AMIRALUL DIN BĂLĂRII

AMIRALUL DIN BĂLĂRII(365)


Viața este plină de meandre! Când nu poți să faci ceva cu propriile tale puteri, ajungi la mâna și imaginația omului de afaceri Gabi Comănescu. Sau a altuia, după fapte și noroc...Dacă nu te mulțumești cu ceea ce îți oferă hazardul, intri în politică, așa cum a procedat amiralul Vergil Chițac, care face “țac și pac”!

Până acum, ca primar al Constanței, Chițac, nu a rupt gura târgului, dar, în schimb, a spart, aiurea în tramvai, o groază de bulevarde și străzi principale, drumuri și spații ruginii catalogate drept verzi…”Dalele și pijamalele” reprezintă una dintre temele preferate ale “demolatorului” tomitan, primul care și-a aruncat ostentativ paltonul pe capota unei cașcarabete...Mult mai târziu, dar la nivel de Mercedes, gestul său a fost repetat de președintele Iohannis. Prin acest gest primitiv în lumea modernă, președintele României și-a uluit și dezamăgit susținătorii aflați călare pe biciclete…

La noi, personalitățile se afirmă plenar prin tot felul de bancuri deșucheate, verificări stupide și aforisme trase de păr...În ce privește scosul dalelor aflate în stare tehnică foarte bună, acest obicei a fost însușit și perfecționat cu ajutorul învățăturilor lui Videanu despre marmură și leacuri băbești. Și Chițac s-a antrenat temeinic în celula lui de bază, punând un accent deosebit pe demolări. Este unul dintre paradoxurile care îl caracterizează pe domnul Chițac...Când vorbește despre construcții și progres, el, de fapt, demolează!

Am mai scris chestia asta. În opinia mea, Vergil Chițac s-a demolat singur în momentul în care a acceptat să fie racolat în politică! Ca să intre în politică, i s-a cerut să renunțe la cariera de militar, implicit la cea de amiral al Forțelor Navale Militare! Și i s-au mai cerut și altele, fie vorba între noi...La concurență cu experiența sa de viață, un moment de naivitate sau de prea mare încredere în amicii de conjunctură i-au schimbat fundamental viața!

Politicul l-a atras în cursă și l-a executat! Dintr-un amiral respectat, a ajuns un primar înjurat! Ce își face omul cu mâna lui, grădinărit politic se numește! Cel puțin, ca imagine, consider că, în actuala conjunctură, lui Vergil Chițac i-ar fi stat mult mai bine ca amiral și nu ca simplu grădinar! Nu spun că i-ar fi pus pe ruși pe fugă, dar, zic eu, contează, pentru că nu apare, în fiecare zi, câte un amiral de-a gata pe care conducerea de partid și de stat să-l pună șef la bălării! A învățat să folosească la nevoie coasa, chiar dacă își mai dă din când în când peste gioale cu ea!

Un lucru este cert. În aceste vremuri tulburi, nu ne apără bălăriile, chiar dacă se adună ca un scut în fața noastră! Chițac a ramas dator patriei, celor care l-au pregătit și l-au ajutat să-și desăvârșească în liniște cariera militară. Experiența sa în acest domeniu ne-ar putea fi de folos în conjunctura actuală, când războiul a devenit o realitate cruntă!
jooble.org