ȘI EU SUNT PRIMAR - dialoguri -  Cristea Gâscan, primar Independența, 2012

ȘI EU SUNT PRIMAR - dialoguri - Cristea Gâscan, primar Independența, 2012(323)


- A fost un concurs: o sută de proiecte pentru România cu finanţare de la Guvernele Franţei şi al Spaniei şi din 300 eu, Gâscan, câştigasem cu proiectul ăsta locul 1 şi cu celălalt locul 3.

- Eu am prins la dumneata doar finalul, că nu le-ai mai dat vacă, le-ai dat capră.

- Când devine o hârtie document? Păi, când e ştampilată şi semnată de cine trebuie. Dar efect juridic are? Avea! Zice, nu! Dar din ce moment a avut efect juridic? Păi din momentul în care a fost semnt ordinul prefectului de atribuire a suprafeţelor. I-auzi, mă! Şi cine crezi tu că e de vină?

- Acarul Păun, ăla e mereu vinovat! Prostul de primar de la Independenţa!

 

- Zice, ştii cum se numeşte la el ceea ce a făcut? Că noi am stat de vorbă cu el 40 de minute. Mă anchetase toată comisia. Mi-au pus întrebări fiecare, încrucişat. Curgea apa pe mine de emoții. Luncan care a fost înainte, de la

OCAOTA, a dat toată vina numai pe mine. Prima dată m-a luat cam tare:

- Dă-mi şi mie cheia de la birou de la dumneata! 

- Păi nu am cheie la birou, am zis. Nu am încuiat niciodată.

- Păi, unde ai documentele cu Fondul Funciar.

- Zic, în biroul secretarei.

- Şi zice: acum, dacă se duce în urma ta unul, ia o foaie şi bagă alta în loc. De ce ai lăsat descuiat?

- Dacă eu, cât stau aici cu dumneavoastră de vorbă, vine un om de la Cluj, care a mers toată noaptea pe drum, şi vrea să vadă dacă e pe liste, sau un moştenitor la maică-sa, ce să facă? Să mă aştepte pe mine? Eu poate mă duc diseară înapoi sau poate mă duc mâine.

S-au uitat unul la altul gânditori. Apoi m-au luat pe rând în primire. Crin Antonescu zice: auzi, măi băiatule, o ştii pe aia cu facerea de bine? Ai mâncat dimineaţă?

- Nu am mâncat!

- Păi, de ce nu ai mâncat?

- Am auzit că mă anchetează şi Poliţia, m-au chemat acolo, ne-au luat din sala de şedinţe ca pe infractori. Nu mai am chef de nimic!

- Vezi-ţi măi de treabă! Hai să bem un ceai!

Am mers la restaurant, am băut un ceai cu lămîie şi mi-a spus să merg să-mi văd de treaba mea.

Zic, păi ce fac cu Poliţia? Şi zice: poliţia nu este sub controlul nostru? Zic: dacă mă căsăpesc ăia, că sunt cel mai mic din toată treaba asta! Zice Crin Antonescu: Du-te acasă liniștit!

 

- Reuşiseră să te morcovească! Reuşiseră să te convingă că eşti bandit!

- Nu. Au spus că s-au convins că nu am furat. Zice: te-ai păcălit! Te-ai speriat, acum du-te şi vezi-ţi de teabă! Nici că mi-au mai trebuit alegeri! M-am dus în învăţământ. Când am ajuns acolo şi am văzut că nu am pe ce să pun mâna: nu tu bănci, nu tu cretă, nu tu table, nu tu catedră, scaune. În 1996 s-au dat şcolile la primării. Merg la primarul de atunci şi i-am propus să facem ceva pentru şcoli. „Păi, de unde să fac eu? Ce să fac eu? Nu am bani, nu am cu ce!“. I-am spus să mergem colo şi colo că îi cunosc, la nea Peftiţă. Mă duc, fac şi ajungem la concluzia că nu sunt în stare. Le-am spus: măi băieţi, eu mă descurc trei ani cu asta. Erau nişte nenorociţi de pe aici, care habar nu aveau ce e aia școală. Au luat copilul, de exemplu, şi l-au legat cu cureaua, l-au atârnat în cuier de picioare. Ei se duceau şi beau şi ăla îi aștepta atârnat în cuier. Veneau cu nuiaua şi cu sticla în mână la clasă.

- Mata ce erai acolo?

- Eu eram secretar la şcoală atunci, dar la Movila Verde, nu aici la Independenţa. Că erau două şcoli. Am dat de o directoare bună acolo şi de învăţători buni, am prins că trebuie să dau definitivatul, m-am pregătit pentru asta, l-am dat. A venit una doamna Manolescu, inspector pe specialitate, am pregătit clasă, copii, tot. A stat prima oră cu mine acolo şi cu directoarea, iar a doua oră a cerut să rămână numai cu mine. Am ştiut şi eu şmecherii de la alte inspecţii şi elevii buni i-am pus în spate, unde stau inspectorii şi cer caietul. Şi le-am spus copiilor : care ştie face aşa, cu 2 degete, care nu ştie ţine degetul aşa. Am venit înapoi şi le-am spus: fraţilor, dacă nu sunteţi în stare, lăsaţi-mă pe mine. Am spus că nu îmi mai trebuie primărie, dar pentru şcoală vin un mandat să o pun la punct. Când au auzit aşa - eu am o poartă, că stau în spate aici - au luat un metru de lanţ, au luat un lacăt şi au pus acolo să nu mai trec eu prin curtea primăriei, ci să trec pe dincolo. Ei, asta m-a ambiţionat.

- Cu taurii în zodie aşa este. Le faci câte o chestie ca să-i porneşti din ceva, să îi înfurii.
jooble.org