Mihai Lupu: Bogăția arheologică din #Dobrogea ar putea ajuta turismul

Mihai Lupu: Bogăția arheologică din #Dobrogea ar putea ajuta turismul(427)


" ✅Punerea în valoare a cetăților antice din Dobrogea ar putea crește turismul constănțean cu peste 30% în 60 de luni

  ✅ Județul Constanța ar putea atrage turiști tot timpul anului, dacă ar fi puse în valoare cetățile antice din #Dobrogea

  ✅ Suntem singura țară din #Europa care nu valorifică resursa istorică

  ✅ Nicio țară din arealul Mării Negre nu are un asemenea potențial de turism istoric.

Dincolo de turiștii care ajung la mare vara, mulți alții sunt dornici să vadă vestigiile vechilor orașe și fortificațiile grecești, romane sau bizantine cu care este împânzit teritoriul dintre Marea Neagră și Dunăre. Din păcate, multe dintre aceste adevărate comori încă zac sub pământ.

Țările vecine au înțeles valoarea acestor locuri și au speculat-o, au creat povești interesante în jurul fiecărui astfel de obiectiv. Uitați-vă doar la ce se întâmplă la bulgari cu mormintele regilor traci sau cu vila Reginei Maria din Balcic. Mai mulți turiști înseamnă locuri de muncă și prosperitate pentru comunitate.

Conducerea județului va trebui să susțină, cu toate puterile, proiecte locale cum sunt cele de la Mangalia și de la Ovidiu, pentru valorificarea cetății Callatis și a castrului roman. Sau pe cele de arheologie subacvatică, măcar din zona cetăților-port, cum sunt Tomis, Histria și Callatis.

Sunt atâtea locuri fabuloase pentru care trebuie făcute lucrări de restaurare și de reconstituire arheologică pentru ca cetățile #Histria, #Adamclisi, #Ulmetum, #Albești ori #Sacidava, dar și Păcuiul lui Soare – fosta #Vicina sau

#Ansamblulrupestru de la Basarabi să fie valorificate și din perspectivă turistică.

Nimic din toate acestea nu mai constituie, de mult, noutăți pentru restul Europei. Trebuie doar să ne dăm seama ce comori avem, să ne pese de istoria noastră și să profităm de acest avantaj enorm pentru a dezvolta industria turismului.  
jooble.org