SALVAMAR DE BUNĂVOIE - Tânăr și inconștient

SALVAMAR DE BUNĂVOIE - Tânăr și inconștient(1099)


În fiecare vară colaboram la suplimentul LITORAL de la ziarul "Dobrogea nouă" unde descoperisem plăcerea formidabilă de a mă întâlni zilnic cu Arcadie Strahilevici cu Constantin Ismăileanu și cu Liviu Bruckner.

Trei gazetari de mare anvergură încorsetați de chingile cenzurii caraghioase comuniste care le știrbeau mult din talentul zugrăvirii vieții noastre cotidiene ce ar fi căpătat altcumva culori suportabile.

 

Descopăr cu imensă surpriză că prin toamna unui an dinspre sfârșitul celor '60 nu am restanțe la facultate, ceea ce părea aproape incredibil, și că voi fi nevoit să zac pe acasă toată vara care astfel se lungea plictisitor.

"Domnule Ismăileanu, vreau să muncesc de adevăratelea", i-am zis, fără să realizez că îl puteam jigni, și la ziar era o muncă, ce naiba, mai ales că stăteam pe acolo până dimineața să văd cum apare din plumb și tuș și hârtie numele meu. "Du-te la salvamar, la Eforie. O să îți placă, vei trăi clipe formidabile și vei avea ce povesti! "

Și m-am dus. Cu contract de muncă în toată regula la ITC și cu probe de muncă date pe loc acolo la Belona în fața unor zdrahoni, șefi la Salvamar Eforie. "I-a înnoată, mă, până la barca aia dus întors cât de repede poți tu". Eram frânt de emoții să nu mă fac de râs. Eram din Constanța și știam să înnot ce naiba cum să zică niște amărâți din Eforie că nu sunt bun. Și au zis că sunt bun și că să vin a doua zi la muncă.

Mă vor învăța băieții de pe plajă ce am de făcut. "Bă, noi nu suntem aici ca să îi salvăm pe ăștia de la moarte. Treaba noastră este să îi avertizăm, să le spunem să fie cuminți, să le facem semne și să fluierăm la ei dacă se duc pe unde nu trebuie!"

Erau șase sectoare pe plajă de la Belona la Vraja mării pentru salvamar cu câte doi băieți și o barcă din acelea mari pescărești din lemn pe un sector.

E o zonă foarte grea acolo și periculoasă. Apa mării se tot învârte, face turbioane și uite așa apar niște gropi. Cei neștiutori se scaldă, se bălăcesc și fără să fie avertizați de nicăieri nimeresc în gropile alea care sunt cam lângă mal, înghit apă, se sperie și cer ajutor.

Unul din cei doi băieți pregătiți să fie salvamari pe fiecare sector vine dimineața la ora șase scoate o barcă în larg o aduce unde e nevoie de ea și la ora zece primește ajutor de la celălalt coleg cu care stă împreună până la ora două după amiază. Unul în barcă, în larg, lângă geamandură, celălalt pe plajă, lângă apă, cu ochii pe turiștii amețiți de soare, de bucuria vieții fără griji, uneori de băutură etc. Seara, cam pe la ora 18.00, cel care a venit la ora zece, rămas singur de la ora două p.m., duce barca aia mare la locul ei lângă celelalte în față la Belona urcând-o pe nisip treaba lui cum reușește pentru că la ora aia pe înserat nu prea mai e nimeni pe acolo nici în apă nici pe uscat.

Am trudit salvamar la Belona șase săptămâni în vara aceea mai fierbinte decât credeam că poate fi ceva în viața mea de puști, negru ca tăciunele, cu tricou de marinar, șapcă șmecheră de la shop, fluier, un batic roșu legat la gât, de se uitau fetele la mine ca la un actor american rătăcit la Vraja Mării în speranța că le voi plimba cu barca mai pe înserat. Le plimbam, că, de, ce era să fac.

Am participat zilnic la atât de multe evenimente pline de riscuri și de aventuri că o să vi le povestesc pe rând una câte una ca să nu vă pierdeți cu firea.

Marea e plăcută dacă știi să te porți cu ea, dacă o respecți, dacă ai mintea cu tine. Altcumva moartea te însoțește permanent și se arată deodată când nimeni nu te ajută.

Chiar și noi, băieții de la Salvamar, când ne riscam viețile să-i salvăm pe proști de la înnec ceilalți se uitau la noi ca la teatru fără să ne dea o mână de ajutor!

Cred că de atunci mă iubește Dumnezeu mai mult decât trebuie sau uneori chiar mai mult decât merit.

Vă rog să aveți doar curiozitate și răbdare întrucât TIMPUL e cu noi.

 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri