Portul Constanţa se promovează în Serbia

Portul Constanţa se promovează în Serbia(1083)


Astăzi, la Master Congres Centre din Novi Sad, s-a desfăşurat cea de-a şaptea ediţie a „Zilei Portului Constanţa”, eveniment devenit tradiţional în regiune, organizat de Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa.


În acest an au participat 200 de delegaţi din Serbia şi România, precum şi din Croaţia, Bosnia-Herţegovina, Slovenia, Ungaria, Austria, Germania şi Franţa. Au fost prezenţi partenerii de afaceri din regiune ai Portului Constanţa, oameni de afaceri interesaţi de oportunităţile oferite de porturile maritime româneşti, autorităţi locale, colaboratori consacraţi dar şi potenţiali. Au fost reprezentate cele mai importante porturi de pe Sava, Tisa şi Dunăre din Serbia şi ţările învecinate.
Interesul tot mai mare pentru eveniment, de la un an la altul, reprezintă dovada că eforturile pe care Administraţia Portului Constanţa le-a făcut, în această regiune, din 2007 – de la deschiderea reprezentanţei în Serbia, până în prezent au avut ecou, că parteneriatele corecte îşi arată rezultatele.

Directorul comercial al CN „APM” SA Constanţa, George Gabriel Vişan a declarat că datele statistice indică faptul că traficul de mărfuri prin portul Constanţa, între România şi Serbia, a înregistrat creşteri semnificative din 2007 până în prezent, la fel şi numărul firmelor din Serbia prezente în portul Constanţa.
De altfel, evoluţia traficului de mărfuri între portul Constanţa şi porturile din Serbia reprezintă un indicator important care spune foarte multe despre potenţialul de colaborare dintre cele două părţi.
„Dacă în 2007, primul an în care Ziua Portului Constanţa a avut loc în Serbia, an în care a fost deschisă reprezentanţa CN „APM” SA, traficul de mărfuri era de un milion tone, în anul 2012, traficul total de mărfuri a ajuns la 6.253.126 tone, din care 2.214.561 tone pe maritim şi 4.038.565 tone pe fluvial. În primele şapte luni ale acestui an, tendinţa de creştere a traficului de mărfuri este accentuată, ajungând la 4.109.261 tone, faţă de 3.776.015 tone în aceeaşi perioadă a anului trecut. Traficul fluvial reprezintă 53,5% din traficul total cu Serbia înregistrat în acest an”, a declarat George Gabriel Vişan.

În structura grupelor de mărfuri, minereurile de fier, deşeurile de fier deţin ponderea cu peste 3 milioane tone, urmate de cereale (490.207 tone), îngrăşăminte (237.426 tone), produse metalice (127.796 tone).
Consilierul economic al Ambasadei României la Belgrad, Patricia Răduţ, a subliniat importanţa Portului Constanţa în regiune, situarea sa strategică pe coridoarele europene, precum şi rolul său în Strategia Dunării şi în dezvoltarea reţelei de afaceri în sud – estul şi centrul Europei.
Directorul comercial al CN ”Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa consideră că „în relaţiile economice cu Serbia, unul dintre cele mai mari avantaje ale portului Constanţa îl constituie faptul că este atât port maritim cât şi port fluvial. Zilnic aproximativ 200 de nave fluviale se află în port pentru operaţiuni de încărcare/descărcare mărfuri sau în aşteptare pentru a fi operate. Prin dotările de care dispune portul Constanţa permite acostarea oricărui tip de navă fluvială”.

Partenerii Portului Constanţa au aflat despre stadiul derulării proiectelor majore de investiţii a căror valoare depăşeşte 280 milioane euro. Totodată, au fost prezentate proiectele declarate eligibile pentru finanţarea din fonduri europene:
- Modernizarea infrastructurii portuare prin asigurarea creşterii adâncimilor şenalelor şi bazinelor şi a siguranţei navigaţiei în Portul Constanţa;
-Pod rutier peste canalul de legătură - realizarea unui pod rutier metalic cu o deschidere de 105 m care va realiza legătura între zona fluvio-maritimă şi insula artificială a portului Constanţa, precum şi racordarea acesteia la reţeaua de drumuri interioare şi exterioare a portului.


George Gabriel Vişan, directorul comercial al CN „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa a subliniat faptul că „în portul Constanţa, sunt în derulare mai multe proiecte de investiţii pentru construirea de noi facilităţi la operarea mărfurilor, precum şi îmbunătăţirea legăturilor de transport dintre portul Constanţa şi hinterland, proiecte situate în zona de sud a portului. Strategia noastră se bazează pe dezvoltarea continuă a investiţiilor în portul Constanţa, pentru îmbunătăţirea performanţelor portului, astfel încât să răspundem favorabil nevoilor partenerilor noştri: transportatori, agenţi, linii de shipping, operatori portuari, cu care colaborăm permanent pentru a obţine un parteneriat benefic ambelor părţi”.
jooble.org