Mihai Daraban: Avem nevoie de documente oficiale pentru emiterea avizelor de forță majoră

Mihai Daraban: Avem nevoie de documente oficiale pentru emiterea avizelor de forță majoră(362)


București, 11 martie 2020: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a participat marți, 11 martie, la prima reuniune a grupului de lucru interinstituțional, constituit în scopul evaluării impactului economic al efectelor epidemiei de coronavirus în România.

Principalul obiectiv al acestui grup de lucru este identificarea riscurilor economice, precum și a măsurilor necesare care urmează a fi adoptate în perioada următoare. La nivelul ministerelor și a Cancelariei Prim-ministrului există în derulare mai multe analize privind impactul economic, financiar și bugetar generat de efectele epidemiei de coronavirus în România și în relațiile economice pe care le are țara noastră le are cu statele afectate de epidemie

Camera de Comerț și Industrie a României are obligația de a veni în sprijinul mediului de afaceri, mai ales într-o astfel de perioadă. În acest sens, avem nevoie foarte urgentă de date oficiale, pentru a putea emite avizele de forță majoră. În momentul de față, suntem bombardați de cereri privind emiterea certificatelor de forță majoră, iar acestea pot fi eliberate numai în urma unor documente oficiale. De exemplu, în sectorul agricol nu putem da astfel de avize până ce prefectul din zona respectivă nu ne furnizează un raport oficial. Impactul pandemiei de coronavirus asupra economiei românești poate fi unul semnificativ, având în vedere că valoarea totală a schimburilor de bunuri și servicii cu Germania a ajuns la 40 de miliarde de euro, cu Italia la aproape 18,5 miliarde de euro, iar cu Franța la 12 miliarde de euro”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.

Din grupul de lucru, coordonat de către Cancelariei Prim-ministrului și de către Administrația Prezidențială, prin Departamentul de Politici Economice și Sociale, mai fac parte: Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Economiei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Externe.

De asemenea, vor fi implicate în dezbaterea și analiza riscurilor economice și în elaborarea propunerilor de măsuri pentru reducerea acestor riscuri: Banca Națională a României, Autoritatea de Supraveghere Financiară, Comisia Națională de Strategie și Prognoză, Institutul Național de Statistică, Institutul de Economie Mondială și Consiliul Concurenței.

Pe lângă CCIR, la lucrările acestui grup de lucru vor lua parte din partea mediului de afaceri: Asociația Națională a Exportatorilor și Importatorilor, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Coaliția pentru Dezvoltarea României și Asociația Română a Băncilor.
jooble.org