Olandezii, interesați de portul Constanța

Olandezii, interesați de portul Constanța(1267)


O delegația olandeză a vizitat ieri Constanța. ”Scopul vizitei a fost acela de a cunoaşte orașul Constanța, potenţialul său economic, necesităţile şi disponibilităţile în domeniul investiţiilor și în Portul Constanța”, a precizat prefectul Eugen Bola. Din delegația olandeză au făcut parte Ahmed Aboutaleb, primarul orașului Rotterdam, Hamit Karakus, viceprimarul orașului Rotterdam, Fred Westerbeke, Procuror-șef Rotterdam, Frank Paauw, Șef Poliție Rotterdam, Marielle Heijmink (manager Programul Migrarea Forțelor de Munca UE - Primăria Rotterdam), Edwin Brandsma (consilier Relații Internaționale Poliție, Poliția Rotterdam), Brenda Visscher (ofițer în Departamentul Analiză Strategică, Poliția Rotterdam), Ralf Bormans (consilier Departamentul Siguranță Publică – Primaria Rotterdam), Hélène Zeller (consilier Relații Internaționale – Primăria Rotterdam), Matthijs van Bonzel – ambasador Ambasada Olandei în România, Dan Coman - Consul Onorific al Olandei la Constanța, Vlad Nicolae – consilier Departamentul Economic al Ambasadei Olandei. Primarul orașului Rotterdam și-a manifestat interesul pentru români și România, pentru că Olanda așteaptă un nou val de emigranți. Delegația face această vizită în România și pentru a preîntâmpina nevoile viitorilor emigranți români, dar și pentru a crea noi legături strategice cu Portul Constanța.

Delegația s-a întâlnit cu presa, după întâlnirea de la primărie. ”Rotterdamul este un proiect strălucit de integrare a portului în orașul Rotterdam și discutam despre ce înseamnă o regiune în care portul este separat de oraș și ce înseamnă o regiune în care portul este integrat de oraș”, a explicat primarul Radu Mazăre. Acesta a spus că a discutat cu primarul din Rotterdam și despre preluarea acțiunilor portului Constanța de către primărie. ”I-am spus că după ce reușim să facem acest transfer de acțiuni vreau o colaborare strânsă cu portul Rotterdam, pentru că va fi în beneficiul amândurora. I-am explicat că deținerea acțiunilor de către noi ca autoritate locală este un element în plus de siguranță și stabilitate pentru că, dacă stau să mă gândesc, eu sunt primar de 13 ani și s-au schimbat 15-20 de miniștri la Transporturi. Dacă țineți cont de cifrele și profiotul pe care îl obține portul rotterdam suntem cu mult în urma lor. Dacă colaborarea cu dumnealor ne va mări traficul și profitul portului, această colaborare este mai mult decât binevenită”, a mai spus Mazăre.
Ahmed Aboutaleb a declarat la rândul său că a venit în România pentru a-și face noi prieteni. ”Mă interesază ca portul să fie conectat cu cât mai multe orașe din lume. Rotterdam are conexiuni cu porturi mari din lume și vrem să realizăm o colaborare în domeniul economic, cultural și alte domenii”, a declarat acesta. A mai spus că portul Rotteradam aparține primăriei de mai bine de 100 de ani. ” Orașul deține 70 la sută din acțiunile portului și restul se află la guvern. Avem o autoritate portuată creată în 2004 care este entitate privată, are un președinte, primăria numește președintele și avem un consiliu director. Acest președinte se întâlnește cu primarii și discutăm probleme legate de port. Portul face profit și orașul încasează 50-60 de milioane din profitul portului. Folosim banii în serviciul orașului, să facem școli sau să realizăm zone verzi. Consiliul decide ce se face cu bani. Restul de bani rămân la port și cu un buget de 3 miliarde de euro s-a făcut o extindere a portului de 2.000 de hectare, fără bani de la guvern, nici de la oraș. Autoritatea portuară atrage venituri de la bancă și rambursează în timp” a mai spus primarul olandez. Acesta a precizat că portul creează 100.000 de locuri de muncă directe și 200.000 legate de activitatea portuară. Rotterdam colaborează acum cu un port din Oman, cu mai multe porturi din Brazilia și Vietnam, cu autoritățile din Panama. ”Suntem interesanți de o colaborare cu Constanța. Nu e vorba doar de port și oraș. Pentru noi se pune problema unei legături între port și oraș, prin aceasta să ridicăm orașul, să creă, locuri de muncă. Constanța și Rotterdam sunt la 4.000 de kilometri, deci concurența nu este posibilă. Concurenții noștri sunt din Belgia și Germania, nu din România, pentru că e prea departe”, a spus Ahmed Aboutaleb.

Delegația olandeză a vizitat și portul Constanța, însoţită de Nicuşor Constantinescu - preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa şi Decebal Făgădău – viceprimarul municipiului Constanţa. La sediul companiei, directorul general prof.dr.ing Lucian Băluţ a făcut o scurtă prezentare a portului, invitându-i pe oaspeţi la bordul navei Anghel Saligny. Itinerariul navei a atins cele mai importante zone din Portul Constanţa cu potenţial de dezvoltare şi extindere. Punctul final al traseului a fost terminalul de containere. ”Portul Constanţa şi Portul Rotterdam au încheiat un protocol de colaborare în anul 2011, de atunci cele două părţi având întâlniri pentru a identifica posibilităţile clare de colaborare”, a precizat directorul general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime, Lucian Băluț.
Delegația olandeză se va afla astăzi în București, unde va avea discuții cu reprezentanți guvernamentali.
jooble.org