De ce delfinarii, grădini zoologice și circuri?

De ce delfinarii, grădini zoologice și circuri?(343)


Pentru că 2 miliarde de copii nu pot fizic să observe animalele în mediul natural unde și a milioana parte dintre aceștia ar deranja, speria, etc. Firește că aceste instituții au evoluat și evoluează în continuare, înlocuind elementele spectaculoase cu cele ce generează mesaj educativ.

De ce e important și pentru adulți? Fiindcă ei decid azi măsuri de protecție, conservare a biodiversității fie ei pescari, petroliști sau turiști. Din acest motiv mulțumim copiilor care-și aduc părinții la Delfinariu.

Ce se întâmplă cu cetaceele în natură? Dispar într-un ritm accelerat. Spun accelerat fiindcă se intensifică an de an. Peste 2000 de defini eșuați anul trecut doar pe coastele Atlantice ale Europei. La aceștia se adaugă sute de balene, cașaloți, morți ca urmare a ingestiei accidentale de plastice.

De ce acțiunea asupra delfinariilor? Fiindcă petroliștii sunt prea puternici iar interesele financiare sunt uriașe. Recent o renumită companie petrolieră a achiziționat un zăcământ petrolier din Senegal - cu 250 miliarde de dolari. Ce să facă activiștii de mediu?

Organizațiile de mediu sunt de toate culorile ca în orice domeniu. Sunt unele profesioniste ca Greenpeace, Mare Nostrum, Oceanic Club, constituite din biologi, ecologi, profesori, dar și extremiști, fundamentaliști, care nu înțeleg cum se trensmite practic educația de mediu, responsabilitatea celui inteligent de a deveni și înțelept. Aceștia din urmă acționează din motive subiective generate de curentul vegan de exemplu.

De ce reproducere artificială în delfinarii? Reproducerea asistată științific adică artificială previne încrucișări ale unor animale înrudite, deplasarea inutilă a masculilor și va putea fi folosită speciilor în risc populational - delfinul din yang tze (baiji) vaquita, commerson - specii considerate dispărute sau pe cale de dispariție. Consangvinizarea delfinilor este în consecință mult mai mică decât la toate celelalte animale aflate în grijă. 
jooble.org