COD PORTOCALIU pe râurile din Dobrogea. Ce sfaturi dau specialiștii(601)


Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a anunțat că s-a instituit COD PORTOCALIU începând cu data de 30.09.2013 ora 23:00 pe râurile din spaţiul hidrografic Dobrogea (judeţele Constanţa şi Tulcea).

Echipele ABADL au luat măsuri pentru asigurarea tranzitării undelor de viitură posibile în conditii de sigurantă, prin atenuarea viiturilor în acumulări. Totodată, s-a asigurat colectarea datelor hidrologice conform regulamentului în vigoare, precum si transmiterea acestora în timp prin intermediul rapoartelor operative.

Totodată, conducerea Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral a dispus întărirea monitorizării liniilor de apărare si pregătirea utilajelor pentru interventie, acolo unde va fi cazul. De asemenea, se va menține în permanentă legătura cu IJSU si cu autoritățile locale.

ABADL atenționează populația să evite trecerile cu vehicule prin vaduri (direct prin râu). Persoanele surprinse de ploi torenţiale să nu se adăpostească în nici un caz sub poduri pentru că pot fi surprinşi de viitură. Utilajele aflate în apropierea albiilor trebuie să fie retrase, iar în cazul acumulărilor piscicole - baraje mici, trebuie să fie verificată funcţionalitatea echipamentelor de evacuare a apelor mari.

Totodată, autorităţile locale trebuie să intervină în special în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţie şi plutitori, care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor. De asemenea, autorităţile locale trebuie să fie pregătite pentru a asigura starea de permanenţă la sedii.
jooble.org