Jonglerii cu podul de la Agigea. Se închide, nu se mai închide

Jonglerii cu podul de la Agigea. Se închide, nu se mai închide(604)


Cel puțin pentru moment, isteria și panica create de vestea închiderii podului de la Agigea au luat sfârșit. În urma presiunilor făcute de primarii localităților din sudul județului ai căror locuitori tranzitează acest pod, premierul Victor Ponta a luat decizia de a amâna închiderea podului de la Agigea.

Datele actuale indică faptul că aproape jumătate din structura podului de la Agigea este afectată şi poate să cadă în orice moment, dar va fi efectuată o nouă expertiză, independentă, urmare a suspiciunilor locale la adresa CNADNR, a anunţat, ieri, premierul Victor Ponta.
El a precizat că a discutat deja pe această temă cu ministrul delegat pentru proiecte de infrastructură, Dan Şova, în subordinea căruia funcţionează Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale Române (CNADNR).

"Cu podul de la Agigea, ideea e următoarea: conform unui raport făcut de CNADNR, 40% din structura podului este afectată şi poate să cadă în orice moment. Noi nu putem să ne asumăm responsabilitatea să zicem «Bun, să se meargă mai departe pe pod», Doamne fereşte, se întâmplă ceva! Însă au existat de pe plan local nişte suspiciuni că CNADNR e prea prăpăstios şi că, de fapt, nu e aşa de afectat podul. Am discuta deja cu domnul Şova şi o să trimitem zilele acestea încă o expertiză independentă, care să ne spună foarte clar: Da, e un pericol de cădere, atunci închidem podul şi îl terminăm până la sfârşitul anului, sigur, cu toate impedimentele", a spus Ponta.

Premierul a precizat însă că podul tot va trebui reparat la un moment dat, deoarece nu au mai fost efectuate lucrări de reparaţii de dinaninte de 1989.
"Era vorba să se închidă în aprilie, ca să spun adevărul, şi în aprilie am zis că e un dezastru, distrugem tot turismul la Marea Neagră. Acum, suntem în octombrie. Dacă nu e bine nici în octombrie, e bine în ianuarie sau e bine în februarie ? Pentru a nu a exista nicio suspiciune, zilele acestea mai facem încă o expertiză, independentă, nu a CNADNR. Dacă acea expertiză confirmă că e un pericol în orice moment, atunci trebuie clar să îl închidem, să-l reparăm cât mai repede. Am înţeles că trei luni ar fi durata maximă. Asta este situaţia cu infrastructura, nu poţi să faci omletă fără să spargi ouăle. Dacă s-ar putea să nu se închidă niciodată nimic, ar fi extraordinar, dar încă nu s-a găsit soluţia tehnică", a adăugat Ponta.

Podul de la Agigea va fi închis din 1 octombrie pentru reparaţii, a anunţat, luni, prefectul de Constanţa, susţinând că lucrările ar putea fi gata la 30 noiembrie. Prefectul a susţinut că podul mai are puțin și se prăbușește dacă nu este închis acum. Ieri, după decizia luată de Victor Ponta, prefectul Eugen Bola nu mai era așa de sigur că podul mai are puțin și se prăbușește și a spus că speră ca lucrările să fie făcute la primăvară iar până atunci să se circule pe câte-un sens de mers. „Desigur, dacă expertiza nu va arăta altceva, cum ar fi închiderea lui urgentă ”, a adăugat Bola.

Tot luni, Cristian Andrei, consilierul directorului general al Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, a explicat că podul trebuie închis pentru că lucrările au loc la înălţime, iar dacă circulaţia nu va fi oprită ar putea fi pusă în pericol siguranţa şoferilor. Vestea a creat panică și isterie printre cei care tranzitează podul. Cei mai înverșunați au fost primarii localităților din sudul județului.

Cei 14 primari din sudul judeţului Constanţa care s-au declarat împotriva închiderii podului de la Agigea au cerut soluţii pentru reparaţii, spunând că în autorizaţia de construcţie nu este prevăzută închiderea podului şi că nu înţeleg de ce lucrările nu au fost terminate nici după trei ani.

Pe lângă primari și reprezentanții mai multor partide au luat atitudine și au spus că ar trebui găsite alte soluții decât închiderea podului de la Agigea. Singurii care au tăcut mâlc au fost cei de la USL Constanța care nu și-au exprimat niciun fel de poziție cu privire la situația creată.

În acest context, fostul prefect, actualmente președinte al Partidului Mișcarea Populară, filiala Constanța, Claudiu Palaz a spus că Partidul Mişcarea Populară Const anţa va face plângeri penale pe numele prefectului Eugen Bola, consilierului directorului CNADNR Bucureşti, Cristian Andrei, dar şi directorului instituţiei, Narcis Ştefan Neaga pentru neglijenţă în serviciu. De asemenea, Palaz a spus că există o soluție mult mai bună de reparare a podului şi fără ca acesta să fie închis. El a precizat că, cel mai bine, ar fi ca să existe nişte piloni provizorii fixați pe fundul canalului care să susţină tablierul podului. În tot acest timp, conform celor de la PMP circuția s-ar putea desfășura fără probleme pe pod.

Și prim-vicepreședintele PDL Constanța, Iustin Fabian Roman, a declarat că nu este posibilă închiderea podului în totalitate și ar trebui găsite soluții care să fie în favoarea celor care tranzitează podul. El a mai spus că PDL va sesiza miniștrii pe această temă.

La rândul lui, deputatul Dănuț Culețu de la Forța Civică Constanța, a adresat o întrebare ministrului Transporturilor, Ramona Mănescu, de la care așteaptă răspuns scris.


„În calitate de deputat ales în circumscripţia electorală nr. 14 Constanţa, supun atenţiei dumneavoastră problematica deosebit de complexă generată de închiderea podului de la Agigea. Cu toţii înţelegem necesitatea unor lucrări, dar de aici şi până la luarea unor decizii este nevoie de profesionalism şi înţelepciune pentru anticiparea consecinţelor şi găsirea unor soluţii care să nu afecteze în nici un fel viaţa şi siguranţa cetăţenilor. Din punct de vedere tehnic, podul de la Agigea are nevoie de reparaţii, dar soluţiile trebuiau identificate înainte de începerea lucrărilor, pentru că nu putem, pur şi simplu, discrimina un segment de populaţie, cum este toată suflarea din sudul litoralului. Nu voi face o expunere detaliată a numeroaselor argumente care vor destabiliza viaţa tuturor cetăţenilor vizaţi de închiderea podului, dar îmi permit să le enumăr pe cele mai arzătoare: rutele ocolitoare care determină costuri suplimentare şi, cum bine ştim, preţuri majorate; taxele plătite de transportatori care devin nule şi plata unora noi; imposibilitatea maşinilor de intervenţie de a ajunge în timpul cel mai scurt; dificultatea elevilor de a ajunge la unităţile de învăţământ; condamnarea cetăţenilor la izolare. Aşa cum bine ştiţi, la acest moment, reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale intenţionează să ţină podul închis până pe 20 decembrie, adică aproximativ două luni şi jumătate, iar subiectul este de-abia acum pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern. Fac apel la Domnia Voastră şi vă rog, Doamnă Ministru, să îmi comunicaţi:
-Ce soluţii v-au prezentat reprezentanţii CNADNR cu privire la diminuarea disconfortului creat în general?
-Care este durata reală a lucrărilor de reabilitare a podului de la Agigea?
-Ce măsuri veţi dispune şi care este viziunea ministerului în vederea diminuării consecinţelor negative asupra populaţiei afectate?
-Aveţi în vedere soluţii pentru subvenţionarea transportului şi eliminarea eventualelor costuri suplimentare”, se spune în documentul adresat de parlamentarul Dănuț Culețu.


Reamintim că lucrări pentru reabilitarea podului de la Agigea au fost începute în urmă cu trei ani, iar în acest interval au existat mai multe restricţii de circulaţie.
Într-un comunicat al CNADNR din octombrie 2010 se preciza că firma Bilfinger Berger Baugesellschaft a câştigat licitaţia pentru reabilitarea podului de la Agigea, iar valoarea contractului este de 3,8 milioane de euro, fără TVA.
jooble.org