Lansare de carte: Martina Straková - *Ilustrate din locuri nevăzute*

Lansare de carte: Martina Straková - *Ilustrate din locuri nevăzute*(409)


 Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța, cu sediul pe str. Mircea cel Bătrân, nr. 104 A, împreună cu Filiala București - Traduceri Literare organizează Luni, 6 iunie 2022, ora 1800, lansarea cărții MARTINEI STRAKOVÁ, Ilustrate din locuri nevăzute (traducere și prefață de Mircea Dan Duță, volum apărut sub egida Filialei București - Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România, Editura Brumar, 2022).

Martia Straková este o foarte cunoscută poetă slovacă, iar pentru volumul de față a primit un prestigios premiu de debut la renumitul festival „Serile Poeziei la Struga”, premiul „Podurile din Struga” pentru cea mai bună poezie, acordat sub auspiciile UNESCO. Poezia Martinei Straková intră pe teritoriul acelui incomensurabil al unei percepții de dincolo de limitarea senzorială proprie organismului nostru. Cum putem simți dincolo de văz, cu alte organe, într-o dimensiune a mineralului, cu sarea, de pildă, într-o dimensiune lichid-amniotică, prin apa unui ocean etc.? Poezia Martinei poate să vadă în toate aceste dimensiuni, poeta poate să gândească punți între lumi, o comunicare pe insolite căi, lumi care trăiesc în această colosală simbioză care este viața. Acest elementar al originilor are grația unui vals și finețea unei partituri muzicale pe care le poți regăsi și în mici medalioane ale unei intimități stilizate de gesturi aproape ceremoniale. O poezie în care respiră alt timp, un altundeva, un altceva, cu parfumul unei depărtări și aroma unei nostalgii te invită să o citești cu privirea fixată la orizont.

Deși nu cunoaște limba română, Martina Straková îi apreciază muzicalitatea sau, cu propriile ei cuvinte: „Limba aceasta este ca o mătase pentru urechile mele”. Vă invităm, la rândul nostru, să ascultăm foșnetul poeziei Martinei Straková.

Cartea va fi prezentată de către Peter Sragher, președintele Filialei București - Traduceri Literare a Uniunii Scriitorilor din România, dr. Mircea Dan Duță, traducătorul și prefațatorul volumului și prof. univ. dr. habil Angelo Mitchievici, managerul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța.

Lansarea cărții se încheie cu o sesiune de autografe pe care le va acorda autoarea, Martina Straková.

Evenimentele organizate în cadrul Bibliotecii Județene „Ioan N. Roman” Constanța sunt promovate atât pe website-ul instituției, https://bjconstanta.ro/, cât şi pe pagina de Facebook a acesteia.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri