Singurul lăcaş de cult din Dobrogea pictat de Tonitza se află în Constanța!

Singurul lăcaş de cult din Dobrogea pictat de Tonitza se află în Constanța!(3324)


Biserica „Sfântul Gheorghe” se numără printre cele şase biserici pictate de maestrul pânzei, fiind penultima din cariera sa de iconar.

La începutul secolului al XX-lea, edilii Constanţei vroiau sa extindă oraşul, astfel că au hotărât să construiască o biserică în capătul urbei, în prezent, centrul oraşului.

În 1915, părintele Paveliu a demarat construcţia Bisericii „Sfântul Gheorghe”, realizată în stil brâncovenesc. Lucrările au durat, însă, 8 ani, din cauza Primului Război Mondial. Alţi 12 ani mai târziu, când a poposit Nicolae Tonitza în Constanţa, s-a început şi pictarea bisericii. Pentru că avea multe lucrări, pictorul şi-a luat două ajutoare, pe Constantin Bacalu şi Constantin Buiuc. Opera lor în stil neobizantin a rămas însă neterminată, şi asta pentru că Tonitza s-a certat cu discipolii săi, care voiau să împartă banii în mod egal, dar şi cu Primăria, care nu îl plătea la timp. Astfel că, în 1931, Tonitza pleacă din Constanţa după ce a terminat doar pereţii interiori. Aceştia au un fond albastru, o nuanță apropiată de celebrul albastru de la Voroneț, de pe care sfinții par să te privească direct în ochi. Pictura a fost restaurată o singură dată, în 1956

#tonitza
#constanta. 
jooble.org