doilea "Caiet" al asociaţiei. Cartea ce va fi prezentată, publicului şi presei, începând cu orele 11.00 ale zilei de sâmbătă (viitoare), 13 aprilie, în Sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, are un nume... comercial: "Prăvălia cu umor" !

Epigramele, fabulele, poezioarele şi alte versificaţii vesele, proza scurtă şi caricaturile (majoritatea acestora din urmă, din câte am înţeles noi, aparţinând îndrăgitului şi apreciatului artist plastic tomitan Leonte Năstase, maestru al genului, cu solidă consacrare nu numai naţională, ci şi transfrontalieră) au un scop generos, de terapie socială. Cităm din "convocatorul" primit la redacţie: "Noul volum este răspunsul nostru la criza economică şi existenţială [cu accent pe componenta morală a supravieţuirii în România de azi, ne-am permite noi să subliniem, aşaaa ..., ca de pe marginea cărţii şi/dar din miezul societăţii), prin care trec românii şi, totodată, un îndemn de a trata dificultăţile vieţii de zi cu zi cu seninătate şi umor.Este o carte anti-stres!"

Clubul CUC a fost înfiinţat în deceniul trecut ( într-o norocoasă zi de 13, decembrie 2008). Aşadar se poate suspecta că s-a dorit a fi un fel de proiect-pilot în materie de "entertaiment" - care este, ca să priceapă tot românul, un fel de "loisir", cum ne lămuresc savanţii sovietici şi oamenii de ştiinţă americani, başca, mai nou, obsedanţii cercetători britanici - , ce a precedat şi netezit drumeagul pentru actualele mândrii ale constănţenilor: cluburile mamaiene sau cele constanţiote). De partea cu îndemnul s-a ocupat însuşi preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România, George Corbu.Tot 13 este şi numărul membrilor fondatori. Căzuţi în patima fetişismului numerologic, tot pe 13 (aprilie, ce să facă săracii, că n-are anul decât 12 luni, la noi în ţară), îşi lansează şi cartea. Gazda întâlnirilor membrilor, 34 astăzi (nu avem spaţiu să-i nominalizăm pe toţi, aşa încât nu selectăm, ca să nu apară discuţii, dar îi găsiţi între coperţi) a rămas Cercul Militar din Constanţa, locul în care au pus la cale complotul împotriva tristeţei şi depresiei, individuale sau colective. Deşi aflaţi în gura lupului, C.I.-ul nu s-a prins cât de subversivi pot fi. Dar nici ceiştii nu mai sunt ce-au fost odată.

Că tot se adună în clădirea Armatei, umoriştii constănţeni şi-au asmat şi o "misiune", pe care, programatic şi exploziv-incendiar, o sintetizează astfel: "Clubul şi-a asumat misiunea de a face din scânteia umorului, care abia mai pâlpâia în străvechea cetate a Tomisului, o mare vâlvătaie. Şi a reuşit. Dacă lucrurile merg în acelaşi ritm [adică scapă de sub control?], va fi mare [crâncen] pârjol de satiră şi umor, în tot judeţul." Aferim ! După noi, potopul ! De râs...
jooble.org