Mamã, mamã, vreau la carnaval

Mamã, mamã, vreau la carnaval(1023)


Carnavalul Venețian a început dupã o victorie a Republicii Venețiene împotriva Patriarhului din Aquileia în anul 1162 când oamenii au început sã danseze în Piața San Marco. Festivalul a fost interzis în 1797, iar utilizarea mãștilor a fost și ea strict interzisã peste tot. A reapãrut pentru perioade scurte, pentru sãrbãtori private, pentru creațiile artistice în secolul XIX.

Dupã o lungã pauzã, carnavalul a revenit în 1979. Guvernul italian a decis sã readucã istoria și cultura din Veneția, aproximativ 3 milioane de vizitatori vin la în fiecare an pentru carnaval.

Multe evenimente impoprtante au loc la Arsenalul venețian care este un complex de foste șantiere navale.

Proprietate a statului italian, Arsenalul a fost important pentru puterea navalã din Republica Veneția în mileniul II.

Carnevale derivã din latinescul carnem (carne) și levare (scoate). Este o sãrbãtoare creștinã tradiționalã, care marcheazã începutul Postului, 40 de zile înainte de Paște, timp în care nu se mãnâncã deloc carne. Anul acesta Carnavalul de la Veneția are loc de pe 8 pânã pe 25 februarie (postul paștelui catolic începe pe 24 februarie).

Participã anual cam 3 milioane de turiști prețurile fiind în aceastã perioadã cam aceleași cu cele obișnuite din sezonul turistic. Scopul actual nedeclarat este cã acest eveniment cultural umple Veneția cu oaspeți într-o perioadã când nu ar fi venit nimeni pe acolo.

Mãști și costume gãsiți ușor la toate prețurile de la cele mai ieftine cãtre unele foarte scumpe. Voi decideți ce și cum, nu vã obligã nimeni sã participați doar în vreun fel anume.

Unul dintre cele mai importante evenimente este concursul pentru cea mai frumoasã mascã (maschera più bella) la care participã designeri renumiți din toatã lumea. Iatã câștigãtorii de anul trecut: "I bambini della luce" a lui Horst Raack (un renumit creator neamț de mãști și costume venețiene), cel mai bun costum tradițional "matrimonio all 'Italiana" de Borboni si Nasce (o asociație culturalã italianã) și cel mai original costum Paguri de Nicola Pignoli și Ilaria Cavall.

Mãștile venețiene sunt fãcute din piele, porțelan cu elemente din sticlã. Mãștile originale sunt destul de simple și au o funcție simbolicã, practicã. Majoritatea mãștilor sunt fãcute cu multe aplicații, sunt pictate manual folosind pene naturale, hârtii, cartoane și tot felul de alte materiale de o diversitate uluitoare. Dacã ai sau nu o mascã simplã sau sofisticatã toatã lumea știe cã mult mai importantã este însã bucuria participãrii la un astfel de eveniment mondial, unic în felul sãu.

Carnavul de la Veneția este cea mai spectaculoasã manifestare de acest tip din Europa. Dãruiește turistilor zeci de evenimente, concerte, baluri, spectacole si parade.

Zborul îngerului marcheazã începutul festivitãților de carnaval și constã în zborul peste Piata San Marco a unei fete suspendatã pe un cablu, câștigãtoarea ediției din anul trecut a concursului de Carnaval al Mariei, ce binecuvinteazã mulțimea de gurã cascã. Zborul vostru cu cazare cu tot costã vreo 300 de euro. Apoi acolo vã faceți de cap începând de la gratis în Piața San Marco pânã la 500 de euro intrarea la un bal unde puteți intra doar dacã sunteți echipați corespunzãtor.

Pentru anul viitor vã rog sã îi spuneți lui Lucian Cristea, patronul Ziarului Timpul, sã mã trimitã corespondent special și plenipotențial la Carnavalul din Veneția! Pot participa și la concurs dacã mã duc însoțit de Brâulețul sau de Zânele Dunãrii din Rasova! Noi sã fim sãnãtoși pentru cã lumea se distreazã și fãrã noi. 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri