Planetariu Constanța: Corelații între culoarea și temperatura stelelor

Planetariu Constanța: Corelații între culoarea și temperatura stelelor(300)


Stelele nu au toate aceeași culoare, aceasta depinzând de cantitatea de căldură de la suprafața lor.

Când încălzim o bară de fier, vom observa cum își va schimba culorile, pe măsură ce temperatura sa crește: va fi la început roșiatică, apoi portocalie, după aceea galbenă și în cele din urmă albă.

Astfel, colorația stelelor este un indiciu referitor la temperatura de la suprafața lor. Cu alte cuvinte, o stea albă este mai fierbinte decât una roșie.

Dar există o categorie de stele, care sunt mai fierbinți decât cele albe. Este vorba despre stelele albastre, a căror temperatură la suprafață este 20.000°C și chiar 30.000°C.

Urmează descrescător stelele albe cu temperatura de 10.000°C, cele galbene care au o temperatură cuprinsă între 6.000 - 7.500 °C, iar cele roșii, cele mai reci fiind, cu o temperatură sub 5.000°C (4.000 - 3.000°C). De asemeni, în funcție de culoarea pe care o au, prezintă spectre diferite.

În imagini sunt prezentate cele șase tipuri principale de spectre ale stelelor.

Interpretarea spectrelor dă indicii cu privire la prezența unui element chimic la suprafața unei stele. De aceea spectrele sunt cartea de identitate a unei stele.

Liniile de culoare închisă ce străbat suprafața spectrului care are aspect de curcubeu sunt dovada prezenței unuia sau mai multor elemente chimice la suprafața stelei sau în atmosfera sa.

Sirius din constelația Câinele mare spre exemplu este o stea alb-albăstruie, Arcturus din constelația Boötes este portocalie, Soarele este galben, Antares din constelația Scorpion este roșie.
jooble.org