”Furau chiar și mâncarea din frigidere”. Explicații în cazul romilor evacuați din Eforie. Primărie vs ONG-uri

”Furau chiar și mâncarea din frigidere”. Explicații în cazul romilor evacuați din Eforie. Primărie vs ONG-uri(2564)


Autorităţile oraşului Eforie vor continua să aplice legea în cazul tuturor cetăţenilor care au efectuat lucrări de construire, neautorizate în condiţiile legilor în vigoare, pe domeniul public al localităţii. ”Primăria Eforie nu doreşte decât să asigure respectarea legislaţiei, de către toţi cetăţenii aflaţi pe rază administrativă a oraşului Eforie. Orice ajutor venit din partea organizaţiilor neguvernamentale este binevenit în această situaţie, mai ales că până acum, de atâţia ani, Primăria Eforie este singura instituţie care face eforturi să rezolve această problema. Primăria consideră salutar gestul ONG-urilor care doresc să se implice activ, în rezolvarea problemelor etnicilor pe care doresc să-i reprezinte, respectând legislaţia în vigoare. În acest sens îi aşteptăm să se alăture proiectelor începute încă din 2009 pt construirea unor locuinţe de necesitate pentru persoanele care îndeplinesc condiţiile cerute de lege”, se arată într-un comunicat al Primăriei Eforie.
Ce s-a întâmplat, în fapt

Primăria a oferit mai multe date despre situația romilor. Astfel, spun reprezentanții acesteia, de-a lungul timpului, pe strada Agricolă din Eforie Nord s-au instalat câteva familii de romi, care au atras alte familii de romi în a se stabili aici. Ei au ridicat ilegal mai multe adăposturi improvizate pe domeniul public şi privat al oraşului, astfel că în strada Agricolă nr. 1 şi nr. 2 au ajuns să locuiască 35 de adulţi şi 33 de copii. Dintre aceste persoane, numai câteva aveau domiciliul în Eforie. Dintre cei 35 de adulţi, doar 15 aveau cărţi de identitate în Eforie şi numai 8 dintre ei aveau adresa în stradă Agricolă nr. 2. Alte 12 persoane aveau cărţi de identitate provizorii, dintre care 8 erau expirate. Numai 6 dintre acestea figurau la adresa indicată în actul de identitate. Restul au domiciliul în alte localităţi de pe rază judeţului Constanţa ori în alte judeţe ale ţării.
De la finele anului 2001 şi până în prezent, la secretariatul Primăriei Eforie au fost depuse de către locuitori ai oraşului aproximativ 30 de sesizări cu privire la comiterea de fapte penale. Acestea vizau în special furtul sau tentativă de furt, comise de către diferite grupuri sau persoane de etnie roma care locuiau fără forme legale în stradă Agricolă. Locuitorii din zona au reclamat că sunt terorizaţi de romii care intrau în gospodării şi chiar în case sustrăgând tot ce le pică în mână: de la fier vechi, haine şi animale, până la mâncarea din frigider. Hoţii furau ziua în amiază mare, iar când erau prinşi de păgubaşi îi ameninţau cu bătaia.


Localnicii au arătat, prin plângerile repetate adresate edililor, că de-a lungul anilor în această zona s-a creat o stare de nesiguranţă şi teamă în rândul cetăţenilor, o atmosfera şi un climat greu de suportat. În timpul sezonului estival, situaţia se agrava, deoarece din cauza condiţiilor în care trăiau romii de pe stradă Agricolă, cartierul devenea un real pericol pentru sănătatea publică. Acest lucru a atras numeroase somaţii adresate de Garda de Mediu Constanţa pentru igienizarea şi dezafectarea zonei care se transformase în focar de infecţie.
În urmă acţiunilor de control s-a constatat că o suprafaţă de 3.000 metri pătraţi de teren public şi privat, ocupată de locatarii de pe stradă Agricolă nr. 1 şi nr. 2, se transformase în plaforma de gunoi. Aici erau depozitate deşeuri amestecate de tip plastic, pet-uri, sticlă, materiale textile, moloz şi multe altele. Pentru evitarea pericolului de îmbolnăvire şi a disconfortului creat locuitorilor din zona, Primăria Eforie ajunsese să cheltuiască anual sume între 100.000 şi 150.000 lei, care se foloseau doar pentru igienizarea zonei.
Pe lângă toate astea, persoanele din adăposturi au mai fost amendate pentru comerţ ambulant, furt, tentativă de furt, tulburarea liniştii publice, de Jandarmerie, Poliţia Locală şi Poliţia Eforie cu sume în cuantum de 8846 Ron iar amenzile totale, primite şi de la alte autorităţi, tot pentru încălcarea legii ajung la peste 1,6 miliarde de lei vechi, bani care nu au fost recuperaţi nici pînă în prezent.
Apelurile repetate ale colocatarilor şi situaţia din teren au impus solicitarea de către Serviciul de Poliţie Locală Eforie a implicării Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, care, prin tragerea la răspundere din punct de vedere legal, să ducă la dezmembrarea acestor grupări de indivizi cu ridicat risc infracţional. Prin comportamentul lor antisocial, acestea grupări poziţionate în afară legii au imprimat teroare locuitorilor oraşului.


Măsura care s-a impus pentru remedierea situaţiei

În faţa situaţiei de fapt, la dată de 19 septembrie, primarul Ion Ovidiu Brăiloiu a emis Dispoziţia nr.296/19.09.2013 privind desfiinţarea pe cale administrativă a adăposturilor edificate pe stradă Agricolă fără autorizaţie de construire pe domeniu public şi privat al oraşului Eforie. Măsură adoptată de edili era necesară pentru dezafectarea zonei şi redarea ei circuitului urbanistic.
Aici este planificat a se realiza un cartier de locuinţe sociale, de care să beneficieze persoanele cu venituri reduse, care doresc să fie membri activi ai comunităţii şi care au nevoie de susţinerea acesteia. Conform Planului Urbanistic Zonal, în acest perimetru - al Bulevardului Soarelui - sunt proiectate a se construi blocuri de locuinţe, locuri de joacă şi spaţii verzi, investiţie care se află în derulare.


Soluţii oferite de Primăria Eforie


Primăria Eforie a comunicat persoanelor care locuiesc în stradă Agricolă nr. 1 şi nr. 2 măsură administrativă de desfiinţare pe cale administrativă a construcţiilor abuzive. Totodată, acestora li s-au pus la dispoziţie spaţii asigurate de către Primărie în două clădiri amenajate special: în clădirea fostului internat şcolar şi în clădirea şcolii vechi. Acestea asigura inclusiv adăpostirea familiilor cu copii pe timpul sezonului rece.
Celor cazaţi în adăposturile provizorii li s-au oferit toate cele necesare unui trăi decent: mobilier, instalaţii de încălzit (sobe de teracotă şi calorifere), paturi, saci de dormit, îmbrăcăminte, precum şi ajutoare constând în produse alimentare. Decizia edilitară a fost transmisă în timp util locatarilor, pentru că aceştia să aibă timp să elibereze adăposturile improvizate.


După evacuarea zonei, că urmare a acţiunii de desfiinţare şi salubrizare, echipele primăriei au transportat numai până în acest moment peste 600 de tone de gunoi. Iar operaţiunea de igienizare este departe de a se fi încheiat. Edilii estimează că până la final vor fi colectate din zona Agricolă peste 2.000 de tone de deşeuri.
În acest timp, cu toate eforturile depuse de autorităţile locale, cei cazaţi în adăposturile puse la dispoziţie de Primăria oraşului Eforie au revenit la vechile lor obiceiuri. Obiectele de mobilier şi cele de utilitate casnică au fost distruse sau li s-au dat o folosinţă necorespunzătoare, iar instalaţiile metalice pentru încălzire au fost smulse din pereţi şi vândute la fier vechi. În imobile s-au strâns grămezi de gunoi, iar locuinţele riscă să se transforme, şi acestea, în focar de infecţie. Potrivit statisticilor Compartimentului de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Oraşului Eforie există numeroase cazuri de abandon în spital, copiii fiind daţi în plasament la asistenţi maternali autorizaţi, pentru care s-a recomandat participări la şedinţe de consiliere cu specialişti de la D.G.A.S.P.C. Constanţa. Aceste recomandări nu au fost însă urmate de părinţii copiilor de etnie romă, care au refuzat sistematic sprijinul acordat.
Ca exemplu, dintre cei 33 de copii care locuiau pe strada Agricolă, 12 sunt preşcolari, iar restul ar trebui să meargă la şcoală. Dintre aceştia însă, numai 8 sunt înscrişi într-o formă de învăţământ, restul fiind neşcolarizaţi sau în abandon şcolar.

ONG-urile romilor cer Guvernului să ia măsuri în cazul evacuărilor din Eforie Sud

Mai multe organizaţii neguvernamentale care reprezintă interesele romilor au cerut Guvernului să intervină în cazul evacuărilor din Eforie Sud, pentru sancţionarea autorităţilor locale, dar şi spre a găsi soluţii pentru persoanele rămase fără locuinţe.

Centrul Romilor "Amare Rromentza", Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună", Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, Asociaţia pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială, Centrul Cultural O Del Amenca, Romano Butiq şi Romani CRISS solicită Guvernului României să sancţioneze "abuzurile pe care autorităţile locale le săvârşesc faţă de romii din Eforie Sud" şi să intervină în regim de urgenţă pentru a soluţiona situaţia familiilor evacuate în stradă.

În opinia organizaţiilor neguvernamentale, o soluţie pentru a evita, în viitor, evacuările romilor ar fi identificarea unei modalităţi de împroprietărire a acestora, dacă ei locuiesc de mult timp într-o comunitate şi au acte de identitate, cum a fost şi în cazul de la Eforie Sud.

Cristi Buceanu, de la Centrul pentru Educaţie şi Dezvoltare Socială, a declarat că ar fi necesar ca autorităţile centrale, Parlamentul şi Guvernul, să le dea primarilor instrumentele necesare pentru a-i putea ajuta pe romi.
De altfel, organizaţiile neguvernamentale au reproşat Guvernului că nu a reacţionat "deşi aproape 100 de oameni au rămas pe străzi de două săptămâni", în urma unei acţiuni "complet ilegale".
"Avem nevoie ca autorităţile din România să propună o soluţie legală pentru punerea în legalitate a comunităţilor de romi", a mai spus Buceanu.

Reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială a catalogat acţiunea Primăriei din Eforie Sud ca fiind o "practică rasistă", amintind că acest caz nu a fost singular.
"Mai grav este că opinia publică sprijină astfel de iniţiative şi devine o practică tolerată la nivel guvernamental. Este o ruşine tăcerea autorităţilor centrale. (...) Destinul acelor copii va fi afectat, vor exista traume. De un an şi jumătate, asistăm la schimbarea politică, însă vedem că astfel de practici nu încetează, ci sunt tot mai grave. Primarul din Eforie este PSD şi ar fi trebuit să fie eliminat din partid", a mai spus reprezentantul Asociaţiei pentru Dezvoltare şi Incluziune Socială.

Avocatul Poporului (AP) a cerut o anchetă în cazul evacuării romilor din Eforie Sud şi a constatat că primăria, deşi avea actele în regulă, a greşit din punct de al respectării drepturilor omului, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, adjunctul Avocatului Poporului, Ionel Oprea.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri