Măsuri luate de Guvernul PNL pentru a contracara efectele dezastruoase ale pandemiei PSD-iste și ale crizei sanitare

Măsuri luate de Guvernul PNL pentru a contracara efectele dezastruoase ale pandemiei PSD-iste și ale crizei sanitare(626)


Ca la noi, la toată lumea! Așa ar putea fi caracterizată situația României din punct de vedere economic. Este o situație cu care se confruntă mai toate statele. Cauza: criza determinată de criza sanitară. Pandemia de coronavirus reprezintă un şoc major pentru economii, în UE şi la nivel mondial, cu consecinţe foarte grave din punct de vedere socioeconomic. Cu toate acestea, chiar și Comisia Europeană estimează că, în 2021, PIB-ul României va crește cu 4,2%. Pe măsură ce ne apropiem de finalul stării de urgență, sectoarele afectate de criza sanitară își revin, realitate care va influența pozitiv economia.

Principala prioritate a guvernului PNL în această perioadă a fost lupta cu epidemia, ceea ce a implicat cheltuieli semnificative în domeniul sănătății și concentrarea tuturor eforturilor bugetare în acea direcție. La preluarea guvernării, stocurile sanitare erau zero. Cheltuielile statului au crescut și pentru că Guvernul PNL a intervenit pentru a susține oamenii de afaceri români și angajații români, prin măsuri foarte apreciate precum susținerea șomajului tehnic, programul IMM INVEST sau plata zilelor libere pentru părinții care trebuie să stea acasă cu copiii. De asemenea, în lunile martie și aprilie au fost plătite concedii medicale de aproape 900 milioane lei și a fost rambursat TVA de peste 6 miliarde de lei.

PNL a preluat guvernarea într-o situație economică deosebit de dificilă, marcată de puternice dezechilibre economice, de lipsa investițiilor publice, de ritmuri scăzute ale productivității, de o capacitate administrativă redusă, de o creștere economică fragilă, bazată aproape exclusiv pe consum. Ca urmare a estimărilor nerealiste de venituri, 2019 s-a încheiat cu un deficit bugetar de 4,6% din PIB.

Guvernele PSD au ascuns constant starea reală a finanțelor publice din România prin amânarea plății unor cheltuieli esențiale: întârzieri la rambursarea TVA, întârzierea plății concediilor medicale către firme, întârzieri în plata facturilor pentru lucrările de investiții efectuate de operatorii privați în cadrul diferitelor programe naționale. Numai în cursul anului 2019, datoriile guvernului către mediul privat se ridicau la peste 10 miliarde lei. II.
jooble.org