Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, 23 de zile pe „Drumul Mătăsii”

Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, 23 de zile pe „Drumul Mătăsii”(1322)


Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada” a fost singurul participant din România la ampla manifestare derulată în luna septembrie la Istanbul, sub deviza „Istanbul – Gyeongju World Culture EXPO 2013”. Manifestarea a fost organizată de Primăria Generală Istanbul şi Primăria Generală Gyeongju – Republica Coreea şi a reunit participanţi din 40 de ţări, reprezentanţi ai tot atâtor culturi. Scopul manifestării, aşa cum au anunţat organizatorii la final, a fost acela de a transmite un mesaj de solidaritate prin intermediul culturii, al bogăţiei spirituale a fiecărei ţări.


În acest sens, pe cele trei scene amenajate în centrul metropolei Istanbul, au evoluat ansambluri din mai multe zone ale lumii, mesagere ale diferitelor culturi. De asemenea, toate ţările participante au avut standuri de prezentare în care au fost expuse pe parcursul a 23 de zile obiecte lucrate manual, produse tradiţionale, costume specifice zonelor de provenienţă. Un astfel de stand a avut şi Centrul Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”, unde artiştii centrului au expus lucrările proprii. Din partea instituţiei constănţene au fost prezente la manifestările de la Istanbul Gabriela Gheorghe – artist plastic, Lucia Niculescu – artisti plastic şi Adriana Hoidrag – instructor de dans.


Manifestările derulate la Istanbul în luna septembrie au avut ca principal scop promovarea vechiului „Drum al Mătăsii” şi a moştenirii culturale a popoarelor care au construit în urmă cu sute de ani acest traseu.
„Prosperitatea lumii stă în cultură”, sunt de părere organizatorii, fapt pentru care ei îşi doresc ca prin manifestarea de la Istanbul să fi accentuat ideea de pace şi armonie între popoare.


A fost o onoare pentru noi să fim parte a unui proiect atât de amplu. La centru avem artişti valoroşi care, prin calitatea lor de dascăli, contribuie la formarea altor generaţii de artişti. Ne-au reprezentat cu succes la Istanbul şi avem convingerea că tot aşa ne vom prezenta la toate manifestările din ţară şi din străinătate la care vom mai avea ocazia să participăm. Mulţumim organizatorilor pentru că au avut încredere în noi şi sperăm ca şi pe viitor să avem colaborări benefice pentru ambele părţi”, a declarat Doina Voivozeanu, directorul Centrului Cultural Judeţean Constanţa „Teodor T. Burada”.
jooble.org