LUNGA VARĂ FIERBINTE A LUI ZANFIR IORGUȘ

LUNGA VARĂ FIERBINTE A LUI ZANFIR IORGUȘ(2201)


Sunt obișnuit cu schimbările care se fac, după modelele izmenelor pe călător, la noi, în politică. Fiind vorba în derulare de o campanie electorală, mă aștept la orice din partea partidelor, învățate să ne joace pe degete, în mod special, candidații fiind niște gladiatori…

Vergil Chițac, de pildă, a avut câteva cumpene la activ, fiind comentat în câteva ipostaze inedite. Ba că are un partid anonim la dispoziție și îl ține în buzunar gata să repete atentatul de la Sarajevo! Ba că este foarte bolnav și că, sugera cineva de la PNL București, ar trebui înlocuit cu unul de la USR, care parcurge suta de metri în nu știu câte secunde și este sănătos tun!

Sunt unii, în materie de schimbări și acces la putere, extrem de exersați și de ambițioși! Din acest motiv, m-a pus oarecum pe gânduri prezența, ca VECTOR, a lui Zanfir Iorguș în cadrul Alianței PSD, ALDE, PNȚCD de la Mangalia! Recunosc că, la infimele mele cunoștiințe teoretice despre politică, nu am mai întâlnit nicăieri termenul de VECTOR! Păi, când spui Zanfir Iorguș, în oricare alianță, ai definit totul, fiind vorba de un lider recunoscut pentru virtuțile sale politice!

De aceea, schimbările tactice survenite, recent, în cadrul Alianței de la Mangalia nu mă miră absolut deloc! Nu înțeleg de ce a mai fost nevoie de un sondaj în plus, în condițiile în care, în ultimii ani, Iorguș s-a menținut constant în topul preferințelor cetățenilor din Mangalia! Chiar dacă domnia sa s-a retras o vreme din prima linie a politicului!

Dincolo de calitățile sale incontestabile ca primar, s-a aflat pe prima poziție și datorită prestației sub orice critică, timp de două mandate, a actualului primar, Radu Cristian! Cunoscut pentru capacitatea sa de a dezgropa și nu de a îngropa gropile orașului!

Ce nu am înțeles, sincer, nu am înțeles ezitarea Alianței, care, deși îl avea pe Iorguș în poziția de favorit, a plecat în campanie cu Nicu Moroianu! Care, deși oarecum sufocat de personalitatea “Vectorului”, nu s-a mișcat deloc rău! Ce am observat eu la Nicu Moroianu cât timp a fost candidatul Alianței pentru Mangalia? O oarecare reținere în a face comentarii despre candidatură, datorată respectului enorm pe care îl poartă de ani de zile lui Zanfir Iorguș, idolul său în materie de politică! Respect care l-a determinat, mai ales după rezultatele ultimelor sondaje, să facă pasul înapoi și să îl lase pe Iorguș să candideze!

Nu a fost așadar, nici o “lovitură de stat”, nici o “măgărie”, ci o nouă strategie! Când alții se păruiesc și se înjură de la vectorul mic până la vectorul cel mare, Alianța pentru Mangalia a demonstrat că mai există și oameni de onoare în politică!

Zanfir Iorguș, cu care am purtat o lungă discuție pe această temă, spune că principalul obiectiv al Alianței îl reprezintă înlăturarea lui Radu Cristian din fruntea administrației locale a Mangaliei. Domnia sa consideră că actualul primar și-a bătut joc de oraș! Scurtă descriere: mizerie de la un cap la altul, lucrări fără relevanță sau neterminate, lipsă de interes față de problemele cu care se confruntă turismul. În mandatele lui Radu, Mangalia a bătut pasul pe loc! Zanfir Iorguș ca și foarte mulți mangalioți, care i-au cerut să candideze, consideră că dezastrul trebuie stopat! Fiind singurul în măsură, spun ei, să readucă Mangalia la locul ei meritat. Zanfir Iorguș - salvatorul propriului său oraș! Ce destin spectaculos! În sondaje, Iorguș s-a apropiat foarte mult de Radu. E posibil ca, după înlocuirea lui Moroianu, domnul Iorguș să-și întărească poziția în clasament. Sunt prea multe chestiuni care fac ca valul de antipatie față de primarul Radu să crească vertiginos…De ce s-a construit așa de puțin în anii cât a fost domnia sa primar? Se confruntă sau nu Mangalia cu o criză de locuințe? Și cu alte crize?

Cetățenii din Mangalia mizează pe notorietatea și plusul de experiență dovedite a fi principalele calități ale fostului primar Zanfir Iorguș, care are în palmares trei mandate. A parcurs toate etapele afirmării politice. Chiar dacă i s-a imputat de multe ori că a trecut pe la mai multe partide, acum, experiența acumulată îi este de mare folos...Deși domnia sa a pus o singură condiție: FĂRĂ POLITICĂ !

Zanfir Iorguș este foarte motivat ca să reîntinerească Mangalia după refrenele de altădată...Deși merită mult mai mult, două cuvinte despre viitorul politic al lui Nicu Moroianu. El rămâne în prima linie, alături de Zanfir Iorguș. Gestul său de a-i lăsa cale liberă lui Iorguș a contribuit deja la creșterea consistentă a notorietății sale! Cu siguranță, după patru ani, are toate șansele să ajungă primarul orașului Mangalia!

Câteva repere, vrednice de amintit... După miezul nopții, coloane de mașini se îndreptau către Mangalia și stațiunile învecinate...Sudul litoralului avea o ofertă mai mult decât generoasă! Mangalia, ca oraș, era o bijuterie! Ea mai păstrează doar vagi urme privind noblețea cu care te întâmpina în anii trecuți! În definitiv, era “Perla” din partea sudică a litoralului!

De aceea, stai și te întrebi cum este posibil ca pe durata celor două mandate de primar ale domnului Radu Cristian să se aleagă praful de tot ceea ce ne apropia de statutul unui oraș european! Ca să fii european, nu înseamnă să te ții departe de praful șantierelor și să umbli cu papion la gât…

Mangalia bate de prea multă vreme încoace pasul pe loc! Practic, nu se mai întâmplă nimic benefic pentru cetățenii de aici, care au început să îl regrete, pentru că așa se întâmplă la noi, pe Zanfir Iorguș! Deci fix Iorguș, căruia i-am recunoscut și eu mai multe merite…

Dorința oamenilor ca Iorguș să revină pe scaunul de primar nu are nici o legătură cu partizanatul politic! Dar când gropile sunt la un pas de a depăși ca număr blocurile, e și normal să ai senzația că ești victima neputincioasă a unei invazii! Se spune că Radu Cristian este genul de conducător autoritar, în sensul că “Nu mă deranjați!” S-ar putea să-l deranjeze cetățenii Mangaliei...Cu votul lor!

Pentru Zanfir Iorguș continuă lunga vară fierbinte a acestui an!
 
jooble.org