Ziua Națională Constantin Brâncuși!

Ziua Națională Constantin Brâncuși!(1002)


Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, a revoluționat limbajul plastic al sculpturii și este considerat aici și pretutindeni un geniu al artei moderne. Prin el, România a căpătat un binemeritat loc în istoria artei universale. Acest lucru a fost posibil și datorită faptului că spiritul lucrărilor sale este atemporal, iar semnificația sculpturilor sale a depășit demult granițele României.

Constantin Brâncuși a fost de fapt o voce unică, având o viziune avangardistă care a fascinat o lume întreagă. Explicând faptul că "un artist trebuie să ştie să scormonească fiinţa ascunsă în interiorul materiei", Brâncuşi a încercat să surprindă în sculptura sa adevărata natură a subiectului. Materialele folosite de Brâncuşi, în special marmura, bronzul şi lemnul, au influenţat formele specifice ale universului operei sale. "Materia trebuie să-şi continue viaţa ei naturală atunci când este modificată de mâinile sculptorului", mai spunea el.

Încă din copilărie începe să sculpteze în lemn tot felul de obiecte casnice, obiecte utile sau care înfrumuseţau gospodăriile din acea perioadă. Inspirate de folclor şi de culturile primitive, lucrările sale produc un contrast puternic între modern şi arhaic.

Drumul sculpturii abstracte în secolul al XX-lea este deschis de către acesta, cu o sculptură din bronz şlefuit, de inspirație zoomorfă, prin care și-a dorit să redea „esența zborului” într-o formă statică perfect echilibrată. Cu gândul la casa părintească, în 1918, Brâncuşi realizează celebra Coloana Infinitului, inspirată de stâlpii gopodăriilor româneşti. În 1937 şi 1938 revine în România pentru inaugurarea complexului de la Târgu Jiu, alcătuit din noi versiuni din oţel, mult mai mari ale operelor Coloana Infinitului, Poarta Sărutului şi Masa Tăcerii. După ce a lăsat moştenire României un simbol unic al geniului său, el se retrage în atelierul său din Paris, unde se stinge din viaţă pe 16 martie 1957, atelierul său fiind găzduit integral de către Muzeul de Artă Modernă din Paris.

Consiliul Judeţean Constanţa 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri