Ambasadorul Statului Israel în România în vizită de lucru  la RAJA SA Constanța

Ambasadorul Statului Israel în România în vizită de lucru la RAJA SA Constanța(720)


În ultimii ani, RAJA S.A. Constanţa a reuşit să se impună, atât în țară cât și peste hotare, în rândul operatorilor de profil. Calitatea serviciilor furnizate, recunoscută prin certificările europene, răspunde tuturor cerinţelor şi solicitărilor internaţionale din domeniul apei, calitate certificată şi de relaţiile de colaborare cu cei mai mari specialişti din lume, dar şi de comunicarea cu cele mai înalte foruri administrative ale unor ţări aflate pe primul loc în ceea ce priveşte tehnologiile de vârf.

Ca o recunoaștere a relațiilor de colaborare între RAJA SA Constanța și companii din Israel, în data de 11 februarie 2020, Excelența Sa Ambasadorul Statului Israel în România – Domnul David Saranga a efectuat o vizită de lucru la RAJA SA Constanța.

Colaborarea dintre RAJA SA Constanța și Ambasada Statului Israel se va concretiza prin numeroase manifestări atât în România cât și în Israel, iar prin implementarea tehnologiilor performante, beneficiari vor fi utilizatorii serviciilor de apă și canalizare.

Pe parcursul întâlnirii, Ambasadorul Statului Israel în România a precizat că unul dintre scopurile mandatului său este o colaborare mai bună între cele două țări în domeniul economic.

Unul dintre scopurile în mandatul meu este să vedem cum putem să colaborăm în mediul economic; acesta este viitorul! Relația diplomatică dintre Israel și România este la cel mai înalt nivel, chiar este un parteneriat strategic. Colaborarea dintre țările noastre se face pe mai multe domenii, dar domeniul economic are un potențial mult mai mare decât este văzut în realitate și avem multe companii din Israel care funcționează aici, există multă tehnologie implementată în România, dar potențialul existent este mult mai mare și de aceea mă aflu la Constanța”, a declarat Excelenta Sa David Saranga.

În ceea ce privește parteneriatul cu RAJA Constanța, început cu mulți ani în urmă, acesta are la bază o problemă comună: viitorul incert al apei și interesul ambelor părți de a implementa cele mai bune soluții pentru prezervarea acestei resurse vitale.

Ambasadorul Statului Israel în România a continuat: „Am auzit multe despre RAJA înainte să vin în România, în această vizită la Constanța, și am observat că tot ceea ce am auzit nici nu atinge realitatea. Ceea ce ați reușit să faceți aici la Constanța, trebuie făcut cunoscut, fiind un exemplu pentru alte județe și alte orașe din România.
Acum mai mult ca niciodată, observăm un interes subit la nivel global privind tehnologiile din Israel în domeniul apei. România este pentru noi o prioritate. Țările noastre sunt parteneri naturali și împărtășesc aceleași valori democratice, precum și aceea de a face lumea un loc mai bun. România și Israel se bucură astăzi de cooperarea în mai multe domenii. Datorită acestei cooperări din ultimii ani avem un număr record de povești din sectoare diferite precum agricultura, IT, cyber, medical, energie și securitate. Planeta se află într-o criză a apei, care va deveni mai severă în perioada următoare. Lipsa sau reducerea resurselor de apă va conduce la instabilitate politică și socială. Chiar dacă această criză a apei se suprapune cu problemele mult discutate a schimbărilor climatice, acestea sunt diferite în multe aspecte. Criza apei este mai acută și mai concretă pentru că se concentrează pe o singură resursă fără de care umanitatea nu poate supraviețui. România este bogată în resurse de apă, pentru moment, însă viitorul trebuie asigurat. Trebuie să ne gândim cum să gestionăm și să folosim concret această bogăție pe care o aveți. Israelul este o țară a inovațiilor, acolo unde creativitatea întâlnește nevoile. Lumea întreabă care este succesul Israelului și răspunsul meu este: nu am avut o altă alternativă; când a existat o lipsă atunci am trebuit să să fim creativi. Și acesta este un adevăr în orice domeniu, mai ales în domeniul apei. Astăzi Israelul contribuie foarte mult la nivel global pentru rezolvarea problemelor de managementul apelor uzate, filtrarea apei, desalinizarea, precum și optimizarea rețelelor de apă. Israelul are foarte multe soluții inovatoare care pot fi de folos României. De aceea am discutat cum putem să ducem această colaborare la un nivel mai înalt”.

În urma acestei vizite au fost luate în calcul și analizate mai multe programe de colaborare fiind elaborat chiar și un grafic în acest sens. Astfel, în luna septembrie a acestui an, Constanța va găzdui una dintre cele mai mari expoziții de echipamente și tehnologie de ultimă generație, la care vor fi prezenți lideri mondiali din mai multe domenii.

„Colaborarea companiei RAJA cu companii de specialitate din Israel a fost fructuoasă și în cazul sistemului de comunicare a datelor de la Centrul de Excelență Motorola; dezvoltăm aceste tehnologii în continuare și este normal să ne orientăm spre vârful tehnologic mondial. Implementăm Programul Operațional de Infrastructură Mare și desfășurăm licitații la care invităm partenerii noștri să se prezinte și să își susțină tehnologiile. Astăzi RAJA este cea mai modernă companie publică de apă din Europa Centrală și de Est și în continuare punem accentul pe dezvoltarea și implementarea celor mai noi tehnologii astfel încât, ceea ce oferim cetățenilor să fie calitatea și confortul unei vieți mai bune. Resursa de apă nu este inepuizabilă. Aceasta a devenit motiv de conflicte majore în diferite țări ale lumii. Trebuie să dezvoltăm tehnologii prietenoase cu mediul. Avem 16 stați de epurare în funcțiune, cele mai moderne. Ceea ce avem astăzi se datorează faptului că am acționat în perspectivă, că am avut strategii pe mai mulți ani și că am apelat la cei mai buni parteneri care existau în domeniu la momentul respectiv. Așa cum și astăzi, prin POIM, care depășește 650 milioane de euro, vom aplica cele mai moderne tehnologii, vom repara și dezvolta sistemele de apă și canalizare, astfel încât să oferim în continuare cele mai bune servicii. Colaborarea economică cu companiile de specialitate din Israel, sprijinită în continuare de Excelența Sa, se va amplifica pe viitor”, a declarat Felix Stroe – Director General RAJA SA.

E.S. Domnul David Saranga este Ambasador al Statului Israel în România din data de 10 ianuarie 2019. A ocupat funcția de Consilier pe probleme de Politică Externă al Președintelui israelian Reuven Rivlin și funcția de Șef al Departamentului de Legătură cu Parlamentul European în cadrul Ambasadei Israelului la Bruxelles. Înainte de această funcție a mai ocupat postul de Consul pentru Afaceri Publice și Media al Israelului în Statele Unite, a fost responsabil pentru imaginea Israelului în SUA și a fost persoana de legătură a Israelului cu presa americană. E.S. domnul David Saranga vorbeşte limba română şi este ataşat de ţara noastră, mai ales că primul său post, în cariera diplomatică, a fost tot la Bucureşti.

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri