Creşteri de preţuri şi tarife, chiar de 1 aprilie(1056)


Prima zi a lunii aprilie, consacrată, "în popor", veselelor farse, a adus un adevărat val de măriri de preţuri şi tarife, care numai prilej de amuzament nu sunt pentru cei care le vor suporta: populaţie, agenţi economici, alte entităţi şi categorii socio-economice.

O parte din aşa-numitele "vicii" vor fi accizate suplimentar chiar din acest moment, deşi următorul termen pentru astfel de modificări era fixat, prin schimbările incluse în noul Cod Fiscal, pentru 1 iulie a.c. Astfel, berea se va va scumpi cu 60 de bani la jumătatea de litru, datorită unei accize mărite cu 10% . Reamintim că anunţul acestei majorări a provocat, deja, reacţii vehemente de protest, din partea producătorilor, care se întreabă dacă scopul este doar nevoia de bani la buget, sau sunt şi alte interese la mijloc, care ţin de reorientarea consumatorilor spre mărci din import, facilitarea pătrunderii altor producători în România, prin determinarea unora dintre cei existenţi să-şi ia lumea-n cap, sau chiar şi ajutarea producătorilor autohtoni şi importatorilor de... vin ! Nu este, deocamdată, nimic dovedit, dar mai ştim şi zicala cu fumul care nu iese fără foc...

Cât despre producătorii de ţigarete, ei par să fi pierdut demult partida, în faţa dealerilor de...alte fumuri, de scos ,dar mai ales de tras, pe nas. Aşadar devansarea cu trei luni a alicării noii etape a măririi accizei nu mai creează decât resemnare pentru fumători, care nu mai au altă curiozitate decât în legătură cu data la care fumatul va fi pedepsit cu ani grei de pşcărie... De astăzi, datorită creşterii accizei, de la 53,18 euro la 56,87 euro, la mia de ţigări, românii vor da cu cel puţin 40 de bani, pentu un pachet, preţul mediu trecând acum de 12 lei. Ne apropiem de media din Europa Occidentală.

După ce îi iau românaşului mai necăjit berea din nas şi ţigara dintre buze, autorităţile îi îngreunează şi plecarea unde o vedea cu ochii: paşapoartele se scumpesc şi ele, tot de astăzi. În loc de 84 lei, un astfel de act simplu, pentru persoanele care au 18 ani împliniţi, cu valabilitate de cinci ani, costă, din 1 aprilie, 100 lei. paşaportul simplu electronic era 244 lei, iar de azi valorează 270 lei. Doar paşaportul pentru minori nu s-a scumpit, el rămânând la 244 lei.

S-au mărit şi unele taxe de trecere a podurilor peste Dunăre, pentru autovehicule. Pe A1, "Autostrada Soarelui" (şi a gropilor...), autoturismele cu maximum opt locuri pentru persoane plătesc cu un leu mai mult (13 lei, faţă de 12 lei până acum), iar maşinile mari, de gabarit, 47 lei, în loc de 42 lei, cât a fost până ieri. La podul peste Dunăre de la Giurgeni - Vadu Oii, tarifele de trecere cresc astfel: de la 10, la 11 lei - pentru autoturisme şi de la 22, la 26 lei - pentru mşini grele, de peste 3,5 tone. La "Podul Prieteniei", Giurgiu - Ruse, tariful rămâne, la noi, de şase Euro. Că tot l-au redus bulgarii, pe al lor, la (doar) ... doi (2) euro!

Tot de astăzi intră în vigoare şi obligativitatea coplăţii, din buzunarul propriu, de către pacienţii internaţi în spitalele de stat, a serviciilor medicale de care au beneficiat. Sunt exceptate de la această taxare, care se va încadra între 5 şi 10 lei (suma exactă este stabilită de fiecare unitate spitalicească în parte), plătită fiind la externare, anumite categorii de pacienţi : bolnavii cronici cuprinşi în programele naţionale de asistenţă medicală gratuită, gravidele şi lăuzele, pensionarii cu pensii mai mici de 740 lei şi unele grupe de persoane cu disabilităţi.

Ca o bomboană pe colivă : de astăzi, odată cu expirarea perioadei de bonificaţie pentru plata la timp a impozitelor şi taxelor locale, fiecare lună de întârziere a achitării acestora va aduce o penalitate de 2%.
jooble.org