Unde vor fi construite şi cum vor arăta pasarelele din Mamaia

Unde vor fi construite şi cum vor arăta pasarelele din Mamaia(2379)


Administrația publică din Constanța a dat startul unei ample lucrări în stațiunea Mamaia, un proiect care vizează construirea a trei pasarele pietonale ce vor avea o arhitectură deosebită.

Scopul realizării acestui proiect este acela de a fluidiza traficul auto şi pietonal pe Bulevardul Mamaia. Întreaga lucrare are o valoare de 10 milioane de lei, cei mai mulți bani provenind din fonduri europene, restul fiind de la Guvernul României și municipalitatea constănțeană.

Prezent la evenimentul de începere a lucrărilor, viceprimarul Decebal Făgădău a spus că vor fi amenajate treceri de pietoni provizorii, doar până se finalizează lucrările la pasarele.

“Scopul pasarelelor este tocmai acela de a înlocui trecerile de pietoni, astfel încât pietonii să fie în siguranță iar traficul să fie fluid. Toate cele trei pasarele au facilități pentru persoanele cu dizabilități”, a declarat Decebal Făgădău.
El a mai adăugat că fiecare pasarelă pietonală va avea puţin peste cinci metri înălţime, pentru a putea permite accesul autobuzelor supraetajate în perioada sezonului turistic în staţiune.

Cele trei astfel de treceri suspendate vor fi amplasate în trei puncte cheie ale staţiunii: una între Satul de Vacanţă şi Piaţeta de la Perla, una în dreptul Piaţetei de la Cazino şi una în faţa Hotelului Rex. Fiecare dintre ele reprezintă un simbol al oraşului de la malul mării. Astfel, prima va avea formă de iaht, cea de-a doua va fi ridicată în formă de năvod cu pescăruşi, iar cea de-a treia va înfăţişa un val. Pasarelele vor avea o lungime de 16 până la 18 metri și vor fi gata în luna decembrie.

Prima pasarelă care se va numi „Iaht” va fi amplasată la intrarea sudică în Mamaia, la trecerea de pietoni semaforizată de lângă Satul de Vacanţă. Ea va avea forma punţii unui iaht, cu proră şi catarg. Accesul pietonilor se va face din Satul de Vacanţă şi dinspre Piaţeta de la Perla. Pe scuarul unde este spaţiul verde de pe centrul bulevardului Mamaia, în dreptul Satului de Vacanţă, va fi ancorat catargul.

 

Cea de-a doua pasarelă se va numi „Năvod şi Pescăruş”, iar amplasamentul său va fi la nodul central al staţiunii, în apropierea Cazinoului. Tema aleasă pentru această iniţiativă permite construirea unei pasarele într-o formă neuzuală. Structura reprezintă ochiurile unui năvod, iar accesul dinspre Cazino se va face printr-o rampă circulară, în formă de melc, fără scări, care va putea fi utilizată şi de persoanele cu dificultăţi locomotorii. Pe partea cu lacul Siutghiol, pietonii vor putea urca pe pasarelă cu ajutorul unei rampe înclinate. Potrivit proiectului, rampa va pleca în curbă de pe pasarelă, în lungul bulevardului, spre Năvodari. La jumătatea ei, aceasta va fi întoarsă cu 180 de grade şi va continua până la nivelul trotuarului.

Ultima pasarelă, intitulată simbolic „Val Retro”, va fi amplasată în apropierea Hotelului Rex pentru a coincide cu arhitectura şi vechimea construcţiei. Aceasta va fi realizată din fier forjat şi va avea un design retro, amintind de perioada de sfârşit a secolului XIX.

Reprezentanții administrației publice locale au spus că lucrările la cele trei pasarele vor fi finalizate în luna decembrie.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri