MAREA RELAXARE: DUPĂ 15 MAI

MAREA RELAXARE: DUPĂ 15 MAI(304)


Cu siguranță, ziua de 15 mai a.c. va intra în istoria națiunii. Starea de alertă înlocuiește starea de urgență! Aceasta este vestea bună așteptată de români! Se apropie Marea Relaxare Liberală! Românului poți să-i iei orice, dar nu și libertatea de mișcare, mai ales de sărbători! M-am convins că, cel puțin de sărbători, românul este un familist fanatic! Dovadă faptul că este în stare de orice sacrificiu ca să petreacă alături de rudele sale. Am punctat acest aspect ca să vadă și criticii obsedați de PNL cât de greu este să împaci pe toată lumea în condițiile unei crize devastatoare! Chiar dacă sărbătorile au fost ratate, vestea, lansată de președintele Iohannis, a schimbat oarecum starea de spirit la nivel național. Comentariile apărute în ultimele zile, unele plasate cu răutate de către propagandiștii pesediști în punctele fierbinți, au favorizat lansarea unor noi scenarii apocaliptice. În realitate, nu există nici un motiv în plus de îngrijorare.

Deocamdată, situația este staționară. Asistăm la un schimb de situații. Va fi instituită starea de alertă. Cu avizul premierului, se pun în aplicare planurile de acţiuni şi măsuri de prevenire, avertizarea populaţiei, limitarea şi înlăturarea consecinţelor situaţiei de urgenţă. S-au făcut progrese importante, dar pericolul nu a fost îndepărtat definitiv. Apărarea noastră trebuie să mai capete experiență în astfel de situații. Pericolul rămâne. De la 15 mai încolo, indiferent cât de euforici vom fi, nu trebuie să ne culcăm pe o ureche! Dacă nu păstrăm conduita recomandată, ne întoarcem de unde am plecat. Care mai apucă!

Epidemia nu a trecut! Dimpotrivă, ea rămâne la fel de eficace când nimerește în mulțimi dezordonate. Cu toții, trebuie să respectăm întocmai recomandările de conduită sanitară pentru a preveni răspândirea noului coronavirus. Până acum, Guvernul a ținut sub control epidemia. Măsurile luate au fost susținute de majoritatea covârșitoare a cetățenilor. Ca atitudine, am strălucit din plin! Ar fi păcat, acum, când se va declanșa marea relaxare, să pierdem prostește tot ceea ce s-a câștigat! Cu toții trebuie să fim foarte atenți în a păstra situația favorabilă în care suntem față de alte țări, grație modului în care cetățenii și autoritățile au acționat.

Măsurile de relaxare se vor adopta gradual, la fiecare două săptămâni, în condiții speciale de distanțare și de igienă. Fiecare pas va fi evaluat. Din 15 mai se vor redeschide saloanele de îngrijire personală, cabinetele stomatologice, muzeele. Va fi permisă deplasarea în interiorul localităților, fără a mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem. Vor fi permise deplasările în afara localității, în interes de serviciu, pentru probleme medicale, pentru sport individual, cu excepția localităților care sunt în carantină! Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele. Dar bazele sportive nu se redeschid pentru amatori. Rămâne valabilă restricția privind întâlnirile cu mai mult de 3 persoane. De reținut este obligativitatea purtării măștii de protecție când suntem în spații publice închise, inclusiv când ne deplasăm cu transportul public în comun.
           
jooble.org