USL se umflă-n pene: s-a reuşit deblocarea tuturor programelor de finanţare europeană şi s-a dublat, într-un singur an, suma absorbită de la aderare! Dar partidele alianţei n-au trecut şi ele pe la guvernare, de la 1 ianuarie 2007?...(10067)


Într-un comunicat de presă al Partidului Naţional Liberal (PNL), sunt evidenţiate realizările, în materie de absorbţie a fondurilor europene, ale guvernării Uniunii Social-Liberale (USL). Totodată, sunt arătate cu degetul “guvernările PDL”, pentru contraperformanţele din acelaşi domeniu. Iată aspectele punctate de scurtul comunicat-sinteză:

USL: “Toate programele de finanţare au fost deblocate, iar în 2013 s-au absorbit fonduri cât din 2007 până în 2012”


“Îmbunătăţirea imediată a gradului de absorbţie a fondurilor structurale, cea mai avantajoasă sursă de finanțare externă, este prioritară pentru asigurarea creşterii economice sustenabile şi limitarea datoriei noastre externe.
Auditurile efectuate asupra modului în care au fost derulate programele sectoriale în perioada guvernărilor PDL au scos la suprafață abateri și probleme grave. În consecință, Comisia Europeană a anunţat, la 25 octombrie 2012, presuspendarea a trei programe: POS CCE, POR şi POS Transport. Obiectivul principal al guvernului Uniunii Social Liberale a fost acela de a remedia toate deficiențele identificate pentru a putea fi deblocate programele.

În prezent, programele sectoriale sunt deblocate şi se primesc cereri de rambursare la Comisia Europeană. România a încasat peste două miliarde de euro de la Comisia Europeană în acest an, valoarea totală a rambursărilor ajungând în prezent la un nivel aproape dublu faţă de sfârşitul anului 2012.

Putem afirma faptul că suma încasată în 2013 este aproape egală cu cea returnată de Comisie în întreaga perioadă 2007-2012, fapt care demonstrează eficienţa măsurilor implementate de Guvernul USL în acest an.”

De la 1 ianuarie 2007, PNL, PSD şi UNPR au guvernat… cel puţin cât PDL


Doar două nevinovate observaţii, la fel de punctuale, în legătură cu acest scurt comunicat triumfalist:

1.De la momentul oficial al aderării României la Uniunea Europeană, care coincide cu demararea noului buget al Uniunii (extinse cu ţara noastră şi Bulgaria), adică de la 1 ianuarie 2007, la guvernare au fost, dintre actualele formaţiuni politice componente ale USL: PNL (susţinut parlamentar de PSD şi PC), până în toamna lui 2008; PSD, timp de un an, până în toamna următoare (împreună cu PDL!); PUNR, între 2009 şi 2012 (împreună cu PDL şi UDMR).

2.Cu totul (adică cu cele aproape două miliarde de euro, absorbite în primele nouă luni ale acestui an), abia ajungem la un total de puţin peste patru miliarde, CEEA CE REPREZINTĂ DOAR… 24% DIN FONDURILE ALOCATE ŢĂRII NOASTRE, PE BUGETUL COMUNITAR PENTRU PERIOADA 1 IANUARIE 2007 – 31 DECEMBRIE 2013.
Polonia, de exemplu, a absorbit, din fondurile (mult mai mari) alocate ei, peste… 97,5%, şi speră să mai obţină… suplimentări de cel puţin 10 miliarde, din banii neabsorbiţi de alţii (în primul rând de către… România).

 
jooble.org