Guvernul american a acordat granturi substanţiale societății RAJA. În nordul Constanţei, staţia de epurare nu mai poluează olfactiv

Guvernul american a acordat granturi substanţiale societății RAJA. În nordul Constanţei, staţia de epurare nu mai poluează olfactiv(1566)


Miercuri, 25 septembrie, a avut loc inaugurarea, de către SC RAJA SA Constanţa, a Programului Pilot “SCADA” Cobadin și a Proiectului “Instalații de control și reducerea mirosului în zona anaerobă a bioreactoarelor, inclusiv mutarea treptei nămolului“ la Stația de Epurare Constanța-Nord.


Americanii ne-au oferit gratuit înaltă tehnologie, în valoare de 1,2 milioane dolari


Operatorul regional de servicii de furnizare a apei potabile şi de canalizare a apelor uzate şi pluviale SC RAJA SA Constanţa şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, prin Agenţia de Comerţ şi Dezvoltare a SUA, au semnat, anul trecut, un protocol pentru implementarea unui proiect pilot SCADA, pentru zona Cobadin din judeţul Constanţa. Acesta vizează implementarea celor mai noi tehnologii în domeniul serviciilor de alimentare cu apă şi canalizare în zonă rurală. La prezentarea acestui proiect au participat reprezentanţi ai ambasadelor Statelor Unite, din Bulgaria şi România, ai autorităţilor locale, dar şi ai ministerelor de profil din ţara noastră şi cei ai companiilor de apă ale vecinilor din Sud. Prezenţa oficialităţilor bulgare a fost explicată astfel, atunci, de către directorul general al companiei RAJA, Felix Stroe: „Vecinii noştri din Sudul Dunării au aflat despre noi şi protocolul cu americanii la un seminar susţinut la Sofia, de către Banca Mondială şi i-au rugat pe reprezentanţii SUA din Bulgaria să-i aducă în Constanţa“. Acest vârf în materie de tehnologie specifică a fost achiziţionat de către SC RAJA SA printr-un „grant” de 1,2 milioane dolari, obţinut de la Guvernul SUA. SCADA (Sisteme de Comunicare a Datelor la Distanţă) acţionează în 25 de localităţi din jurul Cobadinului şi operează sute de staţii de pompare, epurare şi alte sisteme tehnice, într-un regim optim de funcţionare, ceea ce înseamnă consum scăzut de energie electrică şi sisteme protejate. Programul pilot al companiei de apă, singurul de o asemenea anvergură din România, are rolul să anunţe când se opreşte o pompă, când apare o avarie sau chiar când… hoţii de fier încearcă să fure ţevile! Miercuri, a fost inaugurat, la Cobadin, acest sistem SCADA în prezenţa reprezentanţilor Guvernului, al celor judeţene (vicepreşedinteele CJC, Cristinel Dragomir) şi, desigur, al administraţiilor locale din zonă. Investiţia are o valoare de două milioane de dolari, contribuţia RAJA fiind de doar… 10 la sută, restul fiind aportul celebrei companii americane „Motorola” (ai cărei reprezentanţi au fost, de asemenea, prezenţi la eveniment) de ultimă tehnologie, constând în echipamente. „Investiţia ne ajută să furnizăm servicii de calitate pentru toţi abonaţii. Presiunea apei în conducte se reglează automat, iar numărul avariilor va scădea“, a declarat la inaugurare Cristinel Dragomir, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa.

Consumul de energie electrică se reduce cu 21,53%

Directorul adjunct al RAJA, Aurel Presură, a informat că eficienţa sistemului SCADA constă în reducerea consumului de energie electrică cu 21,53%, reducerea numărului de avarii de la 15 la 4-5 pe lună, intervenţia rapidă în remedierea acestora. El a anunţat extinderea SCADA în zona Băneasa, din judeţul Constanţa, proiect care o să includă 11 localităţi din acea zonă. „De fapt, la acest moment este elaborat studiul de fezabilitate, pentru extinderea proiectului, în toate localităţile din aria de operare RAJA“, a spus acesta. „Beneficiile sistemului se vor regăsi în preţul apei“, a declarat Cristian Telehoi, primarul celor zece mii de locuitori ai localităţii Cobadin.

Premieră naţională: prima staţie de epurare complet acoperită

Tot miercuri,25 septembrie, a fost încheiat şi proiectul prin care mirosul emanat de epurarea apelor menajere în Nordul municipiului Constanţa a fost complet eliminat. Instalaţiile tehnologice ale Staţiei de Epurare Constanţa - Nord ( de la intrarea în staţiunea Mamaia au fost în totalitate acoperite, astfel încât să nu se mai producă vreun disconfort olfactiv locuitorilor zonei ori turiştilor.

Cu o investiţie de nu mai puţin de un milion de euro, accesat de la Uniunea Europeană, RAJA realizat o nouă premieră naţională, în nici un loc din România nemaiexistând staţii de epurare complet acoperite. „Acoperită integral, putem afirma că avem cea mai modernă staţie de epurare din ţară, care nu mai creează disconfort nici pentru locuitorii din zonă, nici pentru turişti“, a precizat directorul adjunct al SC RAJA SA, Aurel Presură.

Gabriel Onaca, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, prezent la evenimentele de miercuri, de la Cobadin şi Constanţa, a declarat că: „Proiectul derulat de RAJA şi Primăria Constanţa, numit „Instalaţii de control şi reducerea mirosului în zona staţiei de epurare, inclusiv mutarea treptei nămolului“, finanţat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu, este nu numai unul ce a maximizat eficienţa folosirii fondurilor europene, ci a şi fost terminat înainte de termen. Avem de-a face cu cel mai bun beneficiar al fondurilor europene de mediu, un factor de succes fiind şi colaborarea cu Consiliul Judeţean Constanţa, consiliile locale şi constructori“, a subliniat ministrul-secretar de stat Gabriel Onaca.
jooble.org