GLADIATORUL DIN MEDGIDIA

GLADIATORUL DIN MEDGIDIA(2728)


De câte ori îmi este greu în viață, și asta se întâmplă destul de des în ultima vreme, îmi imaginez că joc într-un film artistic. Dar într-un film artistic care bate viața și nu invers...Într-un film mult prea realist, chiar extrem de dur. Îmi aleg un personaj și încerc să intru în pielea lui...Și stau acolo multă vreme. De regulă, până mă edific asupra unei chestiuni sau aflu răspunsul la mai multe întrebări. Până trec puntea. Nu este o formă de lașitate, pentru că în realitate sunt activ. Trec și eu, la aceeași intensitate, prin ceea ce trece și personajul meu preferat...

Un luptător fără egal. Este singurul personaj cu care mă potrivesc ori de câte ori mă confrunt cu diverse conflicte. Practic, nu mă despart niciodată de c.d.-ul care cuprinde toată ilustrația muzicală a filmului “Gladiatorul”. La început, l-am tratat ca pe un cd cu “muzică de luptă”, dedicat războinicilor. Îmi amintesc că, într-o zi, într-o singură zi, am avut trei confruntări grele, cu trei oameni influenți și răi. De unul am scăpat! Trăiască democrația! Din când în când, deși era o întâlnire în privat, se lua o pauză de cafea. Eu mă “furișam” în mașina mea de serviciu ca să ascult muzica din filmul “Gladiatorul”! Efectul a fost extraordinar! Finalul aranjamentelor muzicale te ridică la cer! Și acolo, vă garantez, nu vă mai este frică de nimeni! Incredibil, dacă mi-ar fi povestit cineva! Ei, mafioții, fumau, evident, nervoși, iar eu îmi luam din muzică puterea și curajul de care aveam atâta nevoie, într-o confruntare care ar fi putut decide “execuția” mea…

Pentru că, zilele trecute, am scăpat din nou de moarte, în urma unui accident stupid suferit în casă, mă adresez lui Valentin Vrabie, primarul reales. Duminică, atunci când ai coborât în arenă, pregătit de luptă, gata să te bați de la egal la egal cu fiecare contracandidat la Primăria Medgidia, eu am pus, ca o rugă la Dumnezeu, c.d.-ul cu muzica din "Gladiatorul". Este exact ceea ce ți se potrivește și ție! După ce o vreme ai luptat de unul singur, s-a așezat în dreapta ta și PNL, tovarăș de nădejde! Cu o seară înainte de marea bătălie, te-am sunat și ți-am spus că, cu siguranță, cântecele Gladiatorului vor ajunge la tine și te vor îmbărbăta…

Gladiatorul. Așa mi te-am imaginat în arenă. Gata de luptă, dar și pregătit să le arăți și celălalt obraz celor care au aruncat tot timpul cu noroi în tine...Ai ales varianta de aur, adică tăcerea...Căci obrazul subțire cu mult aur se ține!

Rar mi-a fost dat, în lunga mea carieră de jurnalist, să văd cum este jignit zi de zi, ceas de ceas, un primar care a dovedit că nu se preface, ci chiar vrea binele orașului pe care îl reprezintă! Nu numai că vrea, dar a dovedit că și poate!

Mândrie și mârlănie! Așa poate fi catalogată disputa rece dintre Valentin Vrabie și contestatarii săi: Mândrie și mârlănie.

De o parte, mândria lui Vrabie de a fi primarul prin fapte al orașului Medgidia. De partea cealalată, cățelarii, care știu doar să împroaște cu scuipatul lot veninos și scârbos orice realizare a primarului!

Mârlănia reprezintă doar mârlănia! Oameni de doi bani, orbiți de invidie și de răutate! Nu mă refer la contestatarii de bună credință, la criticii constructivi, ci la cei care dinamitează totul prin insulte și calomnii! Sunt și proști pe deasupra și nerecunoscători, pentru că și ei beneficiază de tot ceea ce se construiește sau se modernizează în Medgidia!

La cât de greu este să faci astăzi o investiție în condiții normale, Gladiatorul Vrabie a fost nevoit să se confrunte și cu șicanele unor “sabotori cu vorba” ai orașului, ofticați până și de faptul că trenul regal a oprit în gara Medgidia! Zicea o doamnă pesedistă, azi în doliu de partid. Citez: “Nu vezi, domnule, că poluează!”

Valentin Vrabie a câștigat un nou mandat de primar, victorie care i-a îmbolnăvit pe mârlanii care au intrat cu bocancii plini de praful adus din Siberia în casa dumnealui...Rar mi-a fost dat să văd atâta prostie! În general. Mă refer la cei cei care în nemernicia lor i-au tratat pe medgidieni ca pe niște indivizi străvezii lipsiți de cultură și inteligeță! Ca pe niște naivi pe care îi poți lega la căruța oricui și oricum!

Iată că propaganda lor deșănțată nu a avut forța necesară de a îndrepta electoratul din Medgidia în sensul dorit de cei care au săpat degeaba la rădăcina primarului reales!

Recomand celor care l-au votat pe Valentin Vrabie să asculte c.d.-ul cu coloana sonoră din filmul “Gladiatorul”. Sunt acolo nenumătate pasaje muzicale care reflectă trăirile unui om special. Este incredibil prin cîte momente grele a trecut acest om, la Vrabie mă refer, la câte cazne a fost supus și pe care el le-a acceptat din dedicație pentru Medgidia, orașul pe care îl iubește!
jooble.org