GUVERNUL LANSEAZĂ UN NOU SET DE MĂSURI PENTRU LIMITAREA PIERDERILOR ECONOMICE

GUVERNUL LANSEAZĂ UN NOU SET DE MĂSURI PENTRU LIMITAREA PIERDERILOR ECONOMICE(285)


Potrivit premierului Ludovic Orban:
“ • Până acum, este evident că cele mai afectate sectoare sunt: transporturile, turismul, publicitatea, evenimente. Avem soluții pentru toate acestea.
• Suntem în dialog cu mediul financiar-bancar și cu Banca Națională pentru a găsi modalități să sprijinim companiile afectate de coronavirus.
• Am demarat discuții cu sectorul bancar pentru amânarea plății ratelor la bănci. Cetățenii afectați de criză vor fi astfel protejați.
• Estimările actuale arată că va fi nevoie ca 1% din PIB să fie folosiți pentru a construi un pachet financiar pentru a susține economia României – acești bani vor fi din surse europene, surse publice și surse private.
• Guvernul va plăti urgent către companii datoriile veche ale statului, mai exact concediile medicale vechi neachitate și TVA-ul neachitat la timp de către Stat.
• Obiective noastre sunt: consolidarea creșterii economice sustenabile, menținerea locurilor de muncă, menținerea puterii de cumpărare a românilor.
• Ne gândim la măsuri de susținere pentru sectorul restaurantelor, al barurilor, al hotelurilor, adică la sectorul HORECA.
• Ne gândim totodată să oferim o perioadă de grație pentru companii, timp în care să nu plătească taxe. Acestea vor fi re-eșalonate și vor fi plătite după ce se va încheia actuala criză.
• Va urma un prim val de măsuri pentru angajatori dar şi pentru angajaţii nevoiţi să intre în întrerupere temporară a activităţii (şomaj tehnic) pe perioada crizei.
• Vrem să ţinem aceşti angajaţi conectaţi la piaţă şi să aibă o sursă de venit până la sfârşitul acestei perioade de încercare, astfel ca imediat după terminarea acestei perioade să revină la lucru şi să repornim economia.
• Din analiza evoluției prețurilor, nu am văzut o tendință speculativă. Dacă însă va fi necesar, vom interveni în piață. Putem plafona prețurile la medicamente, măști, biocide.
• Un lucru foarte bun făcut de președintele Iohannis, a promulgat legea care acordă dreptul unuia dintre părinți de a sta acasă cu copilul, dacă acesta are vârsta de până în 12 ani și este înscris în cadrul unei unităţi de învăţământ, sau, în cazul copilului cu dizabilităţi, dacă are vârsta de până la 18 ani și este înscris în cadrul unei unităţi de învăţământ. Am luat această măsură pentru că unitățile de învățământ sunt închise din cauza epidemiei de coronavirus
• Fiecare român care lucrează în domenii afectate de gripă și care intră în șomaj tehnic va primi pentru fiecare zi liberă 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare.
• Indemnizația pentru fiecare zi liberă se plăteşte din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri si cheltuieli al angajatorului și este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut
• Sumele pentru plata indemnizaţiei se decontează din Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale, dar exclusiv pe perioada în care autoritățile au decretat starea de urgență.
• Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale este alimentat din contribuția asiguratorie pentru muncă a angajatorului, care în prezent este de 2,25%.
• Am decis să prorogăm primul termen de plată a impozitului pe clădiri, a impozitului pe teren și a a impozitului pe mijloacele de transport de la 31 martie la 30 iunie 2020.
• Astfel, contribuabilii care plătesc aceste impozite până la 30 iunie, se bucură de scuturi ca și cum ar fi plătit până la 31 martie – scutirile sunt decise de Consiile Locale, Guvernul a preleungit termenul.
• Pentru susținerea mediului de afaceri, ANAF nu va începe executarea creanțelor bugetare . ANAF nu va mai emite somații, popriri asupra disponibilităților bănesti și a veniturilor urmăribile și nu vor mai fi instituite sechestre asupra bunurilor. Excepție fac sumele provenite din hotărârile judecătorești pronunțate în materie penală.
• implementarea unui nou mecanism de rambursare a TVA, care vizează soluționarea cu celeritate a deconturilor, începând cu data de 1 aprilie 2020.

ANAF va mai lua și alte măsuri pentru sprijinirea mediului de afaceri:
• suspendarea acțiunilor de control fiscal (a inspecțiilor fiscale, a controalelor antifraudă) cu excepția verificărilor ce pot fi efectuate de la distanță, precum și a cazurilor în care sunt indicii de evaziune fiscală.
• se suspendă acțiunile anti-fraudă la punctele de trecere a frontierei la granițele cu Ungaria și Bulgaria.
• Toate aceste măsuri luate de ANAF vor continua 30 de zile după încheierea stării de urgență
• Nu există niciun pericol ca salariile sau pensiile să nu se plătească. Avem deja bani în buget pentru aceste cheltuieli.
• Guvernul are un buffer, adică o rezervă, deoarece Ministerul de Finanțe s-a împrumutat la începutul anului, când dobânzile erau mult mai mici. Atunci erau unii care criticau Guvernul pentru acele împrumuturi, acum toată lumea înțelege că am luat acei bani pentru a avea siguranța că vom trece cu bine prin această criză.
• Prin măsurile pe care le luăm vrem să ne asigurăm că cetățenii nu sunt afectați negativ în această perioadă și că economia se va relansa când această criză se încheie. Rolul statului este de a proteja deopotrivă proprii cetățeni și propriile companii.
• Am început foarte repede acest proces de susținere a mediului privat pentru că ne gândim la viitor.”

Dar Guvernul Orban a luat o serie de măsuri ferme și în alte domenii înainte chiar de această decizie privind starea de urgență pe teritoriul României, după cum urmează:

În domeniul sănătate:
- Suspendarea temporară, pentru o perioadă de 6 luni, a distribuției medicamentelor, dispozitivelor medicale și materialelor sanitare esențiale în prevenția și tratarea infecției cu COVID-19, în afara teritoriului României.
- Pregătirea spitalelor de boli infecțioase pentru preluarea exclusiv a cazurilor de coronavirus, restul pacienților fiind preluați de spitalele support.
- Darea în folosință a 23 de aparate Real Time PCR aparținând ANSVSA pentru diagnosticarea coronavirusului (protocol semnat în urmă cu două săptămâni).
- Pregătirea personalului de diagnosticare în cadrul unor traininguri rapide cu specialiștii din cadrul Institutului Matei Balș.
- Celor 7 centre de boli infecțioase care au capacitate de diagnostic și testare din București (2 unități sanitare), Cluj Napoca, Iași, Timișoara, Constanța și Craiova li s-a adăugat și Laboratorul de referință acreditat OMS al Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară "Cantacuzino", care contribuie, alături de unitățile sanitare, la creșterea capacității de diagnosticare cu dotările existente.
- Vor fi alocate 10.000 de teste pentru diagnosticare moleculară și alte 40.000 de teste rapide achiziționate de Compania Unifarm SA și care sunt distribuite săptămâna aceasta către unitățile sanitare, pe bază de comandă.
- Compania Unifarm SA achiziționează și aprovizionează permanent spitalele care solicită cu echipamente de protecție pentru personalul medical, măști, produse biocide pentru suprafețe și mâini, teste de diagnostic, medicamente.
- MEC a luat măsura inventarierii tuturor PCR-urilor (cu care se fac testele pentru COVID-19) din cadrul universităților și institutelor de cercetare, pentru a le pune la dispoziția Ministerului Sănătății.


Referitor la măsurile ferme ale Ministerul Afacerilor Interne:
- Asigurarea de către structurile poliției și jandarmeriei a măsurilor de ordine publică și însoțire necesare, inclusiv fluidizarea circulației rutiere pe traseele de deplasare cu ocazia transporturilor realizate pentru gestionarea tuturor situațiilor ce vizează fenomenul coronavirus;
- A fost constituită o Celulă de criză la Ministerul Afacerilor Interne, cu privire la aglomerațiile din punctele de trecere a frontierei din vestul României.
- A fost suplimentat numărul de medici din punctele vamale și s-au evaluat epidemiologic toți cetățenii români și străini veniți din zonele cu focare de infecție cu COVID-19. Pentru aceștia s-au organizat imediat convoaie de maxim 10 autoturisme, flancate de echipaje de poliție și jandarmerie care i-au escortat până în județele de domiciliu, unde au fost așteptați de prefecți și autorități pentru a fi introduși în centrele de carantină.
- Recomandarea decalării de către entitățile private, inclusiv operatorii economici cu un număr de peste 99 de angajați, a programului de lucru pentru personalul care se deplasează cu mijloacele de transport în comun. Recomandarea se aplică la nivelul municipiului București și a municipiilor reședință de județ, începând cu 12 martie, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire. Pentru instituțiile publice, decalarea programului este obligatorie.
- Restricționarea activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive și de divertisment, în spații închise, cu participarea a peste 50 de persoane, până la data de 31 martie, cu posibilitatea de prelungire.


          
jooble.org