PETROMIDIA NU SE TEME DE MOARTE! DAR NU ESTE SUFICIENT...

PETROMIDIA NU SE TEME DE MOARTE! DAR NU ESTE SUFICIENT...(1096)


Când am ajuns la Lipia, copil fiind, la bunicii mei, într-o zi frumoasă de februarie, de ziua mea, am avut senzația că vad în curte un brad uriaș, simplu, neîmpodobit, ca și cum atunci ar fi fost adus din pădure...Aveam prea puține cunoștințe teoretice despre ceea ce unii numesc simplu sonde. Pe scurt, bradul nu era pom de iarnă, nu era pomul de iarnă visat de mine, ci o sondă în toată regula, montată la noi în curte de o întreprindere specializată în lucrări de foraj. Sonda nu era deloc prietenoasă...Ba, dimpotrivă, fâsâia, sâsâia, trepida din toate încheieturile...Dacă te apropiai prea mult de ea, te trata cu sictir și se uita urât la tine, ca și cum ai fi intrat pe teritoriul sau proprietate personală!

Aveam să aflu de la vecini, pentru că bunicul nu dorea să mă sperie, adevărul despre sonde, pentru că, la vremea aceea, se fora în forță între Gruiu și Lipia, chiar dincolo de Gruiu...Sincer să fiu, nu-mi mai amintesc cu exactitate toate reperele geografice ale acestei povestiri cu foarte multe semne de întrebare despre fatalitate. Ca un făcut, seară de seară, când localnicii se adunau pe la porți “la o vorbă”, auzeam tot felul de lucruri care nu mă lăsau să dorm...Noaptea priveam cu coada ochiului pe geam la sonda din curtea casei...În cele din urmă, bunicul m-a expediat la Constanța, ca sa fie împăcat cu el. La numai câteva zile după ce m-am întors acasă, au explodat două sonde! Un sat întreg a dispărut de pe suprafața pământului ! La doar câțiva kilometri distanță de focarul unei morți înspăimântătoare, Lipia a scăpat ca prin minune, din cercul celor încercuiți de sonde! Bilanț tragic. Un sat întreg a fost transformat în cenușă! Din păcate, i-am uitat numele, dacă nu cumva am fost sfătuit să-l uit! Cum nenorocirea s-a produs și s-a extins noaptea târziu, nu știu dacă s-a salvat cineva…O vreme, mă deplasam în zonă doar ca să văd urmele apocalipsei și norocul nostru...Al meu, în mod deosebit...Din cauza sărăciei, bunicul a primit sonda în curtea noastră...Nu s-a gândit la consecințe!

De fapt, aici doream să ajung și în cazul Petromidia. La consecințe, pentru că explozia nu este singurul eveniment de acest gen...Fosta mea soție lucra la Petromidia și-mi aduc aminte că am făcut foarte multe nopți albe din cauza incidentelor înregistrate la intervale destul de scurte de timp ca frecvență…

La Năvodari, moartea nu mai sperie pe nimeni! Cel mai mare pericol pentru zona cuprinsă între Mamaia și Năvodari îl reprezintă culcatul pe o ureche a celor care răspund de soarta Rafinăriei Petromidia. Indiferent de cauzele care au favorizat, în după amiaza zilei de vineri, 2 iulie a.c., o puternică explozie, avertismentul rămâne valabil. Nu treziți Petromidia brusc din somn! Nu ignorați forța acestui mastodont în stare, dacă este scăpat de sub control, să producă un adevărat dezastru!

Aici sunt indivizi care, din dorința de a avea o vilă pe malul mării, ignoră în prostie cele mai elementare reguli de securitate! Goana pentru terenuri, în varianta constructorilor de vile de lux, a schimbat total atitudinea edililor. Din punct de vedere al morții, bogatul și săracul sunt la aceeași distanță! Amândoi își riscă, în fiecare zi, viața pentru un obiectiv ferm: o locuință, pensiune, hotel, ansamblu rezidențial chiar.

După revoluție, împrejurimile orașului Năvodari au fost luate cu asalt de cei care își doreau o locuință civilizată și ieftină. Mult mai insistenți s-au dovedit a fi primii bogătani ai capitalismului de cumetrie, care visau de multă vreme să desfigureze fața Năvodariului! De ce? Ca să-și construiască dumnealor vile de lux pe locurile unde geografic vorbind ar fi trebuit să se întindă generos amenajările de plaje! Din acest punct de vedere, cel al gestionării plajelor, pe de-o parte, ne-a furat marea, prin curenții ei, pe de altă parte, ne-au furat constructorii de case, vile și blocuri!

În ciuda faptului că, la vremea respectivă, s-a spus că, în anumite zone, Năvodariul este pândit la tot pasul de diverse pericole, nimeni nu a vrut să renunțe la planurile sale! Curajul lor, în cazul altora, naivitatea, conform căreia lor nu li se poate întâmpla nimic rău, s-au răsfrânt pozitiv asupra întregii regiuni, care a cunoscut, în ultimii ani, o dezvoltare fără precedent! Foarte mulți cetățeni au părăsit Constanța pentru Năvodari! Și, dacă primarul Chițac va continua cu măsurile lui aberante și de-a dreptul șicanatorii împotriva constănțenilor, mă tem că vom asista la un exod fără precedent!

Explozia de acum câteva zile le-a adus aminte tuturor de existența la Năvodari a celui mai mare combinat petrochimic din România...De fiecare dată când se produce un eveniment mai mult decât neplăcut, suntem amețiți cu “vorbe dulci, liniștitoare”, cum că nu s-a întâmplat nimic periculos, că, da, a murit un muncitor, dar “de bătrânețe”! Am scăpat și de data asta!

Din nefericire, bilanțul oficial este cumplit, un tânăr de numai 32 de ani și-a pierdut viața, 5 răniți, din care doi au arsuri grave și vor trebui tratați în străinătate...

Adevărul este că județul Constanța trăiește de când mă știu cu tot felul de “focare ale morții” la tâmplă: Petromidia, Centrala Nucleară Cernavodă, Portul Constanța etc. La Petromidia, am răsuflat din nou ușurați! De aceea, cei care merg cu supozițiile lor spre un posibil dezastru sunt sfătuiți să se abțină! Așa erau sfătuiți să procedeze și sătenii din satele ilfovene până când, într-o zi, sondele au șters mai multe localități de pe harta patriei!
  

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri