Haşotti: Noul Cod Rutier ar putea suferi

Haşotti: Noul Cod Rutier ar putea suferi "mici ajustări" la amenzi şi suspendarea permiselor(681)


Liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti, a declarat, astăzi, după întâlnirea pe care grupul senatorial a avut-o cu ministrul de Interne, Radu Stroe (PNL), că proiectul noului Cod Rutier ar putea suferi "mici ajustări" în ceea ce priveşte cuantumul amenzilor şi perioadele de suspendare a permiselor.
Senatorii liberali s-au întâlnit, la Palatul Parlamentului, cu ministrul de Interne, principalul subiect al discuţiilor fiind proiectul noului Cod Rutier.
Liderul senatorilor PNL a afirmat la finalul întâlnirii că "majoritatea chestiunilor care sunt conţinute în noul Cod Rutier (...) au fost agreate".

"Principiul de la care se porneşte este următorul: România este una dintre ţările cu cea mai mare infracţionalitate rutieră şi, până la urmă, noi avem de ales între a evita accidente, a evita nenorociri care se petrec pe şoselele şi autostrăzile, acelea care sunt, ale României şi a avea o legislaţie mai drastică în ceea ce înseamnă circulaţia pe drumurile publice", a menţionat liberalul.

El a mai spus că acest proiect a fost lăsat pentru dezbatere publică încă două săptămâni.

"A fost prelungit termenul, tocmai pentru a se da posibilitatea ca opinia publică să îl cunoască, apoi va intra în procedură parlamentară şi, bineînţeles, şi ministrul Radu Stroe şi reprezentanţii Ministerului de Interne sunt deschişi la mici ajutări care trebuie făcute" a explicat Puiu Haşotti.
Întrebat dacă senatorii vor trimite propuneri de modificare încă din această perioadă de dezbatere publică, Haşotti a răspuns negativ.
"Aşteptăm să vină în Parlament, se urmează procedurile parlamentare fireşti, care să ducă la un Cod Rutier mai bun, mai eficient şi care să îi păzească pe cetăţenii României prin aceste măsuri mai punitive, să le spunem, de nenorocirile care se întâmplă mult prea des şi mult prea mari în România", a arătat acesta.

Întrebat dacă ajustările privesc cuantumul amenzilor, liderul senatorilor liberali a răspuns: "Mici ajustări pot fi şi în ceea ce priveşte cuantumul amenzilor şi în ceea ce priveşte perioadele de suspendare a permiselor. Nişte sugestii au fost făcute şi de domnii senatori, domnul ministru şi le-a notat şi va ţine cont de ele".
Liderul liberal Crin Antonescu a declarat, vineri, că BPN al PNL a luat decizia politică potrivit căreia proiectul ministrului de Interne, Radu Stroe, în forma nouă, să nu fie introdus pe ordinea de zi a Guvernului în următoarele două săptămâni, acest timp urmând a fi destinat dezbaterilor.
"Am convenit - asta e o decizie politică a BPN, din care şi domnul Stroe face parte, ca vicepreşedinte al partidului, ca proiectul, în forma sa cea nouă, să nu fie introdus în săptămâna viitoare, următoarele două săptămâni, cel puţin, pe ordinea de zi a Guvernului spre a fi adoptat, pentru a putea lăsa timp dezbaterilor, discuţiilor între iniţiatorii proiectului şi toţi cei care în societatea românească - asociaţii, grupuri - sunt direct şi explicabil legaţi de acest proiect", a spus Antonescu.

Sancţiunile din noua legislaţie rutieră au fost modificate substanţial faţă de proiectul de act normativ iniţial, cea mai mare amendă fiind stabilită la 9.600 lei, faţă de 16.000 lei, iar suspendarea permisului, după un accident grav, urmând să vizeze o perioadă de cel mult doi ani, faţă de cinci.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a dat publicităţii, vineri, proiectul de Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, în forma revizuită în urma dezbaterii publice.

Practic, forma revizuită, făcută publică la nouă zile după cea iniţială, include sancţiuni sensibil mai mici decât cele din prima variantă a proiectului.

De pildă, la articolul dedicat claselor de sancţiuni, cele prevăzute la clasa a VI-a sunt acum între 51 şi 120 de puncte de amendă, ceea ce înseamnă că un şofer va fi obligat să scoată din buzunar până la 9.600 de lei. În forma iniţială a proiectului de act normativ, cea mai severă clasă de sancţiuni era între 125 şi 200 de puncte de amendă, respectiv o sumă maximă de 16.000 de lei.


Sancţiuni mai blânde decât cele din prima formă a ordonanţei sunt şi cele de suspendare a carnetului în cazul unor accidente grave.
Sursa: Mediafax.ro
jooble.org