Șoimii rândunelelor se întorc acasă!

Șoimii rândunelelor se întorc acasă!(587)


Șoimul rândunelelor (Falco subbuteo) este o pasăre răpitoare de zi (șoim) de talie medie. Lungimea corpului este de 29-35 de cm şi are o greutate medie de 130-340 g. Este o specie migratoare. Sosește în Europa începând cu luna aprilie - și pleacă înspre zonele de iernare din Africa centrală și sudică în luna octombrie. 

Cuibărește în habitate semi-deschise, zone de stepă cu păduri rare sau reduse ca suprafață, ori deschise. Poate fi întâlnit în zone cu pajiști, pășuni sau mozaicuri agricole tradiționale, cu arbori maturi, păduri de mici dimensiuni, zăvoaie. Intră adesea și în parcurile mari din orașe.

Se hrănește în special cu insecte de talie mare și păsări de talie mică, pe care le prinde în zbor activ. Este un vânător foarte agil, putând executa manevre foarte precise în zbor, inclusiv în zone cu obstacole, precum coronamentul arborilor. Ocazional consumă și alte animale, ca șopârle, sau mamifere mici. Prada este adesea ținută în gheare și consumată în timp ce zboară lent în cercuri largi. Poate prinde și păsări cunoscute pentru zborul lor agil, precum rândunele sau lăstuni.

Populația mondială a speciei este estimată preliminar la 613.000 – 983.000 de indivizi. Cea europeană este estimată la 92.100 – 147.000 de perechi. Tendința la nivel european este stabilă. Specia este clasificată ca „Risc scăzut”. În România, populația estimată este de 5.000 – 12.000 de perechi.

Perioada de reproducere începe în luna mai. Femela depune 2-4 ouă, pe care le clocesc ambii parteneri, timp de 28-33 de zile. Puii părăsesc cuibul după 28-34 de zile. Perechile cuibăresc izolat, teritorial. Ocupă cuiburi folosite de alte specii, în special din familia Corvidelor, dar și cuiburi ale altor specii de răpitoare. Cuiburile pot fi folosite ani consecutivi. Tăierea arborilor din zonele semideschise constituie o amenințare la adresa speciei. În orașe, periodic sunt distruse cuiburile de cioară, prin toaletarea agresivă a arborilor. Șoimul rândunelelor, care folosește cuiburile acestora, devine astfel victimă colaterală.

La Delfinariu, ultimele două exemplare sosite se pregătesc pentru drumul care le așteaptă in curând.

#Delfinariu #cjc #asociatiadesoimaritAccipiter#rapitoaredezi
#eurasianhobby

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri