Alba- Neagra cu podul de la Agigea. Ce decizie au luat consilierii județeni

Alba- Neagra cu podul de la Agigea. Ce decizie au luat consilierii județeni(1332)


Regulile privind circulaţia pe podul de la Agigea se schimbă de la o zi la alta. Dacă săptămâna trecută premierul Victor Ponta anunța că vor avea voie să tranziteze podul doar mijloacele de transport care au masa de până la 3,5 tone, ieri, lucrurile s-au schimbat.


Consilierii judeţeni au aprobat în şedinţa de ieri, proiectul de hotărâre prin care transportul de persoane şi cel special de peste 3,5 tone să poată circula pe podul de la Agigea.

„Noi eliberăm licenţele de transport persoane şi tot noi reglementăm. Transporturile speciale se referă la cei care duc angajaţii la muncă, la Şantierul Daewoo. De dimineaţă au fost oprite microbuze cu copii pentru că depăşeau capacitatea de 3,5 tone. Nu există o hotărâre de Guvern, decât hotărârea CJC. Noi am venit cu o reglementare pe lângă cea a CNADNR”, a spus preşedintele Consiliului Județean Constanța, Nicuşor Constantinescu.
El a mai precizat că decizia va intra în vigoare la cinci zile de la adoptare, mai exact, începând de luni, dacă nu va fi atacată în contencios adminsitrativ de vreo persoană.

Hotărârea aprobată de aleșii județeni a primit aviz de legalitate din partea prefectului Eugen Bola. Același Eugen Bola care, săptămâna trecută, spunea că podul trebuie închis în totalitate urgent pentru că mai are puțin și se prăbușește.

Tot ieri, directorul CN ACN SA, Daniel Georgescu, a declarat, referitor la soluţia tehnică privind amplasarea celor două pontoane necesare traficului greu, ca urmare a închiderii podului de la Agigea pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, că urmează să fie adusă o gabară, adică o navă de mari dimensiuni, de la Galaţi.

„Gabara este de la Navrom Galaţi. Gabara are o capacitate de 12 TIR-uri. Tot pe gabară vor urca şi maşinile de transport persoane. La un transport, ce durează circa 25 de minute, pot fi încărcate 12 tiruri. Vom ridica nivelul canalului cu 45 de cm. În cel mai scurt timp vom aduce şi un tip de bac care să transporte autovehiculele cu masă mai mare de 3,5 tone. Administraţia Canalelor Navigabile nu percepe nicio taxă pentru acest tranzit. Cei de la Navrom Galaţi vor ca noi să suportăm cheltuielile legate de combustibil şi personalul gabarei”, a declarat directorul CN ACN, Daniel Georgescu.

El a mai adăugat că va fi percepută o taxă de tranzitare a canalului, care va fi stabilită ulterior, în funcție de tranzit.
„Nu va fi o taxă normală, cum este la tranzitarea Dunării. Va fi cât să poată să acopere costurile curente, de întreținere, salarii etc. Dacă cererea va fi mare, prețul va fi scăzut”, a spus el.
Ambarcarea se va face chiar de la piciorul podului de la Agigea, unde vor fi amplasate pontoane care vor ajuta la urcarea autovehiculelor de pe mal pe vas.


În plus, consilierii județeni au aprobat, ieri, proiectul privind suspendarea încasării taxei de utilizare a drumurilor pentru ruta ocolitoare, respectiv pentru DJ 391 Cobadin - Ciobănița - Osmancea - Mereni - Topraisar, până la intersecția cu DN 38. Hotărârea este valabilă până la data de 1 iunie 2014, atunci când se preconizează că va fi dat în folosinţă Podul de la Poarta 10 Port. De altfel, decizia fusese anunțată și de premierul Victor Ponta, săptămâna trecută când a fost la Constanța.

„În urma solicitărilor legitime ale reprezentanţilor Uniunii Transportatorilor, şi vorbim aici de traficul greu care nu va folosi bacul, am vorbit cu reprezentanţii CJC pentru a suspenda taxa pe drumurile judeţene, urmând ca prejudiciul creat prin neîncasarea acestei taxe la bugetul judeţean să fie compensat din fondul de rezervă al Guvernului. Acestea sunt soluţiile. Am considerat că este de datoria mea să ascult pe toată lumea şi să decidem împreună ce este de făcut. Dacă lucrurile vor merge bine şi nu se întâmplă nimic până în iunie, va fi meritul tuturor, pe bună dreptate. Dacă se întâmplă ceva rău, va fi din cauza mea”, a concluzionat Ponta.

Reprezentanţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri (RAJDP) Constanţa au precizat că nu este vorba despre scutirea de la plata taxelor pe toate drumurile judeţene.
„Scutirea este aplicabilă numai pe tronsonul Topraisar - Mereni - Cobadin, care va prelua traficul greu. Guvernul ne va aloca două milioane de lei pentru tronsonul de drum judeţean pe unde va fi deviat traficul greu şi unde nu vom mai percepe taxă”, a declarat directorul RAJDP, Adrian Gâmbuţeanu.
jooble.org